Klemen Prepelič celo sezono igra v odlični strelski formi, tako se tudi v reprezentanci od njega veliko pričakuje. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič celo sezono igra v odlični strelski formi, tako se tudi v reprezentanci od njega veliko pričakuje. Foto: www.alesfevzer.com

Prepelič pri Joventutu večkrat skrbi tudi za kreacijo katalonske igre, sicer pa je letos v imenitni formi, saj je še vedno prvi strelec močne španske lige in drugi Evropskega pokala. Na prihajajočih kvalifikacijskih tekmah za EuroBasket bo proti Madžarski in Avstriji 27-letni ostrostrelec iz Bistrice skupaj z Jako Blažičem ključni mož slovenskega napada: "Vsak igralec, ki je tu, je zelo pomemben za to ekipo. Prav tako tistih šest, ki jih zaradi Lige NBA in Evrolige ni z nami in čakajo, da se nam ob morebitni uvrstitvi na prvenstvo pridružijo. Začela se je nova zgodba, a princip je star. Vsi vemo, kako smo se opekli v zadnjih kvalifikacijah. To mora biti samo dodatna motivacija za prvi dve tekmi, ki sta pred nami. Imamo zelo dobro ekipo, vredno spoštovanja, kjer sta na vsakem položaju po dva igralca."

Skupina F, 1. krog, četrtek ob 18.00:
MADŽARSKA – SLOVENIJA (Sombotel)
Ob 18.30:
AVSTRIJA – UKRAJINA

2. krog, nedelja ob 17.00
:
SLOVENIJA – AVSTRIJA (Koper)
UKRAJINA – MADŽARSKA

Na evropsko prvenstvo se uvrstijo prve tri reprezentance.

Za evropskimi prvaki so neuspešne kvalifikacije za svetovno prvenstvo, kjer niso razočarali le z rezultati, ko so vmes izgubili kar osem tekem zapored, ampak tudi z neprepričljivimi predstavami na parketu. Poraz proti reprezentanci, kakršna je Belorusija, je razprodaja ugleda aktualnega prvaka celine. Ves bonus neuspehov s tem strokovnim štabom je tako reprezentanca že pokurila. Četudi je Madžarska v preteklih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo premagala Hrvaško in je Avstrija pošteno namučila Srbijo, drugo kot dve zmagi na uvodnih tekmah ne pride v poštev.

Slovenski košarkarji se pripravljajo na Madžare

To poudarja tudi Prepelič: "Vemo, da so Madžari v zadnjih kvalifikacijah premagali Hrvaško. Treba je spoštovati njihovo ekipo. Dvorana je manjša in bo polna. Zagotovo bo ozračje zahtevno, toda mi smo evropski prvaki. Smo košarkarska velesila in imamo temu primerno dovolj razpoložljivih orožij, da jih premagamo. Kar se tiče Avstrije, Mahalbašić, ki je moj dober prijatelj, ima odlično sezono pri Oldenburgu, poznam tudi Schreinerja iz Bilbaa in Landesberga, ki je kakovosten košarkar. Drugo so domači igralci. Ne bi izgubljal besed, saj se moramo osredotočiti na svoje odlike in tudi slabe točke, kako jih popraviti. To bo drugačen dvoboj, saj bomo igrali doma. Bosta zahtevni tekmi, a imamo dovolj kakovosti, da dvakrat zmagamo."

Sorodna novica Pod košem Avstrije kraljuje Jeseničan, ki je najboljši posameznik Eurocupa

"Zagotovo bomo tudi proti Ukrajini favoriti. Kvalifikacije za prejšnji EuroBasket smo končali s šestimi zmagami in brez poraza. Tedaj je igral Goran Dragić, ni bilo pa Luke Dončića. Zdaj manjkata oba, a imamo drugi dovolj izkušenj s teh tekem, da če bomo vsako tekmo pristopili s pravo energijo, borbeno, požrtvovalno in profesionalno, na papirju ne bi smeli imeti težav. Dejstvo je, da se stvari lahko spreminjajo na dan tekme, ko vlogo lahko igra tudi dnevna forma razpoloženosti v napadu. Toda mislim, da to ne bo odločalo, kajti v tem sistemu kvalifikacij po mojem mnenju napad ne bo igral glavne vloge. Obramba in skok sta najpomembnejša. Zagotovo lahko pride do izraza tudi individualna kakovost, ki jo premoremo, a to predvsem v zaključkih tekem, če bo tesna končnica. Mi, kot na papirju dosti boljša reprezentanca, moramo poskrbeti, da bo tekma odločena že prej," je dodal branilec.

