Goran Dragič ima 24 let, Erazem Lorbek pa 26 let, drugi nosilci slovenske članske košarkarske reprezentance so stari 30 let. Foto: Reuters
Goran Dragič ima 24 let, Erazem Lorbek pa 26 let, drugi nosilci slovenske članske košarkarske reprezentance so stari 30 let. Foto: Reuters
Dino Murič
Po septembrskem SP-ju v Turčiji se je veteran Goran Jagodnik javno vprašal, zakaj na prvenstvo namesto njega ni odšel 20-letni Dino Murič, ki bi imel od vloge reprezentančnega rezervista veliko več koristi kot on pri 36 letih. Foto: KZS/www.alesfevzer.com
Forum o prihodnosti slovenske košarke

O strahu pred izgubo visokega reprezentančnega rejtinga, odgovorni za razvoj slovenske košarke ne izgubljajo veliko besed. Kandidatura za evropsko prvenstvo leta 2013 ostaja ena izmed prioritet dela KZS-ja. Mednje uvrščajo tudi program "Igrive košarke", ki je za igro pod koši navdušila pri nas (lani) več kot 30 tisoč nadobudnežev, starih od 3 do 15 let. ŠKL je prepoznavna blagovna znamka slovenske mladinske košarke.

Člani pri vrhu, mladinci pa ...
Krona vsega je članska selekcija. V povprečju med najstarejšimi na svetovnem prvenstvu v Turčiji in lani na evropskem, na Poljskem. Kdo so mladi košarkarji, ki bodo zapolnili mesta po odhodu Lakoviča, Brezca, Nahbarja, Smodiša, Bečiroviča pa pozneje Erazma Lorbka, in še pozneje Gorana Dragiča.

Vztrajnost, ki je najbolj razpoznavna odlika slovenskih športnikov bo tudi v tem primeru odigrala pomembno vlogo. V prej omenjene košarkarje, pa čeprav so nadarjenost potrdili s kolajnami v mladinskih kategorijah ni verjelo veliko slovenskih košarkarskih strokovnjakov.
Dobra strokovna osnova
Na kratko trenerjev. Visoko motiviranih zanesenjakov, ki v mladinskih kategorijah pripravljajo vse od organizacije tekem do gostovanj svojih moštev in poskrbijo še za končno selekcioniranje. Njihovo delo je že več kot eno desetletje dovolj dober temelj za napredovanje naših košarkarjev v klube obeh ta čas najmočnejši ligi na svetu. Severnoameriško ligo NBA in nam bližnjo Evroligo.

Košarkarji iz teh klubov, sestavljajo slovensko moško košarkarsko reprezentanco. Za slovenske klube – tudi Olimpijo – skorajda ni več nobenih možnosti. Izjemno nadarjeni slovenski košarkarji so hitro prerasli nizke klubske proračune in zgrešeno selekcioniranje, ki je prisegalo na visoke in močne, a povprečne tuje košarkarje.
Domači klubi izgubili stik z Evropo
Za povrhu so naši košarkarski klub v času nastajanja močne slovenske košarkarske reprezentance izgubili stik z vrhunsko evropsko košarko. Pot do slovenske košarkarske reprezentance vodi praviloma prek tujih klubov. Če bo v bližnji ali daljni prihodnosti drugače, bo naša izbrana moška košarkarska reprezentanca igrala v družbi držav drugega ali celo tretjega evropskega kakovostnega razreda.

Po poteh Italije, Češke in Latvije?
V drugi razred se je v vsega dveh letih znašla Italija, pa pred njo Češka in Latvija – še prej Madžarska, Bolgarija, Romunija ... Države. ki so že osvajale kolajne na evropskih prvenstvih in ki bodo težko našle priključek k najboljšim, pa če prav so udeležbo na teh prvenstvuh zvišali na 24 reprezentanc.

Forum o prihodnosti slovenske košarke