Jure Zdovc in Goran Jagodnik sta uspešno sodelovala pri Olimpiji, ki sta jo kot trener in kapetan popeljala v Top 16 Evrolige in finale ABA lige, prav tako pa je bil Jagodnik v izbrani vrsti, ki je pod taktirko Zdovca zasedla četrto mesto na Eurobasketu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Zdovc in Goran Jagodnik sta uspešno sodelovala pri Olimpiji, ki sta jo kot trener in kapetan popeljala v Top 16 Evrolige in finale ABA lige, prav tako pa je bil Jagodnik v izbrani vrsti, ki je pod taktirko Zdovca zasedla četrto mesto na Eurobasketu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Jagodnik
Hopsi so z enim porazom na petih tekmah trenutno drugi v Ligi Telemach. Jagodnik, ki je kapetan kluba s Polzele, v povprečju dosega nekaj več kot 15 točk in devet skokov na srečanje. Foto: Aleš Fevžer

Če je tujec prišel v Slovenijo, je moral biti zares boljši od nas in mi smo se potem od tujca učili. To je bilo pravilo, saj tisti tujec, ki je prišel, je bil boljši od domačih igralcev in je dal določeno kakovost. Če imaš tujca, mora biti ali mlad in perspektiven ali pa tak, ki ti nosi rezultat. Sicer je veliko bolje, da igra Slovenec.

Goran Jagodnik
V sezoni 2010/11, ko se je Olimpija zadnjič prebila med najboljših 16 v Evroligi, je bil Jagodnik kapetan zmajev, pod taktirko Zdovca pa igral odlično in bil tudi igralec meseca oktobra v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Zdovc,Goran Jagodnik
Jagodnik bi najraje videl, da bi zdaj reprezentanco znova prevzel Zdovc, saj zanj pravi, da je zares vrhunski trener, in kjer koli je bil, je naredil dober rezultat. Foto: Aleš Fevžer

Kar se tiče uspeha, je drugi najboljši rezultat po tisti Poljski, ko smo bili četrti. Mislim, da je to v tem trenutku realnost naše reprezentance. Vsi so govorili, če bi naleteli na koga drugega in ne na Francoze … Mislim, to je, kaj bi bilo, če bi … O tem je brezpredmetno razmišljati. Lahko bi pa izgubili že v prvem krogu proti Čehom, pa bi bilo vse drugače. Moramo biti realni in je to uspeh.

Goran Jagodnik
V drugi sezoni pri Olimpiji je imel veliko težav s poškodbo, ko je na začetku sezone prejel močan udarec v trebuh. Zdaj znova igra na Polzeli, kamor je iz Kopra prišel leta 1994 in potem tam ostal pet let. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Jagodnik
Za Slovenijo je nastopil na enem svetovnem in šestih evropskih prvenstvih. Prvič že leta1997 na prvenstvu v Španiji, nazadnje pa leta 2011 v Litvi. Foto: EPA

39-letni košarkar, ki zdaj igra na Polzeli za Hopse, je z Zdovcem sodeloval v reprezentanci, ko je na evropskem prvenstvu na Poljskem prišla do najboljšega rezultata v zgodovini. Poleg četrtega mesta z izbrano vrsto pa je z najtrofejnejšim slovenskim košarkarjem sodeloval tudi pri Olimpiji. "Jagoda" je bil kapetan zmajev, ko jih je Zdovc popeljal med 16 v Evroligi, Stožice so bile tedaj dolgo časa neosvojljiva trdnjava, Ljubljančani pa so takrat tudi zaigrali v finalu ABA lige, ki so ga izgubili po precej sumljivem sodniškem kriteriju.

Jagodnik je v intervjuju za MMC spregovoril o vnovičnem igranju za Hopse, o tujcih v slovenskih klubih, trenutnemu stanju pri Olimpiji, spomnil pa se je tudi na Eurobasket ter na uspehe pod taktirko Zdovca in apeliral na zvezdo, da je brez dvoma nekdanji izvrstni košarkar najbolj primerna rešitev za slovensko reprezentanco.


Goran, po več kot desetih letih ste zdaj znova na Polzeli. Igrate drugo sezono po tej vrnitvi. Kako gledate na vse skupaj?
To je klub, kjer, ne bom rekel, da sem začel, ampak, kjer sem se začel zares profesionalno ukvarjati s košarko. Saj je bilo že v Kopru zadnji dve sezoni recimo dokaj profesionalno, potem pa, ko sem prestopil na Polzelo, je bila košarka v prvem planu in je bilo vse podrejeno košarki. Ta klub mi je pomagal, da sem se uveljavil v košarkarskem prostoru.

