42-letni Simon Petrov je po uspešni igralski karieri trenersko pot začel v rodnem Novem mestu, jo nadaljeval pri Slovanu in se nato vrnil h Krki, kjer je najprej vodil mladince, februarja 2017 pa je zamenjal Dejana Mihevca na mestu glavnega trenerja. Foto: www.alesfevzer.com
42-letni Simon Petrov je po uspešni igralski karieri trenersko pot začel v rodnem Novem mestu, jo nadaljeval pri Slovanu in se nato vrnil h Krki, kjer je najprej vodil mladince, februarja 2017 pa je zamenjal Dejana Mihevca na mestu glavnega trenerja. Foto: www.alesfevzer.com
Med uspešno igralsko kariero je nekdanji reprezentant v Sloveniji igral za Krko, Slovan in Olimpijo, v tujini pa med drugim za Banvit in Avsel. Foto: www.alesfevzer.com
Krko v prvih štirih krogih čakajo Budućnost, Morna, Crvena zvezda in Partizan, ki so lansko sezono končali med najboljšimi petimi. Foto: www.alesfevzer.com
Za organizacijo Krkine igre bosta tako kot lani tudi letos skrbela Paolo Marinelli in Domen Bratož. Foto: www.alesfevzer.com
38-letni Jure Balažić, ki je bil na evropskem prvenstvu leta 2015 ob odsotnosti Gorana Dragića celo kapetan reprezentance, se je v Novo mesto vrnil po petih letih. Foto: www.alesfevzer.com
Izkušeni Dalmatinec Jure Lalić je prišel kot zamenjava za Žigo Dimca. 32-letni center je za Krko že odigral dve sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Po dveh letih, ki jih je preživel v Romuniji in Španiji, bo Krkin dres znova oblekel Luka Lapornik. Foto: www.alesfevzer.com

Krka je bila lani najprijetnejše presenečenje domače košarkarske sezone. V Novem mestu so popolnoma pomladili ekipo in v moštvo vrnili številne domače igralce. Po zadržanem začetku je pod vodstvom Petrova Krka igrala vse bolje in zablestela na zaključnem turnirju Lige ABA 2, s čimer si je po enem letu zagotovila vrnitev v najvišji rang regionalnega tekmovanja. Ob koncu so se Novomeščani uvrstili še v finale državnega prvenstva, kjer so po razburljivi peti tekmi s 3:2 v zmagah klonili pred favorizirano Olimpijo.

Ogrodje ekipe so Dolenjci zadržali, vse tri odhode - reprezentantov Žige Dimca in Saše Zagorca ter domačina Maja Kovačeviča - pa so nadomestili z vrnitvijo nekdanjih Krkinih igralcev, izkušenih Jureta Lalića, Luke Lapornika in Jureta Balažića.


V nedeljo začenjate sezono proti Budućnosti. Lanska sezona je bila zelo uspešna. Zagotovo se je radi spominjate, kako pa ste sicer zadovoljni s pripravami na novo ter sestavo ekipe?
Lani smo bili zelo veseli, da nam je uspel ta veliki met in smo se uvrstili v Ligo ABA. Bili pa smo malce razočarani, da nismo uspeli na zadnji tekmi finala osvojiti naslova. Sezono smo ocenili kot zelo pozitivno in s temi dobrimi občutki gremo v novo. Vse je v redu, imamo nekaj težav s poškodbami, sicer pa sem s pripravami zadovoljen. Vse gre po načrtu, ki smo ga zastavili. Prav tako sem zelo zadovoljen z ekipo. Novi igralci so se hitro vklopili in iz dneva v dan nam uspe izvajati naše zamisli. Sem brez pripomb, res sem zelo zadovoljen.

Vrzeli po treh odhodih ste zapolnili s tremi izkušenimi košarkarji na teh položajih. Je bil cilj pri nakupih prav pridobitev izkušenj zaradi Lige ABA?
Tako je. Glavni cilj je bil seveda, da zadržimo ogrodje ekipe, ki se je uvrstila v Ligo ABA. Drugi cilj pa, da dodamo tisto, kar nujno potrebujemo. Uspeli smo pripeljati izkušene igralce, ki so hkrati že igrali za Krko. Ni bilo potrebnega veliko časa, da so se vklopili in prilagodili tej naši igri. Zdi se mi, da nam je dobro uspelo.

Predvsem je velika stvar vrnitev Jureta Balažića.
Seveda, se strinjam. On je igralec z ogromno izkušnjami z najvišjega nivoja, od igranja na reprezentančnih tekmovanjih, do zelo kakovostne turške lige. Res je velika pridobitev za nas. Ekipi prinaša veliko izkušenj in je pravi vodja moštva. To je pokazal že zdaj.

