Ron Artest se je veselil prvega, Saša Vujačič pa drugega naslova. Oba bosta igrala za Lakerse tudi v naslednji sezoni. Foto: EPA
Ron Artest se je veselil prvega, Saša Vujačič pa drugega naslova. Oba bosta igrala za Lakerse tudi v naslednji sezoni. Foto: EPA
Kobe Bryant
"The Black Mamba" je še drugič zapored postal najkoristnejši igralec finala. Naslednje leto bi se lahko s šestimi naslovi izenačil z Michaelom Jordanom. Foto: EPA
Kobe Bryant
Kobe je bil na paradi z ženo Vanesso in hčerkicama Gianno in Natalio. Foto: EPA
Derek Fisher
"Fish" je pravi vodja ekipa. V najtežjih trenutkih vzame vse breme na svoja ramena. Z Bryantom sta si kot brata, v ligo sta prišla leta 1996 in letos sta skupaj osvojila že peti prstan. Foto: EPA
Pau Gasol
Gasol je postal še zadnji manjkajoči kamen v mozaiku. Z njegovim prihodom so v Los Angelesu začeli graditi pravo dinastijo. Foto: EPA
Navijači LA Lakersov
Navijači LA Lakersov so na plakatih sporočali, da je Los Angeles Kobejevo mesto. Znano je rivalstvo Bryanta s Shaquillom O'Nealom, ki je leta 2004 zapustil Lakerse. Zdaj ima Kobe en naslov več od centra Clevelanda. Foto: EPA

Vsi igralci so bili skupaj z družinami in plesalkami Laker Girls na odprtih avtobusih, parada je bila dolga dve milji. Začela se je pred Staples Centrom in potekala do Galen Centra pri univerzi Južne Kalifornije. Po velikem preobratu in zmagi nad Celticsi (83:79) na sedmi tekmi finala je navijače Lakersov zajela popolna evforija. Preplavili so ulice, zbralo se je več kot milijon ljudi. S številnimi plakati so spodbujali svoje ljubljence, da naslednje leto osvojijo še tretji zaporedni naslov in se izenačijo z Bostonom, ki ima 17 naslovov.
Jackson se bo odločil do konca tedna
Na paradi je manjkal le trener Phil Jackson, ki je imel nujen pregled pri zdravniku. 64-letni strateg je v četrtek osvojil že enajsti prstan, njegovi varovanci pa so ga v garderobi pošteno polili s šampanjcem. Lastnik kluba Jerry Buss je razmišljal o znižanju njegove visoke plače (v pretekli sezoni je v žep pospravil 12 milijonov ameriških dolarjev), končno odločitev pa bo "Zen Master" sporočil do konca tega tedna.

"Zdaj moram pošteno vdihniti. O vsem skupaj moram dobro premisliti. V zadnjih dneh ni bilo dovolj časa," je dejal Jackson. Njegova spremljevalka Jeannie Buss, hči lastnika Lakersov, je bila na paradi in je delovala zelo optimistično: "Ko sva po četrtkovi zmagi prišla domov, je Phil takoj prižgal televizijo in si ogledal vrhunce tekme. Njegovo srce je z Lakersi. Težva je lahko le njegovo zdravje (koleno in kolk). Naslov je vsekakor še izboljšal možnosti za njegovo vrnitev."
Artest si je prižgal cigaro
Ron Artest
je bil najbolj vesel naslova že v četrtek po koncu tekme. Sploh ni mogel odgovarjati na vprašanja novinarjev, komaj je lovil sapo. Na parado je prišel z vso družino, na glavi je imel črn klobuk, prižgal pa si je tudi cigaro. "Ko sem prišel iz Houstona lani poleti, mi je Kobe takoj rekel, da bomo junija slavili naslov po ulicah Los Angelesa. To so najboljši občutki na svetu. Nisem si mislil, da bo tako lepo. Zdaj bomo en teden še proslavljali, potem pa bomo razmišljali o novem naslovu," je v svojem slogu hitel razlagati Artest, ki v rednem delu sezoni in tudi na začetku končnice ni blestel. Posebej slab je bil pri metu za tri točke. V prvem krogu končnice proti Oklahomi je zadel le šest izmed 32 poskusov izza črte. Imel je veliko prostora, saj se je obramba osredotočila na Bryanta. V finalu je eksplodiral na zadnji tekmi, ko je dosegel 20 točk in dvignil dvorano s trojko minuto pred koncem.
"Fish" ne bo zapustil šampionske ekipe
"Vedel sem, da imamo veliko navijačev, a takega sprejema res nisem pričakoval. Tudi prejšnji štirje naslovi so bili lepi, a ta je najlepši. Navijačem zmaga nad Celticsi pomeni daleč največ. Boljšega občutka ne more biti. Prepričan sem, da bomo naslednjo sezono skupaj naskakovali tretji zaporedni naslov," je povedal kapetan ekipe Derek Fisher, ki bo poleti postal prosti igralec, a šampionske ekipe ne namerava zapustiti. Na tretji tekmi finala je 35-letni veteran zablestel z enajstimi točkami v zadnji četrtini. To je bila ključna zmaga Lakersov v TD Gardnu. Ko so Celticsi na zadnji tekmi vodili že za 13 točk (36:49) sredi zadnje četrtine in gostiteljem prav nič ni šlo od rok, je Fisher še dodatno motiviral soigralce, ki so nato v velikem slogu preobrnili srečanje.

