Zoran Dragić je bil s 15 točkami prvi strelec Cedevite Olimpije, manjkale pa so točke Yogija Ferrella. Foto: Partizan Mozzart Bet/Dragana Stjepanović
Zoran Dragić je bil s 15 točkami prvi strelec Cedevite Olimpije, manjkale pa so točke Yogija Ferrella. Foto: Partizan Mozzart Bet/Dragana Stjepanović

Z 90:71 je bil Partizan prepričljivo boljši. Beograjčani so na domačem parketu, kjer so črno-beli navijači znova pričarali imenitno vzdušje, hitro zagospodarili na parketu. V drugi četrtini so sicer padli v nekajminutni mrk in zmajem dopustili, da so jih ujeli, a že do odmora znova odšli na varno razdaljo. V drugem polčasu so brez večjih težav nadzorovali visoko prednost in suvereno poskrbeli, da njihovo napredovanje ni bilo pod nikakršnim vprašajem. "Uresničili smo, kar smo si želeli, torej izsiliti tretjo tekmo. Po drugi strani je bil začetek te tekme zelo slab. V prvi petih minutah se je Partizan razigral, razletel in potem dobil samozavest, ki jo je držal do konca tekme," je dejal trener Olimpije Miro Alilović.

Osredotočenost ni bila taka kot na drugi tekmi

Sorodna novica Cedevita Olimpija v Beogradu ni bila blizu presenečenju

Partizan je bil jasno velik favorit serije, vlogo pa je kljub porazu v Stožicah zanesljivo upravičil, saj je prepričljivo dobil obe srečanji v Štark Areni. Varovanci Željka Obradovića imajo za sabo izvrstno sezono, saj so bili najboljši po rednem delu Lige ABA, v Evroligi pa so navdušili, ko so za las ostali brez vstopnice za zaključni turnir v Kaunasu. V ponovitvi finala se bosta velika beograjska tekmeca pomerila za sedmi naslov najboljšega na Jadranu. Crvena zvezda brani lovoriko, parni valjak pa lovi svojo prvo po desetih letih. Finale bo, kot so njuni obračuni vedno, zelo vroč, v rdeče-belem taboru pa so že pred začetkom poskrbeli za precej kontroverznosti.

Na prvem dejanju polfinala je Obradovićeva vrsta slavila s 85:70. Zmaji so bili na tisti tekmi popolnoma nemočni, toda že dva dni pozneje je bila v Stožicah slika popolnoma drugačna. 95:83 je bila boljša Olimpija, ki ji je uspela najboljša tekma sezona. Slovenski prvaki so se zavedali, da morajo za morebitno veliko presenečenje v srbski prestolnici odigrati skoraj popoln dvoboj in vsi ključni možje morajo biti na ustrezni ravni. Toda tokrat se tej popolnosti gostje niso niti približali in posledično bili tudi daleč od presenečenja. "Poudaril bi podatek, da nam je dal Partizan 24 točk po naših izgubljenih žogah. Tako ne moreš igrati," je na novinarski konferenci razlagal Alilović.

Počitka za zmaje ne bo, saj jih že v četrtek in soboto čakata tekmi finala državnega prvenstva s Heliosom. Foto: Partizan Mozzart Bet/Dragana Stjepanović
Počitka za zmaje ne bo, saj jih že v četrtek in soboto čakata tekmi finala državnega prvenstva s Heliosom. Foto: Partizan Mozzart Bet/Dragana Stjepanović

Čestitke Olimpiji za dobre tekme, za dobro pripravo in ideje, ki so jih imeli. Serija je bila lepa. Mislim, da so ljudje, ki imajo radi košarko, uživali v vseh tekmah. Zadovoljen sem s to tretjo. Vse, kar smo poudarjali med pripravo na obračun, smo naredili. Agresivna obramba, kontrola njihovega napadalnega skoka, v napadu pa smo izkoristili svojo kakovost. V prvi vrsti v igri pet na pet, ko smo imeli priložnost za lahek koš, pa smo ga dali.

Željko Obradović, trener Partizana

Napad Olimpije ni niti približno funkcioniral, kot je teden dni predtem v Stožicah. 40-odstoten met iz igre je bil preskromen, pretok žoge ni bil tako tekoč, kot bi si prvi mož ljubljanske stroke želel, domači košarkarji pa so znali izkoristiti sedem izgubljenih žog tekmeca več. Tokrat so bili Beograjčani popolnoma enakovredni v skoku, potem ko so bili na prvih dveh tekmah zmaji v tem elementu bistveno boljši. Predvsem na drugem dvoboju se Partizan ni najbolje znašel proti več različicam ljubljanske obrambe, tokrat pa Alilović defenzivno ni toliko eksperimentiral: "Začutiš, da igralci nekako niso tako osredotočeni. To se je videlo v napadu, ko smo preveč držali žogo v rokah, namesto da bi igrali bolj kolektivno in bi bil prenos hitrejši. Če tega fokusa ni, ko smo bili slabi že v primarni obrambi, je težko dodajati druge informacije."

