Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Junija bosta evropsko prvenstvo gostili Francija in Španija. Slovenija bo imela na turnirju visoke cilje, vstopnico zanj pa si je izborila s šestimi kvalifikacijskimi zmagami. Neporaženi sta bili le še Srbija in Belgija, ki ob gostiteljicah prvenstva spadata med štiri najmočnejše reprezentance ta trenutek. Šest zmag je Slovenija dosegla v konkurenci Grkinj, ki so bile pred štirimi leti na evropskem prvenstvu četrte, Bolgark in Islandk. Ob dobrih rezultatih varovanke Damirja Grgića navdušujejo s hitro in moderno košarko v napadu, kjer so, ko jim steče met, saj praktično vse nosilke lahko v serijah zadevajo z razdalje, nevarne prav vsaki izbrani vrsti stare celine, še večja vrlina pa je obramba, kjer so izjemno agresivne in borbene, s čimer uspešno prihajajo do tranzicijske igre.

Nosilke reprezentance izjemno uigrane

"Ob nastali situaciji, ko smo tik pred začetkom cikla ostali brez selektorja Grgića in pomočnika Krajnca, smo morali drugi prevzeti toliko večjo odgovornost. Za konec kvalifikacij smo si vsi skupaj postavili določene cilje in načrte, kako do njih priti. Uspelo nam je, dosegli smo dve zmagi, neporaženi končali kvalifikacije, in menim, da smo delo korektno opravili. Dekleta so prikazala dve dobri predstavi in s tega vidika moramo biti zadovoljni."

Slavko Dušča, "v. d." selektorja

Grgić je zadnji dve kvalifikacijski tekmi, ki sta bili odigrani v mehurčku v Stožicah, izpustil zaradi okužbe s koronavirusom. Selektorsko vlogo je prevzel njegov pomočnik Slavko Duščak, s katerim sta odlično sodelovala in bila ves čas v navezi. Trboveljčan je sinonim za uspehe slovenske ženske košarke. Vrsto let vodi najboljši klub v državi Celje, hkrati je poskrbel za preboj članic med evropsko elito, zgodovino pa pisal tudi z mlajšimi selekcijami, ki so pod njegovo taktirko celo dobile kolajno. Leta 2017 je Slovenijo popeljal na prvo evropsko prvenstvo, zdaj pa se je zelo odločno prebila na tretje zapored: "Mislim, da smo lahko zadovoljni, saj smo naredili napredek. V zadnjih dveh kvalifikacijah smo izgubili po eno tekmo, vedno tisto zadnjo proti Latviji in Franciji, kar ni bilo več odločilno. Zdaj smo vpisali šest zmag. V nobenih kvalifikacijah nismo bili kompletni, kar je po eni strani morda tudi dobro, da dobimo večjo širino, saj več igralk dobi priložnost."

Slovenske košarkarice naredile velik napredek v zadnjih letih

Ogrodje reprezentance je že nekaj časa isto in se nosilke igre odlično poznajo. Najizkušenejši sta 29-letna kapetanka Nika Barič in 30-letna Teja Oblak, ki imata za sabo že številne težke evropske tekme. Udarno navezo hitrega in uigranega branilskega tria z njima sestavlja Annamaria Prezelj, ki je pred slabimi štirimi leti blestela ob osvojeni kolajni v kategoriji U20. Pod obročem je nosilka vsestranska Eva Lisec, ki je s 192 cm najvišja v izbrani vrsti, a za svojo višino zelo gibljiva in zadeva tudi z razdalje. S prestopom v vrste ruskega velikana Dinama iz Kurska je naredila ogromen korak naprej. Adut s klopi je velik up slovenske košarke 21-letna Zala Friškovec, ki je prav tako odlična strelka. Zaradi lažje poškodbe kolena je tokrat manjkala naturalizirana Shante Evans. Američanka, ki s svojo močjo in višino prinaša pod obroč dodano vrednost, je selektorju zagotovila, da bo na prvenstvu zaigrala.

8. marca bo na sporedu žreb skupin za junijsko evropsko prvenstvo. Še predtem bo FIBA objavila kakovostne bobne. A ne glede na to, iz katerega se bo v žreb podala Slovenija (drugega ali tretjega), so v reprezentančnem taboru odločeni, da bodo tudi junija pomemben igralec v družbi šestnajstih najboljših evropskih ekip. Foto: www.alesfevzer.com
8. marca bo na sporedu žreb skupin za junijsko evropsko prvenstvo. Še predtem bo FIBA objavila kakovostne bobne. A ne glede na to, iz katerega se bo v žreb podala Slovenija (drugega ali tretjega), so v reprezentančnem taboru odločeni, da bodo tudi junija pomemben igralec v družbi šestnajstih najboljših evropskih ekip. Foto: www.alesfevzer.com

