Je zasedba Olimpije dovolj kakovostna, da Ligo ABA konča na prvih šestih mestih? Foto: www.alesfevzer.com
Je zasedba Olimpije dovolj kakovostna, da Ligo ABA konča na prvih šestih mestih? Foto: www.alesfevzer.com
Pred začetkom Lige ABA ima Zoran Martić na klopi Olimpije kar precej skrbi. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Olimpije so izgubili prvi dve uradni tekmi v tej sezoni. Boljši sta bili Crvena zvezda in Sixt Primorska. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani, ki so lani bili edini slovenski predstavniki na Jadranu, letos pa so družbo znova dobili v Krki, so ob Ciboni edini, ki so do zdaj odigrali prav vse sezone regionalnega tekmovanja. Pred novo je vodstvo kluba za jadransko ligo postavilo visoke ambicije. Lani so zasedli sedmo mesto. Medtem ko je cilj prva šesterica, nekakšna želja pa celo prva četverica, pa se glede na prikazano predvsem na slovenskem superpokalu proti Primorski takšne ambicije zdijo težko dosegljive. "Zavedal sem se, da nam bosta slovenski superpokal kot tudi tisti v Laktaših hodila narobe. Razlog je preprost, saj smo pripravljalne tekme igrali v eni zasedbi, zdaj pa smo v drugačni, saj so ti igralci, ki so manjkali zaradi reprezentanc, morali igrati. Bili smo povsem neuigrani, hkrati pa smo imeli še težave s poškodbami in tako rekoč ostali brez celotne centrske linije," je povedal Zoran Martić.

Budućnost, Cedevita in Zvezda znova pri vrhu
Petkov nastop Mirze Begića, ki bo zaradi svojih izkušenj in kakovosti letos nepogrešljiv član zasedbe zmajev, je še pod vprašajem. Težave sta imela tudi preostala centra, Marvin Jones in Bojan Radulović. Ob vseh teh težavah Jones ni mogel pomagati na krilnem centru, kjer Ljubljančani nimajo pravega nosilca in sta si minutažo razdelila Dražen Bubnić in Igor Tratnik, ki sta lani igrala zelo malo. Pred sezono opevani mladeniči zdaj dobivajo drobtinice in pomembne vloge še nekaj časa ne bodo igrali, tudi tisti, ki so bili pripeljani za nosilce, pa še niso pravi. Očitno je, da tej zasedbi Olimpije primanjkuje kakovostnih posameznikov, ki bi bili obenem dovolj izkušeni za izpolnitev ambicij vodstva.

Ritem v Ligi ABA bo že na začetku naporen in vsak poraz lahko moštvo drago stane. Tako je bilo na primer tudi lani, ko so prva tri moštva nekoliko odskočila, v negativnem smislu tudi MZT Skopje pri dnu, drugi pa so bili res povsem izenačeni. Martić pričakuje, da bo podobno tudi v tej sezoni: "Mislim, da se razmerje moči ne bo bistveno spreminjalo. Budućnost, Cedevita in Zvezda bodo krojile vrh, nato pa mislim, da bodo razlike zelo majhne. Tako je bilo tudi lani, če se spomnimo, ko je bila od petega do 11. mesta razlika v zmagi ali dveh. Morda bodo letos imele nekatere ekipe, ki na papirju niso videti tako kakovostne, prednost, da bodo igrale le Ligo ABA. Nekatere bodo imele prednost drugje, dejstvo pa je, da bodo razlike majhne. Priložnosti, ki jih boš dobil, jih boš pač moral izkoristiti."

Mornar aktualni prvak Črne gore
"Smo se že ukvarjali z Mornarjem, čeprav smo imeli težave, ker smo se morali predvsem ukvarjati sami s sabo. Mesiček, Lapornik in Lazić so pomembni člani naše ekipe. Morali smo se ukvarjati z njimi, da so na tako rekoč treh treningih skušali nadoknaditi 20-dnevno odsotnost, ko so bili z reprezentancami. Sicer pa mislim, da se slog Mornarja glede na lani ni bistveno spremenil. Lani so bili presenečenje sezone. Igrajo precej specifično košarko, s štirimi igralci, ki lahko izza črte mečejo tako rekoč z vsakega položaja, in visokim Lukovićem, ki sicer ne igra s hrbtom proti košu, je pa zelo nevaren po teh lob-podajah pod koš," je prvega nasprotnika, ki je sezono sklenil s presenetljivim naslovom črnogorskega prvaka, ko je ugnal prvaka Lige ABA Budućnost, opisal Martić.

Trener Olimpije je priznal, da je v ponedeljek pogrešal tudi večjo borbenost pri svojih varovancih. "To je bila tudi naša glavna zamera. Ne da smo se predali, ampak nismo šli v pretep, kot bi se reklo, kar je na takšni tekmi nujno. Absolutno sem to košarkarjem objasnil, obenem pa se tudi zavedajo, da je bila to težava," je dodal Martić, ki ima ob neuigranosti obeh slovenskih reprezentantov, ki sta nosilca na položajih dve in tri, težave tudi z organizatorji igre. Tu dobro nalogo opravlja le Jan Špan, težava pa je nastala z Jalekom Feltonom, ki je bil (verjetno) pripeljan kot nosilec igre, vendar pa ima Američan težave z igro na tej ravni. Zakaj je manjkal na ponedeljkovi tekmi? Zaradi pravila števila tujcev in bolezni, je razjasnil Martić.


1. krog, petek ob 18.00:
PETROL OLIMPIJA - MORNAR

Ob 20.00:
CRVENA ZVEZDA - CIBONA

Sobota ob 20.00:
CEDEVITA - PARTIZAN

Nedelja ob 17.00:
IGOKEA - MEGA BEMAX

Ob 21.00:
BUDUĆNOST - KRKA

Ponedeljek ob 18.00:
FMP - ZADAR