V prvih štirih krogih vas čaka res zahtevno delo, saj se boste pomerili s štirimi moštvi, ki so lani končala med prvo peterico. Kako težko bo brez Marka Jošila in kdaj pričakujete, da se bo odlični košarkar vrnil na parket?
Ja, začetek bo res buren. Ne bo lahko, a se bomo poskusili tem favoriziranim ekipam čim bolje postaviti po robu in morda koga presenetiti. Iz tekme v tekmo bomo poskušali napredovati in pač vknjižiti čim več zmag. Še vedno ne vemo čisto dobro, kako bomo poškodbo zdravili oziroma kar koli že je. Preprosto ni aktiven. Mislim, da bo vsaj še kakšen mesec tako, upamo, da samo toliko in ne več.

Lani ste brez dvoma presegli cilje. Letos vas ob državnem prvenstvu čaka še Liga ABA. Kakšne so vaše konkretne želje? Boste osredotočeni na Ligo ABA, glede na to, da se v drugi del državnega prvenstva učinek ne prenaša?
Seveda želimo višje, boljše, kot bi lahko rekli. Zagotovo želimo tvoriti vrh slovenske košarke, hkrati pa je cilj biti v sredini lestvice v Ligi ABA. Res je glavni fokus na Ligi ABA, vendar tega ne želim izpostavljati, saj moramo iti na vsaki tekmi 'na polno', sicer od takega obračuna nimaš nič. Je pa dejstvo, da lahko na takih tekmah namenim več minut manj izkušenim košarkarjem. Z državnim prvenstvom se sicer še nismo veliko ukvarjali in o tem razmišljali. Če smo že lani uspeli krojiti vrh, si želimo tega tudi letos, ko smo še okrepljeni. Šli bomo iz tekme v tekmo, tako kot tudi v Ligi ABA. Mislim pa, da bo prvenstvo vsaj tako zanimivo kot lani, ko je vsaka ekipa lahko premagala vsako.

Je priprava na takšno tekmo, ki v rezultatskem smislu vendarle ne pomeni toliko, saj se lovi le preboj v Ligo za prvaka, drugačna?
Malce drugače vseeno je, kot pa na primer za tekme končnice. Mogoče greš lahko malce bolj sproščeno v tekmo, kar pa ni nujno, da ti vedno prinese nekaj dobrega. Take tekme lahko izgubiš ali pa se preveč mučiš, če nisi pravi. Morda pa je na drugi strani tudi malce lažje v ospredje poriniti mlade igralce, saj ena tekma še ni usodna in se v drugem delu da to popraviti.

Kakšen izziv vam kot trenerju predstavlja Liga ABA?
Kaj pa vem, ne bi govoril o hudem izzivu, je pa dejstvo, da je to nivo višje, kot smo bili lansko sezono. Čaka nas precej zahtevnejše tekmovanje in težje delo. Za vse nas je to neka nova situacija. Kot vemo, gre za odlične ekipe, med njimi tudi evroligaške. V primerjavi z lani je torej nekaj popolnoma novega za nas. Upam, da bomo na vsaki tekmi pustili čim boljši vtis.

Zadržali ste vse tri tujce, ki so se lani zelo izkazali. Paolo Marinelli in Dino Cinac sta si priborila tudi mesto v B-reprezentanci Hrvaške. Tudi to je dokaz vašega dobrega dela. Se je sicer kaj poznala njuna odsotnost na pripravah?
Ne, mislim, da se ni. Vsi se seveda zelo dobro poznamo iz prejšnje sezone. Tiste dni, ko sta bila z reprezentanco, sta namenila tekmam, mi pa smo malce drugače trenirali. Povsem normalno sta potem ujela ritem in se vklopila brez kakršnih koli težav. Seveda je to tudi ena lepa potrditev, da smo dobro delali, onadva pa sta pokazala, da sta na neki ravni. Odigrala sta pomembno vlogo pri preboju v Ligo ABA in zasluženo sta dobila vpoklic.

Lani ste tako vi kot vodstvo kluba jasno povedali, da je usmeritev Krke v domače mlade igralce. Ostaja to vizija kluba tudi naprej?
Tako bo tudi naprej. Mlajši so eno leto starejši in eno leto izkušenejši. Bodo povsem enakovredni člani te ekipe in nanje računamo maksimalno. Tako kot je klub naredil korak naprej, morajo pokazati, da so sposobni tudi oni iti stopničko višje. Nihče ne pričakuje, da bodo vodilni igralci, ampak da bodo v normalni rotaciji in bodo tej ekipi prinesli svoj delež.

Selektor Rado Trifunović je pred zadnjo reprezentančno akcijo, ko je namenil priložnost nekaterim mlajšim igralcem, omenil tudi Krkina Miho Škedlja in Jakova Stipaničeva. Verjetno je to tudi dokaz, da je vaša odločitev prava in kaj konkretno v prihodnosti pričakujete od najmlajših v vaši ekipi?
Tako sem si zastavil in res je to dokaz, da gremo v pravo smer. S temi fanti že kar nekaj let delam, jih vodim in jih dobro poznam. Vem, česa so sposobni. Glavno je, da imajo veliko željo po delu in vsakodnevnem napredku. To je glavna stvar. Prepričan sem, da bodo vsi trije najmlajši, ki so v ekipi, Škedelj, Stipaničev in Jančar Jarc nekoč v članski reprezentanci in dokazali, da so sposobni igrati na najvišjem evropskem nivoju.