Cedevita Olimpija in Krka sta se v soboto v Ligi Nova KBM za prvaka pomerili v Stožicah, kjer je domača vrsta slavila z 99:72. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija in Krka sta se v soboto v Ligi Nova KBM za prvaka pomerili v Stožicah, kjer je domača vrsta slavila z 99:72. Foto: www.alesfevzer.com

"Sezona je polna izzivov, a lahko rečemo, da smo uspešno prišli do njene sklepne faze. Verjamem v fante in v strokovni štab, in verjamem, da bodo vsi dali vse od sebe, da v torek zmaga ostane doma, hkrati pa vsi skupaj upamo, da bo Igokea v Laktaših premagala Mornar, in nam na ta način omogočila, da bomo Cedevito Olimpijo lahko spremljali v končnici regionalnega tekmovanja," je pred koncem rednega dela jadranskega tekmovanja še dodal Bečirović.

Mega je zelo talentirana ekipa, ki igra odlično košarko. Imeli so dva tedna za pripravo na to tekmo. Mi moramo na drugi strani najti energijo, da redni del končano z domačo zmago. Vse naredimo, da se, kar se energije tiče, enakovredno kosamo z mladimi košarkarji Mege, med katerimi je tudi nekaj izkušenih igralcev.

Jurica Golemac, trener Cedevite Olimpije

Zmaji so se znašli v podobnem položaju kot lani. Znova se v zadnjem krogu rednega dela borijo za preboj v polfinale, znova ne odločajo o svoji usodi in znova je njihov posredni tekmec Mornar. Ljubljančani imajo zmago manj od košarkarjev iz Bara, a imajo boljši izkupiček na medsebojnih obračunih. Tako jih v končnico pelje le torkova zmaga nad Mego v Stožicah, hkrati pa mora v Laktaših Igokea ugnati Mornar.

Na prvem dvoboju teh dveh ekip so v Baru z 90:76 slavili gostitelji, ki v Republiko Srbsko prihajajo na krilih zmage nad Budućnostjo (92:64), ki je štiri dni predtem Igokeo nadigrala s kar 92:64. Igokea bo v primeru zmage tretja, ob porazu pa četrta, s čimer se bo v polfinalu pomerila z najboljšo ekipo rednega dela. Če bo slavila v Zadru, bo to Crvena zvezda, v primeru dalmatinske zmage pa Budućnost.

Olimpija je imela še do torka vse v svojih rokah. Dve zmagi bi ji zagotovili prvi polfinale po desetih letih, toda zmaji so nepričakovano klonili v Zagrebu pred na papirju precej skromnejšo Cibono (93:83). Z volkovi so se zmaji srečali po nizu zahtevnih treh gostovanj v Črni gori in Beogradu ter v domačem obračunu proti Crveni zvezdi. Od omenjenih petih tekem so Ljubljančani dobili le eno, tisto sicer zelo pomembno v Baru, a so ostali porazi močno znižali možnosti za preboj na prva štiri mesta na Jadranu.

Zmaga nad FMP-jem ali poraz Splita proti Partizanu

Prav tako je Krka v podobnem položaju kot lani pred zadnjim krogom, ki potem zaradi pandemije covida-19 ni bil odigran. Novomeščani se peto sezono zapored borijo za obstanek med jadransko elito. Letos zaradi stečaja Kopra Primorske nobena ekipa ne bo neposredno izpadla, se bo pa tista, ki bo zasedla 13. mesto, pomerila s podprvakom Lige ABA 2 v dodatnih kvalifikacijah za vstopnico Lige ABA v naslednji sezoni.

Krka v zadnjem krogu gostuje pri FMP-ju, ki je sicer pred dobrim mesecem dni v Novem mestu slavil s kar 97:76. Z zmago v Beogradu se bo izognila 13. mestu. V primeru poraza ji bo to uspelo tudi v primeru, če Split, ki ga je novomeška zasedba v ključnem dvoboju ugnala pred desetimi dnevi (77:71), prav tako v srbski prestolnici kloni pred Partizanom, ki je v zadnjem obdobju v dobri formi in je nanizal štiri zmage zapored.

Sorodna novica Velik spodrsljaj Olimpije, ki bo lahko čez teden dni še precej bolj boleč

"FMP je zelo atletsko moštvo, z veliko mladosti in potenciala. Vodja je njihov glavni igralec Filip Čović, ki je kreator njihove igre. Pomagata mu tudi Nenadić in Hands, ki pokrivata položaja ena in dve. Na trojki je kakovosten Lazarević, ki je izredno čvrst in agresiven igralec, odličen v skoku v napadu in v igri blizu koša. Na dvojki je zelo dober strelec Radonjić, na štirici pa je Radovanović, ki se mu priključita še Pecarski in Macura. To so igralci, ki so zelo dobri pri metu z razdalje. Na položaju centra pa imajo tri atletske igralce Đorđevića, Šešlijo in Izunduja. Skratka, čaka nas zelo težko delo. Zelo so dobri v skoku v napadu in imajo odličen protinapad, saj zelo dobro tečejo. Zelo dobro jih vodi Vanja Guša, ki jih je zelo dvignil po krizi rezultata. Zdaj so v območju udobja in nimajo česa izgubiti na tej tekmi. Mi imamo vse v svojih rokah. Ne sme se nam zgoditi, da bi imel FMP večjo željo po zmagi, več energije, več borbenosti. Za nas mora biti ta tekma, kot da je vsem zadnja v karieri. Dati moramo vse od sebe in samo odločati o svoji usodi," je povedal Krkin trener Dalibor Damjanović.


26., zadnji, krog, ponedeljek ob 16.00:
BORAC – CIBONA

FMP – KRKA

PARTIZAN – SPLIT

Ob 18.00:
ZADAR – CRVENA ZVEZDA

Torek ob 18.00:
IGOKEA – MORNAR

CEDEVITA OLIMPIJA – MEGA SOCCERBET

Lestvica:                             
CRVENA ZVEZDA         25 22  3 +350 47
BUDUĆNOST             25 21  4 +225 46
IGOKEA                25 19  6 +136 44
MORNAR                25 18  7 +167 43
CEDEVITA OLIMPIJA     25 17  8 +163 42
MEGA SOCCERBET        25 14 11  +47 39
PARTIZAN              25 12 13  +78 37
FMP                   25 10 15  -92 34
ZADAR                 25  9 16  -99 34
CIBONA                25  9 16 -106 34
BORAC                 25  8 17  -54 33
SPLIT                 25  8 17 -131 33
KRKA                  25  8 17 -184 33
--------------------------------------
KOPER PRIMORSKA       25  0 25 -500  0