Luka Dončić je čestital Paulu Georgeu za napredovanje v konferenčni polfinale. Zvezdnika sta si nato še izmenjala dresa v garderobi. Foto: Reuters
Luka Dončić je čestital Paulu Georgeu za napredovanje v konferenčni polfinale. Zvezdnika sta si nato še izmenjala dresa v garderobi. Foto: Reuters

22-letni Ljubljančan je na sedmih tekmah zbral neverjetnih 250 točk. Tokrat je bil na parketu 45 minut, zbral je še 14 podaj in 7 skokov. Zadel je pet trojk iz enajstih poskusov.

Na odločilni tekmi ni imel veliko razigranih soigralcev. Dorian Finney Smith je bil še najboljši z 18 točkami in 10 skoki. Kristaps Porzingis je prispeval 16 točk in 11 skokov, a je zgrešil vseh pet metov izza črte. Tim Hardaway je zadel le eno trojko iz devetih poskusov.

Popolnoma je odpovedala klop Dallasa, ki je zbrala le 6 točk, rezervisti Clippersov so jih prispevali kar 27. Gostitelji so zadeli 20 trojk iz 43 poskusov, kar je klubski rekord na tekmah končnice. Tudi izgubljeni skok (35:47) ni bil usoden.

Dončić je že drugo leto zapored blestel v končnici, a obakrat se je na koncu veselil Kawhi Leonard. Foto: Reuters
Dončić je že drugo leto zapored blestel v končnici, a obakrat se je na koncu veselil Kawhi Leonard. Foto: Reuters

Dončić: Ničesar še nismo dosegli, plačani smo za zmage
"Vse smo pustili na parketu. Igrali smo odlično v tej seriji. Sovražim poraze, ponosen pa sem na soigralce. Sedma tekma je vedno najtežja. Dvakrat smo se uvrstili v končnico, a smo izpadli v prvem krogu. Torej nismo dosegli še ničesar. Plačani smo za zmage. Zdaj bo treba usmeriti pogled proti naslednji sezoni," je na novinarski konferenci povedal Dončić, ki je bil najbolj razočaran med poraženci.

Ključen delni izid 24:4 ob koncu tretje četrtine
Nobena ekipa ni dobila tekme v svoji dvorani na uvodnih šestih tekmah, kar se je zgodilo prvič v zgodovini Lige NBA. Na sedmi tekmi so Clippersi do odločilne prednosti prišli v tretji četrtini, ko so po zaostanku s 76:81 naredili delni izid 24:4. Pred začetkom zadnje četrtine so povedli s 100:85 in prednost so uspeli ohraniti do konca.

Leonard najzaslužnejši za preobrat v seriji
Clippersi so postali šele peta ekipa v zgodovini Lige, ki je izgubila prvi dve tekmi na domačem parketu, na koncu pa je vseeno napredovala. To je nazadnje uspelo Bostonu proti Chicagu pred štirimi leti. Izbrancem Tyronna Lueja je res uspela velika vrnitev, saj so na tretji tekmi v Dallasu po sedmih minutah zaostajali že z 11:30. Uspelo jim je izenačiti na 2:2 v zmagah, a je nato Dončić z 42 točkami zrežiral zmago Mavericksov na peti tekmi.

Kawhi Leonard je najzaslužnejši za zmagi Clippersov na zadnjih dveh tekmah. V petek je v Dallasu nasul 45 točk, tokrat pa se je približal trojnemu dvojčku. Prispeval je 28 točk, 10 skokov in 9 podaj v 42 minutah. Marcus Morris je zadel kar sedem trojk, Paul George pa je zbral 22 točk in 20 podaj. Kar sedem košarkarjev Clippersov je bilo dvomestnih.

Reggie Jackson je bil jeziček na tehtnici v prid Clippersov. Na vseh tekmah, ki jih je ekipa iz Los Angelesa dobila, je zadel nekaj pomembnih trojk. Foto: Reuters
Reggie Jackson je bil jeziček na tehtnici v prid Clippersov. Na vseh tekmah, ki jih je ekipa iz Los Angelesa dobila, je zadel nekaj pomembnih trojk. Foto: Reuters

Dončić udarno odprl sedmo tekmo
Trener Rick Carlisle je na odločilni tekmi zaupal le udarni peterki. Jalen Brunson, Trey Burke, Dwight Powell, Jason Richardson in Maxi Kleber so igrali le nekaj minut. Willie Cauley Stein in Nicolo Melli sploh nista stopila na parket. V drugem polčasu se je poznalo, da imajo nosilci igre preveliko minutažo, saj je zmanjkalo energije za preobrat.

Dončić je v svoji drugi dnevni sobi hitro ujel ritem. V prvi četrtini je dosegel 15 točk, zadel je tri trojke. Nobena ekipa si ni uspela priigrati višje prednosti. Po 12 minutah je imel Dallas minimalni naskok (35:38).