Vloge so v reprezentanci jasno razporejene

"V reprezentanci se ve, kdo pije vodo, kdo jo pa nosi. Mislim, da je tako tudi prav. Definitivno se je izbor mlajših igralk, ki so dobile priložnost v teh kvalifikacijah, razširil, jasno pa je, da se za sedem oziroma osem igralk ve, da so ključne, druge pa si bodo morale mesto izboriti. Nosilke se zavedajo svoje vloge, mlade pa jih spremljajo in se od njih učijo. Imamo res fenomenalno vzdušje, vzpostavljen je kult reprezentance, in odkar sem v izbrani vrsti, nismo imeli niti najmanjšega nesporazuma. Vsi vemo, kaj je naša naloga," je dejal Grgić in dodal: "Po prvem evropskem prvenstvu v Pragi nas je mislim, da zapustilo šest igralk. Primorani smo bili pomladiti ekipo, na srečo pa smo imeli generacijo, ki je takoj vskočila in odreagirala. To je ta generacija, ki je osvojila medaljo na prvenstvu u20. Na prvenstvu v Srbiji smo bili najmlajši, tudi v teh kvalifikacijah eni najmlajših in zagotovo imamo lepo situacijo za naprej."

"Koronavirus je prestavil olimpijske igre, ki bi morale biti lani, zato se tri ali štiri glavne reprezentance letos še ne bodo drastično spremenile. Do sprememb ne bo prišlo niti v Španiji, kjer je zunanja linija v povprečju stara okoli 37 let. Najboljše srbske igralke zadnjih 15 let Dabović, Petrović in Milovanović še ne bodo zaključile reprezentančne poti, saj želijo igrati na olimpijskih igrah. Gruda bo še naprej igrala za Francijo, 40-letna Wautersova pa za Belgijo. Zgodilo se je, česar nismo planirali. Mislili smo, da bodo vse te po olimpijskih igrah zaključile in bomo imeli na tem prvenstvu večje možnosti. Vseeno to nič ne spreminja naših ciljev. Moramo meriti visoko, da napredujemo in naredimo napredek glede na zadnje prvenstvo. Verjamem, da smo to tudi sposobni. Definitivno ta reprezentanca z manjšimi korekcijami, če bo vse v redu, lahko skupaj igra še desetletje," je junijske možnosti Slovenije ocenil 41-letni strokovnjak.

Grgić prepričan, da se bo Slovenija kmalu potegovala tudi za kolajne

Veliko veselje Slovenk v garderobi po uvrstitvi na EP

Z uspešnim, načrtnim in kontinuiranim delom je Grgić poskrbel, da je slovenska reprezentanca, ki je nekoč imela marginalen status tako mednarodno kot v domovini, postala vse bolj priznana in cenjena: "Večkrat sem ponovil, da, ko sem prevzel reprezentanco, sem rekel, da je želja, da reprezentanco spravimo bližje evropskemu vrhu. Takoj nam je uspelo priti na prvo evropsko prvenstvo, zdaj bomo zaigrali na njem tretjič zapored. Vidi se, da smo v vseh teh letih delali kakovostno. Trenerji poudarjamo, da je v športu najpomembnejša kontinuiteta. Mi jo nedvomno imamo. Zavedamo se, da smo blizu tudi nekemu večjemu rezultatu, zato je tudi nekaj pritiska. Če bi mi kdo pred desetimi leti, ko sem bil že trener v Celju, zato vem, kakšna je bila tedaj situacija, rekel, da bomo zdaj že spadali med deset najboljših reprezentanc v Evropi, kamor mislim, da sodimo, in bili v poziciji, da lahko razmišljamo o uvrstitvi na še večje tekmovanje, kot sta svetovno prvenstvo in olimpijske igre, bi ga verjetno vprašal po zdravju. Zdaj smo tu in vse smo zgradili s trdim delom ter vizijo, ki jo imamo. Cilje imamo dobro postavljene, prav tako strategijo, imamo kult, imamo dobro vzdušje in lahko smo zelo zadovoljni. Zahvalil bi se tudi medijem, ki iz leta v leto prepoznavate lepo in zdravo zgodbo."

Slovenske košarkarice visoko premagale Islandke

Če bo Slovenija še naprej z odločnimi koraki stopala naprej, bo torej v nekaj letih oziroma kmalu na evropskem prvenstvu tudi kandidat za medalje? "Stoodstotno," je odločno odgovoril selektor in zaključil: "Prepričan sem, da bo tako. Če bo zgodba zdrava, kot je zdaj, in se bodo dekleta počutila, kot se, mislim, da imamo vse v svojih rokah. Predvsem, ko se, kot sem rekel, zamenja generacija Špank, Francozinj, Srbkinj in Belgijk. Prihajajo tudi neke druge reprezentance, a mislim, da imamo mi vse predispozicije, da kmalu napadamo tudi najvišja mesta na evropskih prvenstvih."