Jimmy Butler je bil najzaslužnejši za obe finalni zmagi Miamija. Obakrat je prispeval trojni dvojček. Tudi izjemna predstava LeBrona Jamesa ni bila dovolj, da bi Lakersi osvojili naslov že po petih tekmah. Foto: AP
Jimmy Butler je bil najzaslužnejši za obe finalni zmagi Miamija. Obakrat je prispeval trojni dvojček. Tudi izjemna predstava LeBrona Jamesa ni bila dovolj, da bi Lakersi osvojili naslov že po petih tekmah. Foto: AP

Goran Dragić je izpustil že četrto zaporedno tekmo zaradi poškodbe tetive v loku stopala. Tudi na šesti tekmi je njegov nastop vprašljiv.

Trener Miamija Erik Spoelstra je tokrat na parket poslal le sedem igralcev. Poleg Butlerja (na parketu je bil kar 47 minut) je blestel tudi Duncan Robinson, ki je zadel kar sedem trojk. LeBron James je prispeval 40 točk, 13 skokov in sedem podaj, Anthony Davis (v zadnjih minutah je šepal zaradi poškodbe pete) pa je dodal 28 točk in 12 skokov.

Butler skoraj izdahnil na parketu in z izjemno predstavo preprečil slavje Lakersov

Vročica je vodila večji del tekme. Na začetku zadnje četrtine so Lakersi z delnim izidom 17:3 prevzeli vodstvo in še 21 sekund pred koncem je po polaganju Davisa kazalo na njihov 17. naslov prvaka (108:107). Izjemni Butler se je nato odločil za prodor in z dvema prostima metoma poskrbel za vodstvo Miamija.

Trener Lakersov Frank Vogel je nato pripravil odlično akcijo. Obramba Miamija je obkrožila Jamesa, ki je našel Dannyja Greena, ki pa je grdo zgrešil trojko. Tyler Herro je z dvema prostima metoma sekundo pred koncem potrdil veliko zmago Vročice.

Butler ponovil predstavo s tretje tekme
Srečanje sta začeli isti peterki kot na četrti tekmi. Bam Adebayo je seveda začel na položaju centra za Miami. Lakersom je uspel boljši štart, saj so z devetimi zaporednimi točkami povedli s 16:11. Po minuti odmora je Spoelstra v igro poslal Kendricka Nunna, ki je poživil igro Miamija. Z devetimi zaporednimi točkami je Vročica prevzela vodstvo in po 12 minutah je imela točko naskoka (25:24).

Duncan Robinson je zadel kar sedem trojk, kar je rekord finalne serije med igralci, ki sploh niso bili izbrani na naboru Lige NBA. Foto: AP
Duncan Robinson je zadel kar sedem trojk, kar je rekord finalne serije med igralci, ki sploh niso bili izbrani na naboru Lige NBA. Foto: AP

James držal priključek v drugi četrtini
V zadnji minuti prve četrtine je Davis obnovil poškodbo pete in moral iz igre za krajši čas. Nunn in Butler sta blestela na začetku druge četrtine, ko je Miami z delnim izidom 16:5 povedel z 41:30. Lakerse je v igri držal James, ki je zadel tri trojke v drugi četrtini. 15 od 21 točk do odmora je prispeval v tem delu igre in razlika je skopnela. Butler je zadel izza črte sekundo pred koncem prvega polčasa za vodstvo Miamija s 60:56. V prvem delu je dosegel kar 22 točk in spominjal na vragolije s tretje finalne tekme.

Miami je imel vedno pripravljen odgovor
Sredi tretje četrtine so Lakersi izenačili na 70:70 po trojki junaka četrte tekme Kentaviousa Caldwella - Popa. V naslednjem napadu je Butler uspešno zaključil polaganje, Dwight Howard pa je naredil nešportno osebno napako, ko ga je z roko zadel po glavi. Butler je dodal še prosti met, Robinson pa je zadel za tri točke in Miami je v enem napadu dosegel kar šest točk. Ko so se Jezerniki približali na 78:77, je Jae Crowder zadel trojko in dodal prosti met ob osebni napaki Rajona Ronda. Štiri točke v enem napadu je nato dodal še razigrani Robinson in po 36 minutah je Miami vodil z 88:82.