Morris in Jackson zrežirala preobrat
Morris se je razigral na začetku druge četrtine. Z dvema trojkama je poskrbel za vodstvo Clippersov s 46:40. Gostitelji so imeli precej več razigranih košarkarjev, a se jim ni uspelo odlepiti, saj je Dončić z 29 točkami do odmora držal priključek. Če ni sam zaključil akcije, pa je po prodoru našel odprte soigralce. Obramba Mavericksov je bila slaba. Reggie Jackson je pol minute pred odmorom z devetih metrov postal izid polčasa 70:62.

Na odločilni tekmi se je v Staples Centru lahko zbralo 7.342 gledalcev. Zasedenost dvorane na Figueroa Streetu je bila 39-odstotna. Foto: Reuters
Na odločilni tekmi se je v Staples Centru lahko zbralo 7.342 gledalcev. Zasedenost dvorane na Figueroa Streetu je bila 39-odstotna. Foto: Reuters

Gostje popustili ob koncu tretje četrtine
Dallas je precej bolje odprl drugi polčas. Tudi minuta odmora Lueja ni pomagala, z delnim izidom 19:6 so Mavericksi prevzeli vodstvo (76:81). V naslednjih treh minutah in pol nato niso dosegli niti točke več. Morris je z dvema trojkama zrežiral delni izid 12:0. Clippersi so leteli po igrišču, Leonard je sijajno vodil uigrani orkester. Izkazali so se tudi rezervisti. Luke Kennard je zadel dve zaporedni trojki ob koncu tretje četrtine in po 36 minutah so gostitelji vodili že s 100:85.

Dallas od -19 do -7, več pa ni šlo
Leonard je na začetku zadnje četrtine povišal na 106:87, kar je bila najvišja prednost na tekmi. Dončić se je boril kot lev tudi v izgubljenem položaju. S trojko po koraku nazaj je dve minuti pred zadnjim piskom sirene znižal na 114:107. Gostje so pričakovali, da bo v ključnem trenutku Leonard sam zaključil akcijo. Najprej je podal do Jacksona, ki je zadel z osmih metrov, nato pa je po zgrešenem metu Dončića zaupal še Morrisu. Veteran je zadel z levega kota za 120:107 in s tem potrdil veliko zmago Clippersov.

Dončić kljub sijajni predstavi zelo razočaran po izpadu Dallasa

Carlisle: Dončić dokazal, da je med peterico najboljših na svetu
"Dončić je znova dokazal, da je eden izmed petih najboljših igralcev na svetu. Zgraditi moramo ekipo okoli njega. Poletje bo ključno, saj je veliko igralcev prostih. Zelo verjetno se bo kader precej spremenil. Luka je izjemen igralec in imamo ogrodje za naslednje sezone," je povedal trener Dallasa Carlisle.

"Dve leti zapored smo se pomerili s Clippersi v končnici. To je postalo že pravo rivalstvo. Odločale so malenkosti in marsikaj smo se naučili. Na sedmi tekmi je odločilo, da so njihovi rezervisti zadevali. Pri nas je bil Dončić sijajen, številni drugi fantje pa niso odigrali dobre tekme. Vsi smo zelo razočarani, v garderobi ni nobenega nasmeha," je poudaril Carlisle, ki je leta 2011 popeljal Dallas do naslova prvaka. V zadnjih desetih letih Mavericksi pod njegovim vodstvom niso dobili nobene serije več.

Lastnik Dallasa Mark Cuban je takoj po tekmi za ESPN zaustavil govorice, da bi Telički lahko dobili novega trenerja.

Bogati lastnik Clippersov Steve Ballmer si je pošteno oddahnil. Tyronn Lue je prejel čestitke za napredovanje, a misije še ni izpolnil. Clippersi še nikoli v zgodovini kluba niso igrali v konferenčnem finalu. Proti Utahu jih čaka zares težka naloga. Foto: Reuters
Bogati lastnik Clippersov Steve Ballmer si je pošteno oddahnil. Tyronn Lue je prejel čestitke za napredovanje, a misije še ni izpolnil. Clippersi še nikoli v zgodovini kluba niso igrali v konferenčnem finalu. Proti Utahu jih čaka zares težka naloga. Foto: Reuters

Lue pravi specialist za sedme tekme
"Po zaostanku z 0:2 in dveh porazih na domačem igrišču smo naredili kar nekaj sprememb. Ponosen sem, da smo zadnjih pet tekem dobili z izidom 4:1. To je pravi podvig, saj smo dobili vse tri tekme v Dallasu, kjer res ni lahko igrati," je bil na novinarski konferenci zadovoljen trener Lue, ki je dobil vse štiri sedme tekme v vlogi glavnega trenerja. Največja zmaga v trenerski karieri je bila seveda na sedmi tekmi finala leta 2016, ko se je Cleveland vrnil po zaostanku z 1:3 v zmagah proti Golden Statu.

Leonard: Do preobrata v seriji z obrambo
"To je bil res velik boj. V tej seriji smo prišli do preobrata zaradi obrambe. Ključni sta bili obe zmagi v Dallasu, ko smo izenačili na 2:2. Na vseh tekmah, ki smo jih dobili, smo zelo dobro igrali v obrambi. Dončić je fantastičen igralec, težko ga je pokrivati. Zna tudi odlično odigrati soigralce," je dejal Leonard, ki je bil MVP finala v letih 2014 in 2019.

