Ivo Daneu tudi kot gledalec redko zamudi tekme Uniona Olimpije. Zdaj bo poleg zmajev v Tivoliju lahko opazoval tudi svoj dres. Foto: RTV SLO/M. R.
Ivo Daneu tudi kot gledalec redko zamudi tekme Uniona Olimpije. Zdaj bo poleg zmajev v Tivoliju lahko opazoval tudi svoj dres. Foto: RTV SLO/M. R.
V Tivoliju dvignili Daneuov dres

Pred tekmo Uniona Olimpije in moskovskega velikana CSKA-ja v tretjem krogu Evrolige so namreč prvič v zgodovini ljubljanskega kluba slavnostno dvignili legendarno trinajstico še legendarnejšega nekdanjega zvezdnika zmajev. Ivo Daneu je kar 14 let nosil zeleno-beli dres in v njem šestkrat osvojil jugoslovansko prvenstvo: 1957, 1959, 1961, 1962, 1966 in 1970.

V Tivoliju doživel vrhunec kariere
Tivoli je tudi kraj, kjer je Daneu doživel vrhunec svoje kariere. Pred 37 leti je v Ljubljani slavil naslov svetovnega prvaka, na košarkarski zemljevid pa se je dokončno vpisal že leta 1967, ko je bil na svetovnem prvenstvu v Montevideu razglašen za najkoristnejšega igralca. V dresu jugoslovanske reprezentance je med letoma 1956 in 1970 nastopil kar 209-krat, v tem času pa igral na treh olimpijskih igrah in treh svetovnih prvenstvih. Leta 1968 je v Mehiki osvojil srebrno olimpijsko medaljo, v letih 1963 in 1967 pa dvakrat postal svetovni podprvak.

Sprejet v Fibino hišo slavnih
Na evropskih prvenstvih je bil trikrat srebrn (1961, 1965, 1969), enkrat pa je osvojil še bronasto medaljo. Zaradi zgoraj naštetih dejstev in velikega pečata, ki ga je pustil v svetovni košarki, ga je Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) med nedavnim evropskim prvenstvom v Španiji v predmestju Madrida sprejela v Hišo slavnih.

Trinajstice ne bodo upokojili
Dres bodo po tekmi iz ledene dvorane prenesli v malo, številke trinajst pa po vzoru NBA-moštev ne bodo upokojili.

Ž. K.

V Tivoliju dvignili Daneuov dres