Aleksej Nikolić se je na evropskem prvenstvu leta 2017 izkazal v vlogi drugega organizatorja igre za Goranom Dragićem. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksej Nikolić se je na evropskem prvenstvu leta 2017 izkazal v vlogi drugega organizatorja igre za Goranom Dragićem. Foto: www.alesfevzer.com

Tako kot je Prepeliča Real Madrid pred sezono posodil v Badalono, tudi Nikolić za Treviso igra kot posojeni košarkar, saj ima še vedno pogodbo z beograjskim Partizanom. V Italiji je našel, kar je iskal. Je motor Trevisa, kjer se igra vrti okoli njega, kar je pomembno za njegovo samozavest, predvsem, kar se tiče napada, saj je v obrambi tako ali tako vedno dobro opravljal svojo nalogo. Je tretji strelec svoje ekipe in med najboljšimi podajalci italijanskega prvenstva: "To je tisto, kar sem potreboval. Igram več in predvsem imam večjo odgovornost, za katero vem, da jo moram nositi vsak dan. Sem zadovoljen, lahko bi le dobili kakšno tekmo več, smo pa mlad klub in precej neizkušena ekipa."

Sorodna novica Madžari se bodo pripravljali kar teden dni dlje od Slovencev

"Vsi smo zadovoljni, da smo se zbrali in malce zamenjali klube. Dolgo se že poznamo in lepo se je videti tudi med sezono. Imam občutek, da smo dovolj samozavestni in odločeni, da pozitivno opravimo s tem reprezentančnim tednom. Spoštovati moramo vsakega nasprotnika. Zavedamo se, da so Madžari na zadnjem evropskem prvenstvu vsem parirali in delali preglavice. Proti Avstriji je Srbija lani morala zmagati in ji je uspelo šele v zadnji sekundi. Maksimalno se moramo pripraviti, a moramo tudi spoštovati sebe in se zavedati svoje kakovosti. Če bomo igrali na ravni, kakršni znamo, zmagi ne bi smeli biti vprašljivi. Smo evropski prvaki, in to moramo upravičiti. Zavedamo se, da bo predvsem obramba ključna, saj preprosto ni dovolj časa za kakšne posebne taktične stvari. Hkrati pride vsak iz svojega klubskega sistema. Najlažje je tako postaviti obrambo in odigrati borbeno, da bodo tiste "nikogaršnje" žoge čim večkrat ostale v naših rokah," je Prepeličeve besede potrdil 24-letni Postojnčan.

Slovenci začenjajo boj za EP 2021

Ob Nikoliću bo dirigentsko palico na parketu vihtel tudi Rupnik, ki se je prav tako dobro znašel v letošnji sezoni, potem ko je po uspešnih letih v Španiji novega delodajalca našel v Belgiji, kjer brani barve moštva Antwerp Giants. "Moram reči, da je to za zdaj najboljša sezona v karieri. Sem nosilec moštva. Žal smo izpadli iz Lige prvakov, a imamo zelo mlado ekipo. Uvrstili smo se v finale pokala, cilj pa je tudi državni naslov," je dejal 26-letni Idrijčan, ki je prepričljivo najboljši podajalec belgijskega prvenstva, v Ligi prvakov pa je prvi strelec svojega moštva, in dodal: "Zdaj je bil malce daljši premor in lepo se je znova dobiti z vsemi. Se mi zdi, da je energija res prava. Odločeni smo, da vpišemo dve zmagi. Je drugače, ker ne moreš postaviti neke fizične in taktične baze. Vse skupaj bolj temelji na kemiji in povezanosti na terenu ter seveda agresivnosti. Ni lahko ne za trenerja ne za igralce, toda praktično se vsi poznamo že skoraj celo življenje."

Sorodna novica Občutki ob prihodu v reprezentanco enaki kot na prvi šolski dan

V tem oknu so dobili novega reprezentančnega soigralca, Jordana Morgana. "Nedvomno so njegove glavne odlike energija, moč in atletske sposobnosti. Po drugi strani je tudi super fant, kot smo ga spoznali. Jaz ga poznam še od prej, ko je bil še pri Olimpiji. Res je podoben tip igralca, kot je Vidmar, ki nam je manjkal v zadnjih kvalifikacijah. Vprašanje je tudi, koliko časa nam bo Gašper še lahko pomagal. Mislim, da je bil Morgan od igralcev, ki so razpoložljivi, najboljša izbira. Dodatna vrednost pa je tudi to, da nekatere fante že pozna," je povedal Prepelič, Nikolić pa pristavil: "Mislim, da je prava rešitev za nas. Kot sem rekel, je obramba tista ključna, on pa je defenzivno zelo dober igralec. Zelo je tudi skočen in bo lahko pobiral odbite žoge. Zelo dobro se je vključil v ekipo. Veliko se pogovarja in zdi se, kot da nas že vse pozna. Tako je lažje za nas in zanj."