Lakersi bodo zaigrali v finalu po treh letih. Nazadnje so bili prvaki leta 2002. Foto: Reuters
Lakersi bodo zaigrali v finalu po treh letih. Nazadnje so bili prvaki leta 2002. Foto: Reuters
Pozdrav Bryanta in Duncana po koncu tekme
Kobe je z 39 točkami zasenčil trojni dvojček Tima Duncana, ki je dosegel 19 točk, 15 skokov in 10 podaj. Foto: Reuters
Zabijanje Paua Gasola
Pau Gasol (12, 19 skokov) je Lakersom dal dodatno dimenzijo, s katero so postali glavni favoriti za naslov. Foto: EPA
Manu Ginobili
Spet je zatajil Manu Ginobili, ki je dosegel le 9 točk. Foto: EPA
Nad igro Lakersov sta bila navdušena tudi hollywoodska zvezdnika Antonio Banderas in Cameron Diaz. Foto: EPA
Vujačič z Lakersi v finalu

Kobe Bryant, ki je natanko pred letom v intervjuju povedal, da si želi na vsak način zapustiti Jezernike, je dosegel 39 točk. V drugem polčasu je zadeval kot za stavo in potrdil, da mu trenutno v Ligi NBA ni para.

Pau Gasol, se je vse spremenilo. Lakersi so v končnici dobili 12 tekem, doma so neporaženi (8:0). Po veliki zmagi je Bryant dvignil pokal za najboljšo ekipo zahoda, a časa za slavje ni, saj se čez teden dni začenja zares. Zadnji finalni obračun so Lakersi leta 2004 izgubili proti Detroitu (1:4).

Začetek povsem v znamenju Spursov
Branilci naslova so po šokantnem porazu na četrti tekmi morali slaviti v Staples Centru, ki je neosvojljiva trdnjava že vse od 28. marca. Po izenačenem začetku (13:13) je Spursom uspela sanjska serija 20:3. Razigran je bil Tim Duncan, ki je dosegel trojni dvojček (19 točk, 15 skokov in 10 podaj), Michael Finley je zadel dve trojki. Po prvi četrtini je bilo 15:28. Tragični junak četrte tekme Brent Barry je z metom izza črte povišal na 16:33 in Staples Center je utihnil.

Serija 9:0 ob koncu polčasa vlila upanje
Phil Jackson se je moral upreti na klop, Jordan Farmar je z dvema košema vlil upanje, vendar je bilo še dve minuti in pol pred polčasom 31:46. Gostitelje je dvignil Derek Fisher s trojko, potem pa je Lamar Odom s težkega položaja zadel in dodal še prosti met. Po seriji 9:0 so Lakersi na odmor kljub zaostanku (42:48) odšli nasmejani.

Lakersi prevzeli pobudo
Spursi so že v seriji proti New Orleansu vedno slabo igrali v tretji četrtini. Pri izidu 56:60 je na sceno stopil Bryant. Najprej je zadel trojko, v naslednji akciji pa je po podaji Gasola poskrbel za vodstvo Lakersov. Tudi veliki navijač kluba Jack Nicholson je vstal in z aplavzom pospremil Kobeja. Tretjo četrtino je s trojko zaključil Vladimir Radmanović, zadnjo pa na isti način začel Bryant. Staples Center je norel, nihče več ni bil na svojem sedežu, navijači pa so svoje ljubljence vse bolj vzpodbujali k obrambi, ki je bila v drugem delu res granitna. Sedem minut pred koncem je Gasol (12 točk in 19 skokov) skoraj izgubil žogo, vendar jo je nekako le spravil do Saše Vujačiča (9 točk). “The Machine” je v svojem slogu zadel izza črte za 79:72. Barry s trojko in Tony Parker (23 točk) s polaganjem sta znižala na 83:81, povsem razglašeni Manu Ginobili (9 točk, 3/9 iz igre) pa ni uspel zadeti za vodstvo gostov.

