Miha Lapornik bo šele oktobra dopolnil 19 let in je najmlajši v izbrani vrsti. Foto: Vladimir Nikolič
Miha Lapornik bo šele oktobra dopolnil 19 let in je najmlajši v izbrani vrsti. Foto: Vladimir Nikolič
Miha Lapornik
V drugi polovici sezone je dobil precej priložnosti pri Zlatorogu, ki jo je tudi dobro izkoristil. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miha Lapornik
Na prvenstvu bo Lapornik verjetno eden glavnih Sagadinovih adutov s klopi. Foto: KZS/Aljaž Močnik

Branilec Zlatoroga je najmlajši v izbrani vrsti. Leta 1993 so rojeni še Slovanov Luka Rupnik, Krkin Matej Rojc in Lapornikov soigralec Žiga Dimec. 192 centimetrov visoki košarkar je letos dobil tudi kar veliko priložnost pri Laščanih: "Po teh menjavah trenerjev sem dobil priložnost in mislim, da sem jo kar dobro izkoristil. Seveda bi bilo lahko bolje, saj smo izpadli iz Lige ABA, a trudili smo se po najboljših močeh." Za MMC je mladenič potrdil, da bo tudi v prihodnji sezoni nosil zeleni dres laščanskih pivovarjev: "Za zdaj ostajam v Zlatorogu, kar je zame trenutno tudi najbolje. Sem še na začetku svoje kariere in zdaj potrebujem le čim več tekem."

"Priprave so naporne. Dobro treniramo in komaj že čakamo, da se prvenstvo začne. Verjamem, da smo dobro pripravljeni," je povedal Lapornik, ki se je izkazal na pripravljalnih tekmah. Odlično je igral predvsem na drugi tekmi proti Srbiji, ko je bil s 13 točkami med najzaslužnejšimi za zmago Slovenije v gosteh s 77:73. Pred prvenstvom bo Slovenija odigrala še dve tekmi. Obe v Domžalah proti Španiji, a prva bo zaprta za javnost: "Zdaj je poudarek na teh manjših stvareh, kot so na primer zaključki akcij in razne podrobnosti. Večjih sprememb zdaj ne more biti več. Zadnja tekma bo dokončno pokazala, kje smo in kaj smo v teh pripravah naredili."

Sagadin je delaven in strog
Tako kot vsi člani izbrane vrste do 20 let je tudi Lapornik nad delom Zmaga Sagadina navdušen: "Je zelo dober trener, strog in delaven. Ves čas je treba delati "na polno". Pri Sagadinu je uspeh zagotovoljen. Njegova velika prednost so zagotovo dolgoletne izkušnje." Miha, ki je v pretekli sezoni v povprečju dosegal v državnem prvenstvu po šest točk na tekmo, lahko igra na več položajih, premore dober met z razdalje in zna tudi uspešno prodirati: "V klubu sem tudi igral na položaju organizatorja igre. To je še dodatna prednost in velik plus zame, da lahko igram na več pozicijah."

Prvenstvo se začenja v četrtek. Slovenijo najprej čaka obračun z Italijo, nato s Švedsko in na koncu še obračun proti Litvi: "Skupina je težka. Z vsakim nasprotnikom bo treba iti "na polno". Če bomo igrali kot prava ekipa, lahko premagamo vsakega." Glavni test bo srečanje z Litvo, ki je s to generacijo postala tako evropski kot tudi svetovni prvak, a na turnirju v Litvi ne bo Jonasa Valančiunasa, ki je že del članske reprezentance, v prihodnji sezoni pa bo igral v Ligi NBA: "Litva je zelo atletska ekipa in za nas zelo neugodna. S pravim pristopom jih lahko premagamo, tako kot smo jih tudi v Španiji."

Zadovoljen z uvrstitvijo med šest
S tekmami v Srbiji in na turnirju v Murcii so Sagadinovi varovanci dokazali, da se lahko kosajo prav z vsako izbrano vrsto, ki bo igrala na prvenstvu, in da so povsem blizu evropskega vrha. Tako so napovedi pred začetkom tekmovanja lahko optimistične: "Pričakujem, da bomo naredili dober rezultat in da bom lahko čim več pomagal ekipi. Mene bi zadovoljilo že mesto med prvih šest, osebno pa upam, da bom, ko bom prišle s klopi, dobro igral. Domače igrišče je tako prednost kot tudi dodatno breme. Upam, da bodro dvorane polne, kar pa bo kar velik plus."

"Ozračje je dobro. Vsi se dobro razumemo. Vse je tako, kot mora biti," je za konec še povedal Lapornik, ki upa, da bo v prihodnje zaigral v kakšni izmed močnejših evropskih lig, kakršni sta španska ali italijanska. Največja želja pa je, da bi nekoč oblekel dres Barcelone.