Poleg "Fisha" bodo prosti igralci še rezervisti Shannon Brown, Jordan Farmar, D. J. Mbenga, Adam Morrison in Josh Powell. Vsi preostali igralci prve peterke imajo dolgoročne pogodbe, zato bodo tudi v naslednji sezoni Lakersi veliki favoriti na Zahodu.

S prihodom Gasola se je začela pravljica
"Tako čustven res še nisem bil nikoli v karieri. Neverjetno veliko smo vložili v ta naslov. Ta naslov je zares največji za naš klub, navijači so presrečni. Lepo se je sprehajati po ulicah te dni. Dogajajo se neverjetne stvari, kar težko je vse skupaj dojeti. Ko sem prišel v Los Angeles si res nisem mislil, da bomo tako hitro osvojili dva naslova. Naslednje leto gremo po tretjega," je bil navdušen Gasol, ki je prišel iz Memphisa 1. februarja 2008. Bryant je z njim dobil genialnega partnerja in uspehi si sledijo iz sezone v sezono.

Drugi prstan za Vujačiča
Tudi Saša Vujačič je pustil neizbrisen pečat v letošnjem finalu. Na sedmi tekmi je dosegel zadnji dve točki s prostih metov. 26-letni Mariborčan je v pretekli sezoni zaslužil pet milijonov ameriških dolarjev, njegova statistika res ni navdušujoča (v rednem delu je na tekmo dosegal 2,8 točke, v končnici pa 3,1), a izkazal se je v ključnem trenutku.

"Draft" v četrtek, nato začetek lova na proste igralce
Konkurenca seveda ne bo spala. V četrtek bo v New Yorku nabor igralcev, prvi izbor bo imel Washington. Obeta se tudi vroče poletje, 1. julija pa se začne podpisovanje pogodb s prostimi igralci. Zelo veliko bo odvisno od tega, kje bodo pristali zvezdniki lige (LeBron James, Dwyane Wade, Chris Bosh, Ray Allen, Amare Stoudemire, Carlos Boozer, Dirk Nowitzki, Jao Ming, Joe Johnson ...).
Strokovnjaki so si enotni, da imajo prihodnje leto Lakersi več možnosti, da naslov izgubijo, kot jih imajo njihovi nasprotniki, da ga osvojijo.


Najuspešnejši klubi/število naslovov/zadnji naslov:

Boston Celtics         17 2007-08 
Minneapolis/LA Lakers 16 2009-10
Chicago Bulls 6 1997-98
San Antonio Spurs 4 2006-07
Philadelphia/Golden State
Warriors 3 1974-75
Syracuse Nationals/Philadelphia
76ers 3 1982-83
Detroit Pistons 3 2003-04
Houston Rockets 2 1994-95
New York Knicks 2 1972-73
Baltimore Bullets 1 1947-48
Milwaukee Bucks 1 1970-71
Portland Trail Blazers 1 1976-77
Rochester Royals/Sacramento Kings
1 1950-51
St. Louis/Atlanta Hawks 1 1957-58
Seattle SuperSonics 1 1978-79
Washington Bullets 1 1977-78
Miami Heat 1 2005-06