Partizan popolnoma ustavil Yogija Ferrella

Tekmo si je ogledal tudi Goran Dragić, ki je ravno prišel iz ZDA. Foto: Partizan Mozzart Bet/Dragana Stjepanović
Tekmo si je ogledal tudi Goran Dragić, ki je ravno prišel iz ZDA. Foto: Partizan Mozzart Bet/Dragana Stjepanović

Do izraza je prišla tudi individualna kakovost, ki je seveda konkretno na strani Partizana. Da bi lahko računali na enakovrednejši boj, bi morali Ljubljančani precej bolje metati z razdalje. Trojka Olimpije je bila 9/30, od tega je Zoran Dragić metal 5/7. Predvsem sta razočarala tista, ki naj bi bila izza črte najnevarnejša. Yogi Ferrell je ob metu iz igre 1/10, zgrešil pa je vseh šest trojk, dal le tri točke. Konkretno so manjkali njegovi koši. Marko Jeremić je bil nenatančen za tri štirikrat, zgrešil pa je vseh šest metov iz igre. 31-letni srbski košarkar ima polna pooblastila pri metu, pa vendarle na takšni ravni kot letos še ni igral, ko je bil predtem član FMP-ja in Mornarja.

"Preveč smo grešili. Že drugo tekmo zapored smo imeli v tej dvorani zelo slab strelski dan. Doma smo zadevali, tu pa ne. Pa so bili dobri položaji. Vsak, ki je strelec, bo take vrgel. A začne se z obrambo. Na domačem terenu smo bolje branili, pritiskali in potem postajali samozavestni. Iz obrambe se razvije dober napad," je dejal Ferrell, ki je bil odličen na drugi tekmi, na tretji pa so ga gostitelji popolnoma zaustavili. Matic Rebec, ki ga je menjal, je imel kratek preblisk, ko je Olimpija lovila priključek v drugi četrtini, toda kmalu je znova naredil več zaporednih nespametnih napak in imel na koncu statistični indeks negativen.

Alena Omića so gostitelji dobro zapirali, je pa imel po prihodu na parket Karlo Matković nekaj lepih potez, toda hitro se je znašel v težavah z osebnimi napakami. Foto: Partizan Mozzart Bet/Dragana Stjepanović
Alena Omića so gostitelji dobro zapirali, je pa imel po prihodu na parket Karlo Matković nekaj lepih potez, toda hitro se je znašel v težavah z osebnimi napakami. Foto: Partizan Mozzart Bet/Dragana Stjepanović

"Izsilili smo tretjo tekmo, kar je bil cilj. Vedeli smo, kaj nas čaka tu. Slabo smo začeli tekmo, potem ves čas lovili priključek, ko smo jih enkrat ujeli, pa smo izgubili preveč energije. Partizan je preveč izkušena ekipa, da bi dopustila še kakšno vrnitev. Smo se borili, toda nismo odigrali najbolje. Predvsem v napadu, kjer žoga ni tekla, kot smo se dogovorili. Potem se je to odražalo tudi v obrambi. Morali bi biti potrpežljivejši. Imeli smo tudi kar nekaj odprtih metov, toda žoga ni šla notri. Če nisi tu boljši za deset točk, je zelo težko zmagati. Zanje je ta tekma odločala o sezoni in poraza si res niso smeli privoščiti. Želeli smo pripraviti presenečenje, a smo bili žal prekratki. Ponosen sem, da smo v končnici premagali v Stožicah Partizan, ki je s prvim mestom dokazal, da je res izjemna ekipa. Prepričan sem, če bi imeli mi prednost domačega terena, bi bili zdaj nasmejani," je pristavil ljubljanski kapetan Edo Murić.

Že v četrtek nadaljevanje finala Lige Nova KBM

Murić: Želeli smo presenetiti, a žal smo bili prekratki

Glede na celotno dogajanje v letošnji sezoni so v zmajevem gnezdu z Ligo ABA lahko čisto zadovoljni. Pred sezono so uvrstitev v polfinale postavili za cilj in ga tudi izpolnili. Zmaga na drugi tekmi polfinala je bil presežek, ki pa jih v letošnji sezoni ni bilo veliko. Največja skalpa sta bila prav Partizanova, saj je tudi v rednem delu beograjski velikan klonil v Stožicah. Drugih odmevnih zmag tokrat ni bilo. Partizan in Zvezda sta bila na lestvici razred nad zmaji, kot sta tudi glede na proračun in kakovost moštva, znova pa je bila boljša tudi Budućnost, ki je v tem kontekstu primerljiva. Potem je glede na prej omenjena dejavnika tudi razkorak med Olimpijo in drugimi v ligi očiten, tako da četrto mesto je tisto, kamor slovenski prvaki sodijo. Ves čas so imeli veliko težav s poškodbami, tudi sicer pa se kadrovanje ni izšlo popolnoma po načrtih. Izbor kar nekaj okrepitev se ni posrečil in posamezniki niso upravičili pričakovanj oziroma niso pokazali tistega, za kar so bili pripeljani v Ljubljano.

Partizan je imel hkrati tudi dovolj časa za pripravo, saj je imel po drugi tekmi ves teden, Olimpija pa na drugi strani skupaj s potjo v Beograd le dva dni. Liga Nova KBM se ni prav nič ozirala na Ligo ABA in priložnost, ki se je ponudila slovenskemu prvaku. Zmaji so med obračunoma s Partizanom odigrali še dve tekmi finala državnega prvenstva s Heliosom, ki je bil že na prvi zelo blizu zmagi, drugo pa je dobil. Domžalčani računajo, da bodo lahko izkoristili ljubljansko utrujenost, saj je naslednji obračun na sporedu že v četrtek, torej imajo zmaji znova le 48 ur med tekmama, v sredo pa jih čaka še polet v Ljubljano. "Igralcem sem rekel, da moramo čim prej pozabiti to tekmo. Smo v zelo težkem ritmu. Takoj sledi nova preizkušnja. Ni lahko. Dva nasprotnika in ves čas je treba v glavah preklapljati. Meni kot trenerju ni enostavno, predpostavljam pa, da igralcem prav tako ne," je sklenil Alilović.

Brez podviga Olimpije v Beogradu