Ostrostrelec Kevin Durant ter eksplozivna in atraktivna organizatorja igre Derrick Rose in Russell Westbrook bodo v Londonu močno ameriško orožje. Foto: EPA
Ostrostrelec Kevin Durant ter eksplozivna in atraktivna organizatorja igre Derrick Rose in Russell Westbrook bodo v Londonu močno ameriško orožje. Foto: EPA
Dream Team
Ekipa, ki bo odpotovala v London, bo verjetno najboljša po zasedbi iz leta 1992, ki je blestela na igrah v Barceloni. (Od leve proti desni od vrha: Patrick Ewing, Christian Laettner, Magic Johnson, David Robinson, Karl Malone, Larry Bird, Michael Jordan, Chuck Daily, Charles Barkley, Chris Mullin, Scottie Pippen, John Stockton in Clyde Drexler). Foto: EPA
Russell Westbrook, Kevin Durant
Kevin Durant in Russell Westbrook sestavljata verjetno najboljšo dvojico na svetu. Lahko ponovita dosežke recimo Johna Stocktona in Karla Malonea ali celo Michaela Jordana ter Scottieja Pippena? Foto: EPA
Derrick Rose
Derrick Rose je pri Bullsih naslednik Jordana. Poleg "največjega" je Rose edini košarkar v zgodovini kluba, ki mu je uspelo postati MVP sezone. Ob odsotnosti Jordana je sicer MVP-leto uspelo tudi Pippenu, a na kocnu je naziv dobil Hakeem Olajuwon. Foto: EPA

Po dolgem času izbrana vrsta ZDA lahko znova dobi oziroma upraviči ime "Dream Team". Originalno "sanjsko" moštvo, ki je nastopilo na igrah v Barceloni leta 1992 in katerega dosežke bo težko ponoviti, so sestavljali najboljši igralci iz 80. in 90. let. 11 od 12 igralcev zasedbe, ki jo je tedaj vodil Chuck Daily, je tako kot moštvo samo dobilo mesto v košarkarski hiši slavnih. Izjema je le Christian Laettner, ki si je tedaj mesto v moštvu priboril kot obetaven igralec s kolidža. Tudi trije od štirih trenerjev so bili imenovani v hram slave ("Hall of fame") v Springfieldu - poleg Dailyja še njegova pomočnika Lenny Wilkens in Mike Krzyzewski. Legendarni trener univerze Duke bo ZDA vodil v Londonu.
Pred dobrim letom veljali še za B-ekipo
Prvič po kar nekaj velikih tekmovanjih se bodo ZDA zbrale v najmočnejši zasedbi. Pred dvema letoma je na svetovno prvenstvo v Turčiji odpotovala izjemno mlada ekipa, ki so jo številni oklicali za ameriško moštvo B- ali celo C-kategorije. Na krilih neverjetnega Kevina Duranta so prvič po letu 1994, ko je v Kanadi slavila druga izvedba "sanjske" zasedbe, Američani postali prvaki. Že v naslednji sezoni so številni člani reprezentance zavzeli ključne vloge v Ligi NBA.
Na seznamu so poleg najboljših s svetovnega prvenstva še košarkarji, ki so osvojili zlato olimpijsko odličje v Pekingu. Novinca na seznamu sta Blake Griffin in LaMarcus Aldridge. Tako sta nekako združeni dve generaciji, ki zdaj "vladata" v NBA-ju. Ob (pre)izkušenih zvezdnikih (Kobe Bryant, LeBron James, Carmelo Anthony, Dwight Howard ...) bodo imeli glavno besedo mladeniči s svetovnega prvnestva.
Durant - Westbrook najboljši dvojec na svetu
Trenutno vrh Vzhoda in Zahoda zasedata ekipi, ki ju vodijo igralci, ki so še pred dobrim letom ob odhodu v Turčijo veljali za "B-kategornike". Chicago Bullsi igrajo na krilih odličnega Derricka Rosa, ki je bil lani izbran za najkoristnejšega posameznika v ligi. Organizator igre, ki prihaja prav iz vetrovnega mesta, blesti tudi letos. "Divji zahod" je za zdaj v znamenju moštva Oklahoma City Thunder in verjetno najboljšega dvojca na svetu trenutno, Durant - Russell Westbrook. Krilni košarkar je bil že dvakrat kralj strelcev v NBA-ju, postal pa je tudi MVP svetovnega prvenstva 2010. Westbrook prav tako igra iz sezone v sezono bolje.
Vsi trije bodo letos dopolnili 24 let. Na seznamu sta še dva njihova vrstnika, vsestranski član Hornetsov Eric Gordon - ki je v Turčiji odlično metal z razdalje, dokazal pa je, da zna tudi atraktivno zaključevati napade z zabijanji - in krilni center Timberwolvesov, ki kot po tekočem traku niza dvojne dvojčke, Kevin Love. Leta 1988 se je rodil tudi ostrostrelec Warriorsov Stephen Curry, ki je prav tako nastopil na svetovnem prvenstvu, na širšem seznamu za turnir v Turčiji pa so bili še dvojčka Brook in Robin Lopez ter center Wizardsov JaVale McGee.
Odenu bleščečo kariero preprečile poškodbe
Med njihovimi vrstniki iz Lige NBA velja omeniti tudi DeAndreja Jordana, ki skupaj z Griffinom sestavlja atraktivno centrsko navezo Clippersov, Jordana Crawforda in Thaddeusa Younga. Letnik 1988 je vsekakor daleč najboljši v zadnjih letih. 23 pomladi šteje tudi nesrečni Greg Oden. Center Portlanda je bil leta 2007 izbran kot prvi na naboru lige. Za njim so Sonicsi na naboru izbrali Duranta. Oden ima ogromno težav s poškodbami in je do zdaj v NBA-ju odigral le 88 tekem.
Ena najslabših slovenskih generacij
Zanimivo, da je nasprotno v Evropi malo vrhunskih igralcev, rojenih leta 1988. V Ligi NBA nastopajo trije – Francoz Nicolas Batum, Izraelec Omri Casspi in Italijan Danilo Gallinari. V Evroligi jih ni veliko. Vidnejšo vlogo so letos igrali oziroma igrajo le Rus Aleksej Šved, Italijan Pietro Aradori, Litovec Martynas Gecevičius, Francoz Adrien Moerman ter Srba Nemanja Bjelica in Miroslav Raduljica.
V Sloveniji je generacija 1988 nedvomno ena najslabših. Blizu članske reprezentance je uspelo priti le Luki Laporniku iz Zlatoroga, ki je sodeloval na zadnjih pripravah. Nekoč je veliko obetal zlasti Dejan Mlakar, ki pa svojega potenciala, ki ga je uspešno razvijal v mlajših selekcijah, ni unovčil v članski kategoriji. Zdaj Ljubljančan, ki je v dresu Slovana nastopil v Ligi ABA, igra v drugi ligi. V najmočnejšem rangu državnega prvenstva nastopajo Dejan Čigoja za Slovan, Boban Tomić za Rogaško, Klemen Lorbek za Parklje in Marko Cej ter Ilija Gavrić za Maribor. Zanimivo, da so se leta 2001 prvega NBA-kampa "Basketball without borders" od desetih Slovencev, ki so sodelovali, iz generacije 1988 udeležili le trije zgoraj našteti – Mlakar, Tomić in Lorbek.