Jurij Macura bo v Novem mestu zagotovo dobil dovolj priložnosti za dokazovanje in napredek. Foto: KK Krka
Jurij Macura bo v Novem mestu zagotovo dobil dovolj priložnosti za dokazovanje in napredek. Foto: KK Krka

"Mislim, da smo sestavili dobro skupino fantov. S številnimi se poznamo že od prej. Tudi s trenerjem Daliborjem Damjanovićem sva že sodelovala. Najprej v reprezentanci do 20 let, zdaj nazadnje še v članski. Mislim, da imamo kakovostno zasedbo, zdaj pa je naša naloga, da se dobro uigramo," je povedal 21-letni košarkar, ki naj bi bil eden izmed nosilcev na obeh položajih pod novomeškima obročema.

Potem ko se je v mlajših selekcijah kalil pri Slovanu in Olimpiji, je že kot najstnik odšel v Španijo k Baskonii, ki ga je zadnja leta posojala ABA-ligašem. Najprej je zaigral za beograjsko Mego, nazadnje je bil član FMP-ja, ki prav tako domuje v srbskem glavnem mestu, lani pa je sezono začel pri Primorski. Do klavrnega konca koprskega kluba je odlično izkoriščal dano minutažo in dokazal, da lahko igra na tej ravni, saj je bil nekaj časa med najučinkovitejšimi posamezniki jadranskega tekmovanja.

"Lanska sezona mi je res veliko dala. Brez dvoma se je okrepila samozavest. Potem v FMP-ju se sicer ni izšlo, kot sem si želel. Ko sem podpisal, se je zamenjal trener. Z novim se nekako nisva najbolje ujela, poleg tega pa je bilo v klubu sedem visokih igralcev. Tako eno tekmo igraš 20 minut, drugo pa se niti ne preoblečeš. Pač tako se je izšlo. Vseeno je bila sezona uspešna. Mislim, da sem jo dobro odigral in jo izkoristil. Veliko mi je prinesla, dobil sem potrebne izkušnje in napredoval pri teh manjših stvareh, ki niso takoj opazne na igrišču, a veliko pomenijo mlademu igralcu," je dejal Macura.

Sorodna novica Balažić: Macura je zelo talentiran fant, ki lahko naredi velike stvari

Zdaj torej vstopa v svojo tretjo sezono regionalne lige. Že lani je kratek čas treniral s Krko, a do dogovora ni prišlo, so pa zato letos, kot je povedal direktor kluba Jure Balažić, hitro našli skupen jezik. Ob tem je nekdanji kapetan sedemkratnih slovenskih prvakov poudaril, da v prihajajoči sezoni od Jurija veliko pričakujejo. Direktorjeve besede je potrdil tudi trener Dalibor Damjanović, ki upa, da bo Macura ponovil igre, ki jih je pokazal pri Primorski, oziroma jih bo še nadgradil: "V slovenski ligi seveda pričakujemo finale, v ABA ligi pa bo naša glavna naloga, da se borimo. Odkar sem tu, bo letos brez dvoma najmočnejša. Kar delajo s sestavo ekip nekateri klubi, je noro. Res nisem pričakoval, da bodo tako močni. Mi smo pa mladi in se moramo boriti. Verjamem, da s takim pristopom lahko marsikaj dosežemo."

Sicer je levoroki Ljubljančan, ki je zaradi svoje višine zelo zanimivo ime za slovensko košarko, še vedno med najmlajšimi v novomeški zasedbi, a ima torej že nekaj izkušenj z najvišjim rangom regije. Sam pravi, da je bil še popolnoma "zelen", ko je prišel v Mego, z igranjem pri Primorski pa je torej močno napredoval: "Minutaža in priložnost za igranje – vse to bo odvisno od mojega dela. Moja naloga je, da dajem vse od sebe, se borim, skačem in delam, kar zahteva trener."

Poškodba mu je poleti preprečila izpolnitev olimpijskih sanj. Foto: KK Krka
Poškodba mu je poleti preprečila izpolnitev olimpijskih sanj. Foto: KK Krka
Sorodna novica Čez dva meseca se bo pokazalo, kako uspešno je bilo kadrovanje

Poleti se je z reprezentanco pripravljal na olimpijske kvalifikacije, a je izbrano vrsto zaradi poškodbe, ki mu je sicer že pošteno krojila kariero, zapustil še pred odhodom na turnir v Kaunas: "Dogodila se mi je čudna poškodba. Na treningu sem dobil neugoden udarec v koleno. Moral sem prekiniti priprave. Preprosto nisem mogel nadaljevati. Zdaj sem v redu. Na srečo bom lahko začel normalno sezono. Torej sem imel malce sreče v nesreči. Na srečo ni bilo nič hujšega, da bi izgubil sezono oziroma jo začenjal naknadno. Mi je pa malce žal, ker so fantje dosegli neverjeten rezultat. Po drugi strani pa verjamem, glede na to, da bo Luka Dončić še naprej prihajal, da bo še nekaj olimpijskih priložnosti."

"Ko so prišli v polfinale, sem dobil solzne oči. Za tako majhno državo in reprezentanco je to res neverjeten uspeh. Fantje se dobro poznajo in so res odlična skupina. Zelo sem vesel tudi za selektorja Aleksandra Sekulića, ki si je po začetnih kritikah, ki jih je bil deležen, res zaslužil tak uspeh. Res lahko izrečem same pohvale za vse, kar je reprezentanca naredila to poletje," je še pristavil Macura.