Hopsi imate razmeroma močno ekipo, ki pa ima na trenutke še precej nihanj v igri, a ste vseeno nanizali že štiri zmage.
Igramo na trenutke zelo dobro, na trenutke pa zelo slabo. Kot kaže, je dovolj, da na tekmah igramo recimo po 15 minut zelo dobro, ostalo pa poskušamo nekoliko balansirati. Za zdaj imamo štiri zmage in en poraz, kar je precej dober rezultat, čeprav tisto tekmo, ki smo jo izgubili v Grosupljem, smo imeli že dobljeno, ampak sezone je dolga in včasih pridejo tudi taki porazi, ki jih sicer ne planiraš. Igramo recimo na 50 ali pa na 60 odstotkov svojih zmožnosti, tako da imamo še kar nekaj rezerv. Verjamem, da bo iz tekme v tekmo šlo na bolje.

Bi lahko primerjali nivo košarke takrat, ko ste prvič igrali na Polzeli in s trenutnim stanjem v državnem prvenstvu?
Takrat je bilo okostje večinoma slovensko. Če je tujec prišel v Slovenijo, je moral biti zares boljši od nas in mi smo se potem od tujca učili. To je bilo pravilo, saj tisti tujec, ki je prišel, je bil boljši od domačih igralcev in je dal določeno kakovost. Zdaj pa, ne bom rekel, da prihajajo slabi tujci, ampak prihajajo nekateri tujci, ki niso na nekem nivoju. Mislim, da je bilo takrat vse malo drugače. Če imaš tujca, mora biti ali mlad in perspektiven ali pa tak, ki ti nosi rezultat. Sicer je veliko bolje, da igra Slovenec.

Ko ste ravno omenili tujce. Letos je bilo precej kritik na tujce pri Olimpiji. V tisti sezoni, ko ste z Olimpijo prišli v Top 16, pa so bili ravno tujci dodana vrednost. Kako so se oni tedaj znašli v ekipi?
Seveda. Imeli smo tujca Gregoryja, ki je igral zares vrhunsko. Tudi Pinkney nam je do novega leta veliko pomagal, tudi Markota. To so vse vrhunski igralci. Imeli smo pa tudi zelo dobre slovenske igralce, Ilievski, Ožbolt in jaz, pozneje je prišel še Samo Udrih. Mislim, da je bil takrat dober sklop domačih igralcev in dobrih tujcev. Potem so se začele te menjave … Kot sem rekel, če pride tujec, mora biti boljši od domačih igralcev, ali pa če je zares perspektiven mlad košarkar.

Kot nekdanji kapetan Olimpije, ki se sicer v zadnjem času pobira, a vseeno, kako komentirate ta zares slab začetek sezone zmajev?
Nova ekipa in nov trener. Zagotovo je med razlogi tudi to, da je bil Pipan z reprezentanco Makedonije in je izgubil nekaj časa za delo z Olimpijo. Začetek res ni bil blesteč. Dve tekmi sta bili res pod vsemi pričakovanji, proti MZT-ju in Ciboni, potem pa sta prišla ta nesrečna poraza proti Širokemu in Zvezdi. Potem se je težko izvleči, še posebej, če imaš tekme dvakrat na teden. Zdaj počasi prihajajo na mesta, na katerih morajo biti. Zdaj so premagali še Budućnost in zmagati v Podgorici ni mačji kašelj, tako da verjamem, da prihajajo boljši časi.

Je tako črn scenarij, da bi morda Slovenija celo ostala brez kluba v Evropi, sploh mogoč?
Za zdaj, kot kaže, niso dobre napovedi. Osem krogov je za nami, Olimpija ima dve zmagi, Krka tri. Verjamem, da se bosta dvignili. Olimpija mora biti krepko v prvi polovici in verjamem, da ne bomo ostali brez predstavnika v Evropi. To bi bila zares velika škoda, da v dveh letih izgubimo Evroligo in potem še Eurocup.

