Tim Donaghy se bo 15 mesecev hladil za rešetkami. Foto: EPA
Tim Donaghy se bo 15 mesecev hladil za rešetkami. Foto: EPA

41-letni Donaghy je 13 sezon sodil tekme Lige NBA, svojo krivdo pa je priznal avgusta lani. "Zelo mi je žal. Osramotil sem se, očrnil sem svojo družino in poklic, ki ga ljubim," se je na sodišču posul s pepelom. Od najbolj zagrizenih stavcev je prejemal denar, izdal pa jim je podrobne informacije o formi igralcev in imena sodnikov, ki bodo sodili določeno tekmo. Za vsako pravilno napoved je prejel okoli 5.000 ameriških dolarjev, denar je vzel vsaj trikrat. Lani poleti je moral zapustiti ligo, FBI pa je sprožila preiskavo.

Odvetnik zadovoljen z razsodbo
"Veliko ljudi se je zanašalo nanj, da bo pravično opravil svoje delo," je povedala sodnica Carol Amon, ki je grešnika poslala tudi k psihiatru.

"Navdušeni smo nad odločitvijo sodišča. Je zelo poštena, to je zmaga resnice," je bil zadovoljen odvetnik Donaghyja John Lauro. Nekdanji sodnik bo kazen začel služiti 23. septembra, ligi pa bo moral plačati 200.000 ameriških dolarjev.

Trpela bo tudi njegova družina
"Daljša zaporna kazen res ni smiselna. Donaghy ima tudi ženo in otroke," je povedal dolgoletni komisar lige David Stern. Kaznovana sta bila še dva nekdanja sošolca Donaghyja, ki sta sodelovala pri nečednih poslih. Vodstvo lige je upokojenega generala Ronalda Johnsona imenovala za predsednika vseh sodnikov.

A. G.