Kobe je preprosto razred zase
Ko se odloča izjemno pomembna tekma, je čas za velike igralce. Bryant je zadel tri mete zapored iz težkih položajev. Bruce Bowen, nepopustlivi obrambni specialist, mu je vseskozi dihal za ovratnik, vendar v ključnih trenutkih je Kobe našel svoje priljubljeno mesto na vrhu rakete. Ko je zadel še dva prosta meta za 91:84, je bila tekma odločena, s trojko ob sireni pa je piko na i postavil Vujačič.

Jacksona zanima le deseti prstan
’’Najhuje je izgubiti finale. Zmaga na zahodu mi ne pomeni veliko, šteje le prava lovorika. Naša klop je bila sijajna, fantje imajo ogromno energije, obdržali so nas v igri v drugi četrtini, potem pa se je Kobe v zadnji četrtini razigral. V finalu nas čaka težko delo, spoštujemo oba nasprotnika, vendar imamo lepe možnosti,” je bil vesel Phil Jackson, ki bo naskakoval že svoj deseti prstan.

Spursi ne morejo ubraniti naslova
Zmaga Lakersov je povsem zaslužena. Nismo jih mogli zaustaviti, Kobe je bil neverjeten,” je bil kratek trener gostov Gregg Popovich. San Antonio nikakor ne more ubraniti naslova. Prvaki so bili le v lihih letih (1999, 2003, 2005 in 2007), njihov čas pa se počasi izteka, saj so zelo stara ekipa.

Poškodbe Ginobilija so bile prehude
"Vso serijo se nisem počutil dobro, igrali so zelo dobro obrambo, nisem imel čistih metov. Odločila je prva tekma, ko smo zapravili 20 točk prednosti v drugem polčasu. Igrali so bolje v odločilnih trenutkih,” je bil Ginobili velik tudi po grenkem porazu. Poškodba gležnja in odlomljen noht na roki sta zelo motila argentinskega virtuoza.

Kobe: Gasol je bil pravo darilo
Mi nismo izkušena ekipa, zato je naša zmaga v zahodni konferenci velik uspeh. Jaz nisem popoln vodja, tudi Gasol in Odom imata veliko zaslug. Zdaj se šele začenja sezona, štejejo le naslovi. Res škoda, da je poškodovan Andrew Bynum, z njim bomo drugo leto še veliko boljši. Ključni trenutek sezone je bila menjava igralcev, ko je prišel Gasol. To je bilo pravo darilo Memphisa, ne pa menjava igralcev,” je bil do ušes nasmejan Bryant.

Barkley napovedal zaton Spursov
Analitik na televizijski postaji TNT Charles Barkley je po tekmi dejal: “Spursi so prestari. Morali bodo zamenjati pol ekipe. Lakersi, New Orlenas, Utah in Portland so ekipe prihodnosti.“

Obeta se sanjski finale
Lakersi, ki so bili prvaki v letih 2000, 2001 in 2002 so po treh sušnih letih znova v finalu, ki bo klasičen. Serije z Detroitom so bile nepozabne konec osemdesetih in tudi leta 2004. Boston, ki za finale potrebuje le še zmago, pa je tako ali tako večni tekmec Jezernikov. Zadnjič sta se najuspešnejši ekipi v zgodovini v finalu srečali leta 1987. Finale, ki se začne v noči s četrtka na petek, bo vsekakor izjemen.

LA LAKERS (1) - San Antonio (3)
100:92 (15:28, 27:20, 22:15, 36:29) Bryant 39 (16/30), Odom 13, Gasol 12 in 19 skokov, Vujačič 9 (2/5), po 3 skoki in ukradene žoge 23 minutah; Parker 23, Duncan 19, 15 skokov in 10 podaj, Finley 13, Barry in Thomas po 11, Ginobili 9.

Aleš Golob


Vujačič z Lakersi v finalu