Slovenke so dosegle peto zmago v kvalifikacijah in tako dokončno potrdile uvrstitev na evropsko prvenstvo 2021. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so dosegle peto zmago v kvalifikacijah in tako dokončno potrdile uvrstitev na evropsko prvenstvo 2021. Foto: www.alesfevzer.com

Evropsko prvenstvo bosta med 17. in 27. junijem 2021 gostila Valencia in Strasbourg. Na EP-ju bo sodelovalo 16 ekip, žreb pa bo predvidoma 8. marca.

Izbranke selektorja Damirja Grgića, ki je tokrat zaradi okužbe s koronavirusom manjkal, začasno vodi pomočnik Slavko Duščak. Foto: www.alesfevzer.com
Izbranke selektorja Damirja Grgića, ki je tokrat zaradi okužbe s koronavirusom manjkal, začasno vodi pomočnik Slavko Duščak. Foto: www.alesfevzer.com

To bo tretji zaporedni nastop slovenske reprezentance na EP-ju. Na svojem premiernem EP-ju leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu 2019 pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile deseto mesto.

Boj z Bolgarkami do konca
Slovenke so tekmo začele s trojko, gostje so odgovorile na enak način (3:3). Bolgarke so z miniserijo 0:4 povedle (3:7), Slovenke pa so po štirih točkah Eve Lisec izenačile (7:7). Dva hitra protinapada sta zadostovala za prevzem vodstva slovenske izbrane vrste (11:7). Po slabem napadu na obeh straneh so prve strnile vrste Bolgarke, ki so izenačile (13:13). Bolgarke so z dobrim metom za tri točke ob koncu prve četrtine znova izenačile (18:18).

Bolgarke so drugo četrtino začele s serijo 2:6 in prevzele vodstvo (22:24). Slovenke so hitro izenačile (24:24). Sledil je mrk na obeh straneh, prve pa so ritem igre ujele Bolgarke, ki so povedle za šest točk (24:30). Slovenke so po minuti odmora zaigrale veliko bolje, z delnim izidom 6:0 so izenačile (30:30). Nadaljevale so z dobro igro, ki so jo v zadnji sekundi druge četrtine kronale s trojko (zadela je Nika Barič). Na odmor so odšle z devetimi točkami prednosti (41:32).

Slovenke so prednost devetih točk v tretji četrtini imele dvakrat, vztrajne Bolgarke pa so se znova približale (53:49). Prednost štirih točk je Slovenija imela tudi ob vstopu v zadnjo četrtino (55:51).

Gostje so z miniserijo 0:4 v zadnjem delu igre ujele Slovenke (58:57). V pomembnih trenutkih, ko so se gostje čisto približale, sta trojko zadeli Baričeva (61:57) in Annamaria Prezelj (64:59). Nato je štiri točke dodala še Eva Lisec in Slovenija je po dolgem času znova vodila z najvišjo prednostjo devetih točk (68:59). A Bolgarke se niso predale, najprej so s trojko znižale zaostanek (68:62). 42 sekund pred koncem pa so zaostajale samo še za tri točke (69:66). Zadnji koš za Slovenijo je zadela Baričeva (71:66), s tem je potrdila zmago Slovenije.

Slovenija ostaja neporažena v skupini A, zadnjo kvalifikacijsko tekmo pa bo igrala v soboto v ljubljanskem mehurčku proti zadnjeuvrščeni Islandiji. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija ostaja neporažena v skupini A, zadnjo kvalifikacijsko tekmo pa bo igrala v soboto v ljubljanskem mehurčku proti zadnjeuvrščeni Islandiji. Foto: www.alesfevzer.com

Najboljše strelke Slovenije proti Bolgariji so bile Eva Lisec s 23 točkami, Teja Oblak s 16, in Annamaria Prezelj s 14.

Izjave po tekmi
Slavko Duščak: "Vedeli smo, da bo tekma težka, saj so bile Bolgarke zelo motivirane. V prvem polčasu smo slabo ustavljali njihove mete z razdalje, v drugem smo imeli nekaj težav z igro na cono, a v zaključku tekme smo pokazali kakovost in zasluženo zmagali. Čestitke igralkam in vsem v reprezentanci za tretjo zaporedno uvrstitev na evropsko prvenstvo."

Eva Lisec: "Čeprav je bila tekma za Bolgarke bolj pomembna, saj bi si z zmago zagotovile nastop na evropskem prvenstvu, smo nalogo opravile, kot se je od nas pričakovalo. Do konca tekme smo ostale zbrane in zasluženo prišle do nove zmage. Čestitke gredo tako strokovnemu štabu kot vsem igralkam. Ponosna sem na vse. Veselim se nastopa na evropskem prvenstvu, kjer sem prepričana, da nas čakajo velike in lepe stvari."

Nika Barič: "Tekme, ki jih moraš zmagati, da si zagotoviš mesto na evropskem prvenstvu, so vedno najtežje. Bolgarke so se dobro pripravile na nas, prikazale najboljšo predstavo v teh kvalifikacijah, toda me smo z izkušnjami in kvaliteto tehtnico prevesile na našo stran. Tretja zaporedna uvrstitev na evropsko prvenstvo je velika stvar za tako majhno državo. Občutki ob tem so fenomenalni."

Slovenske košarkarice s petimi zmagami do vozovnice za EP

Na reprezentančni zbor za tekmi z Islandijo in Bolgarijo so vabljene Nika Barič (Birevim Elezig), Merisa Dautović (Maribor), Zala Friškovec (Szekszard), Teja Goršič (Hannover), Tina Jakovina (Kangoeroes Mechelen), Aleksandra Krošelj (Kangoeroes Mechelen), Eva Lisec (Dinamo Kursk), Teja Oblak (USK Praga), Annamarija Prezelj (Quesos El Pastor), Eva Rupnik (Rheinland Lions Köln), Maruša Seničar (Cinkarna Celje) in Tina Trebec (Montbrison).

Skupina A, 5. krog
SLOVENIJA – BOLGARIJA
71:66 (20:18, 21:14, 14:19, 16:15)
Lisec 23 (11/15 za dve), 7 skokov in 5 podaj, Oblak 16, Prezelj 14, Barič 10, Seničar 4, Friškovec in Jakovina po 2; Hristova 20, Georgieva in Denčeva Zlatanova po 14.

ISLANDIJA - GRČIJA
58:95 (17:22, 14:21, 17:28, 20:24)


6. krog, sobota ob 17.00:
SLOVENIJA – ISLANDIJA

Ob 20.00:
BOLGARIJA – GRČIJA

Lestvica: Slovenija 10, Grčija 8, Bolgarija 7, Islandija 5 točk.

Na EP se uvrstijo zmagovalci skupin in pet najboljših drugouvrščenih.

Veliko veselje Slovenk v garderobi po uvrstitvi na EP