Batum poudaril, da je odločil preobrat na tretji tekmi
"Ko smo zaostajali z 11:30 na tretji tekmi, smo bili še dva koša Dallasa oddaljeni od poloma in lahko bi prejeli tudi "metlo". Po zmagi na tretji tekmi smo bili prepričani, da bomo naredili preobrat. Ko sem videl Leonarda na začetku tekme, mi je bilo jasno, da bomo tokrat zmagali. Imel je tisti pogled zmagovalca, nosil nas je v ključnih trenutkih," je povedal Nicolas Batum, ki se veseli srečanja z rojakom Rudyjem Gobertom v konferenčnem polfinalu.

Razigrani Utah bo gostil Clipperse
Clippersi se bodo v polfinalu Zahoda srečali z Utahom. Prva tekma bo v sredo ob 4.00. Najboljša ekipa rednega dela sezone je v sijajni formi. Po vrnitvi Donovana Mitchlla je ekipa iz Salt Lake Cityja resen kandidat, da se prvič po letu 1998 uvrsti v finale Lige NBA.

Young že do odmora zagotovil Atlanti odločilno prednost
Na prvi tekmi polfinala Vzhoda je Philadelphia izgubila proti Atlanti s 124:128. Trae Young, ki je v uvodnem krogu končnice potopil New York, je blestel tudi v Wells Fargo Centru. 25 od 35 točk je prispeval v prvem polčasu, ko so si Hawksi nabrali odločilno prednost.

Z delnim izidom 17:0 je Atlanta povedla s 26 točkami naskoka na začetku druge četrtine po trojki Bogdana Bogdanovića (26:53). Ob odmoru so imeli gostje 20 točk prednosti (54:74).

Trae Young je bil neustavljiv v prvem polčasu. Foto: Reuters
Trae Young je bil neustavljiv v prvem polčasu. Foto: Reuters

Sixersi nikakor niso našli prave igre v obrambi. Trener Doc Rivers, ki je velik zagovornik obrambe, se je nemočno jezil ob stranski črti. Osem minut pred koncem ni kazalo na napeto končnico (88:107).

V zadnjih treh minutah so Sixersi s presingom po celotnem igrišču ukradli nekaj žog in z delnim izidom 11:0 so se približali na 115:118 minuto pred koncem. Ključno trojko je zadel Bogdanović z leve strani 41 sekund pred zadnjim piskom sirene.

Center Philadelphie Embiid, ki si je ponedeljek poškodoval koleno v Washingtonu, se je vrnil na parket. V 38 minutah je prispeval 39 točk in 9 skokov. Nekajkrat je začutil bolečino, a je stisnil zobe. 18.624 gledalcev (največ v tej sezoni) ga je navdušeno pozdravilo ob prihodu na igrišče.

Vzhod, polfinale, prva tekma:
PHILADELPHIA (1) ‒ ATLANTA (5) 0:1
124:128 (27:42, 27:32, 29:25, 41:29)
Embiid 39 (12/21 iz igre, prosti meti 14/15) in 9 skokov, Se. Curry 21 (5/9 za tri), Harris 20 (8/13 iz igre) in 10 skokov, Simmons 17 (7/7 iz igre) in 10 podaj, Thybulle 10, Korkmaz 7, Maxey 6, Green 4; Young 35 (11/23 iz igre, 4/11 za tri) in 10 podaj, Bogdanović (5/12 za tri) in Collins (3/4 za tri) po 21, Huerter 15, Capela 11 in 10 skokov, Gallinari 9, Williams 8, Hill 6, Okongwu 2.

Druga tekma, torek ob 1.30:
BROOKLYN (2) ‒ MILWAUKEE (3) 1:0


Zahod, 1. krog, sedma tekma:
LA CLIPPERS (4) ‒ Dallas (5) 4:3
126:111 (35:38, 35:24, 30:23, 26:26)
Leonard 28 (10/15 iz igre), 10 skokov in 9 podaj v 42 minutah, George 22 (5/15 iz igre, prosti meti 10/10) in 10 podaj v 43 minutah, Morris 23 (7/9 za tri), Jackson 15 (3/8 za tri), Mann 13, Kennard (3/5 za tri) in Batum po 11, Rondo 3; Dončić 46 (17/30 iz igre, 5/11 za tri, prosti meti 7/11), 14 podaj in 7 skokov v 45 minutah, Finney Smith 18 (4/7 za tri) in 10 skokov, Porzingis 16 in 11 skokov, Marjanović 14 in 10 skokov, Hardaway 11 (1/9 za tri), Powell 4, Brunson 2.

Že odigrano:
UTAH (1) ‒ Memphis (8) 4:1

Polfinale, prvi tekmi, torek ob 4.00:
PHOENIX (2) ‒ DENVER (3) 0:0

Sreda ob 4.00:
UTAH (1) ‒ LA CLIPPERS (4)

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.