Po dolgem času je za nami reprezentančna akcija brez vas. Kako ste vi videli prvenstvo in kakšna je vaša ocena samega dogodka in tudi izida slovenske izbrane vrste?
Bil je velik dogodek, predvsem za akterje. Mi pa smo bili nekoliko žalostni, lahko rečem. Malo žaluješ, jaz sem recimo bil na šestih evropskih in enem svetovnem prvenstvu, daš skozi 15 let reprezentance, potem pa, ko je doma, pa si prestar oziroma si končal. Nas je bilo kar nekaj, ki bi si želeli, da bi bilo prvenstvo dve ali pa štiri leta prej. Drugače pa je bil res velik dogodek za celo Slovenijo in košarko. Glede uspeha je drugi najboljši rezultat po tisti Poljski, ko smo bili četrti. Mislim, da je to v tem trenutku realnost naše reprezentance. Vsi so govorili, če bi naleteli na koga drugega in ne na Francoze … Mislim, to je, kaj bi bilo, če bi … O tem je brezpredmetno razmišljati. Lahko bi pa izgubili že v prvem krogu proti Čehom, pa bi bilo vse drugače. Moramo biti realni in je to uspeh. Poudaril bi to, da po tekmi s Francijo, kajti po četrtfinalnem porazu, ko cela država pričakuje zmago, se je težko pobrati, čez manj kot en dan pa igraš novo tekmo, so fantje pokazali, da imajo pravi značaj in da je to peto mesto zasluženo, tako da smo lahko zadovoljni.

Po treh letih se je poslovil selektor Božidar Maljković. Tudi vi ste sodelovali z njim. Kakšno je vaše mnenje o tem obdobju, ko je Slovenijo prvič vodil tuj selektor?
Mislim, da na začetku je tudi Maljković potreboval nekaj časa, da se privadi na igralce in da vidi, kaj kdo lahko in česa ne more. Mesec in pol pred začetkom evropskega prvenstva v Litvi, ko smo se zbrali, je bilo premalo, da spoznaš ekipo in značaje igralcev. Tudi fantje so rekli, da je imel letos drugačen odnos in da je bilo bolje, da je bil drugačen princip, nekoliko drugačni treningi kot v prvem ciklusu. Bile so bolj pozitivne stvari. Glede Maljkovića mislim, da je opravil svoje delo korektno. Kakšni so bili cilji, vsi vemo. Medalje ni bilo, ki smo si jo vsi tako želeli. Realna stvar je ta, da ko smo bili recimo v Litvi, nas je žoga Monje spremljala vse prvenstvo. Vse je postavila na glavo in znova smo pri tem, če bi … V glavnem mislim, da je realnost slovenske košarke, da smo tu med osem. Upam, da bomo tu ostali, čeprav težko.

Jasno je, da bo reprezentanco prevzel torej nov selektor. V javnosti se omenja Jure Zdovc, ki ima veliko podporo predvsem v navijačih. Kakšno je vaše strokovno mnenje, bi znova posegli po tujcu, ali je to Zdovc, s katerim sta zares uspešno sodelovala pri Olimpiji in tudi v reprezentanci, morda kdo drug?
Če bi se lahko dogovorili z Zdovcem, bi bila to najboljša rešitev. Pozna vse igralce, je Slovenec, je vrhunski trener, bil je vrhunski igralec ... Ve vse o košarki. Kar sem z njim sodeloval, tako pri Olimpiji kot tudi v reprezentanci, je bilo enkratno. Res je bilo lepo sodelovati z njim. Pri trenerju najbolj ceniš, da ti iskreno pove vse v obraz. Jure je tak, da pove tisto, kar delaš dobro in kar delaš slabo. Tak mora biti vsak trener, ne pa nekaj vmes. Včasih mora biti tudi nekakšen psiholog. Pravim, da je super, če se bodo dogovorili z njim, ker je najprimernejši za vodenje naše reprezentance.

Tudi rezultati govorijo njemu v prid.
Tako je. Kamor pride, naredi rezultat. Je naš najuspešnejši selektor, ko nas je popeljal do četrtega mesta. Z Olimpijo je po dolgem času prišel med najboljših 16 v Evroligi, dvakrat nastopil na Final Fouru ABA lige, enkrat v finalu, enkrat v polfinalu. Enostavno rezultati res govorijo njemu v prid. Ne vidim razloga, zakaj ne bi bil selektor (smeh). Še enkrat, upam, da se dogovorijo z njim.

Če je tujec prišel v Slovenijo, je moral biti zares boljši od nas in mi smo se potem od tujca učili. To je bilo pravilo, saj tisti tujec, ki je prišel, je bil boljši od domačih igralcev in je dal določeno kakovost. Če imaš tujca, mora biti ali mlad in perspektiven ali pa tak, ki ti nosi rezultat. Sicer je veliko bolje, da igra Slovenec.

Kar se tiče uspeha, je drugi najboljši rezultat po tisti Poljski, ko smo bili četrti. Mislim, da je to v tem trenutku realnost naše reprezentance. Vsi so govorili, če bi naleteli na koga drugega in ne na Francoze … Mislim, to je, kaj bi bilo, če bi … O tem je brezpredmetno razmišljati. Lahko bi pa izgubili že v prvem krogu proti Čehom, pa bi bilo vse drugače. Moramo biti realni in je to uspeh.