Lakersi do preobrata v zadnji četrtini
Zadnjo četrtino je Robinson odprl z novo trojko, Adebayo pa je dodal dva prosta meta in prednost Miamija je narasla na 93:82. Lakersi so v napadu vse stavili na Jamesa, precej pa so se izboljšali v obrambi v zadnji četrtini in z delnim izidom 17:3 prišli do preobrata. Caldwell-Pope je zadel trojko iz desnega kota in nato še z zabijanjem zaključil protinapad. Lakersi so povedli z 99:96 pet minut pred koncem.

Butler še ni želel oditi na dopust
Robinson je s svojo sedmo trojko znova poskrbel za vodstvo Miamija, v končnici pa je Butler nanizal kar osem točk. V zadnji minuti so Lakersi povedli po košu Jamesa s 106:105 in nato po še s 108:107, ko je bil natančen Davis 21 sekund pred koncem. Butler ni čakal na zadnje sekunde, ampak je krenil pod koš, Davis je naredil osebno napako in z dvema prostima metoma je Miami povedel s 109:108. Po zadnji minuti odmora na tekmi je James krenil v prodor in našel osamljenega Greena, ki pa je sedem sekund pred koncem zgrešil trojko. Markieff Morris je prišel do odbite žoge, vendar jo je nespretno vrgel v avt. Herro je z dvema prostima metoma potrdil zmago Vročice.

Molijo in upajo na vrnitev moža v dresu s številko 7
"Igrali smo trdo, žoga je krožila in priborili smo si zasluženo zmago. Zdaj se moramo spočiti in pripraviti na naslednjo tekmo, kjer bo treba igrati še bolje. Molimo in upamo, da se bo lahko mož v dresu s številko 7 vrnil. To si tudi on zelo želi," se je Butler po koncu tekme spomnil na prijatelja Dragića.

V Los Angelesu so številni navijači Lakersov spremljali peto tekmo na velikih zaslonih. Razočaranje po grenkem porazu je bilo veliko. Foto: Reuters
V Los Angelesu so številni navijači Lakersov spremljali peto tekmo na velikih zaslonih. Razočaranje po grenkem porazu je bilo veliko. Foto: Reuters

Spoelstra: Zelo smo se dvignili po uvodnih porazih
"V zadnji četrtini je James dosegel preveč lahkih košev in v zadnji akciji smo ga skušali s tremi igralci zaustaviti. K sreči je nato Green zgrešil trojko. Tokrat sem uporabil samo sedem košarkarjev, ker nam je šlo zelo dobro. Morda bo kdo drug dobil priložnost na šesti tekmi. Zelo smo se dvignili v finalni seriji. Na prvih dveh tekmah finala smo videli, da bo treba igrati precej bolje, in zares smo dvignili raven," je bil zadovoljen Spoelstra.

Vogel kritiziral sodnike
"To je res grenek poraz, saj smo bili zelo blizu naslova. Mislim, da so sodniki naredili dve veliki napaki v zadnji minuti, ko je Butler izvajal štiri proste mete, čeprav je Morris in Davis nista naredila osebnih napak. James se je pravilno odločil, saj so ga pokrili trije igralci. Green je imel odprt met, a ni zadel. To je bila dobra akcija," je razmišljal trener Vogel.

Glavni kandidat za MVP-ja finala James je bil precej potrt na novinarski konferenci: "V končnici nam ni uspelo niti enkrat zaustaviti Miamija, Butler je bil ves čas na črti prostih metov in tako ne moremo zmagati. Imeli smo odprt met za naslov prvaka. Težko bi imeli boljši met za naslov. Ujeli smo žogo, a jo izgubili, ker se nam je preveč mudilo. Miami kaznuje vsako našo napako in seveda bomo morali igrati na šesti tekmi precej bolje."

Finale, peta tekma:
LA LAKERS (1) – MIAMI (5) 3:2
108:111 (24:25, 32:35, 26:28, 26:23)
James 40 (15/21 iz igre, 6/9 za tri), 13 skokov in 7 podaj, Davis 28 (9/15 iz igre) in 12 skokov, Caldwell-Pope 16, Green 8, Kuzma 7, Rondo 4, Caruso 3, Howard 2; Butler 35 (11/19 iz igre, 1/3 za tri, prosti meti 12/12), 12 skokov, 11 podaj in 5 ukradenih žog v 47 minutah, Robinson 26 (7/13 za tri), Nunn 14, Adebayo 13, Herro 12, Crowder 11.

Met iz igre: 38/82; 38/83
Met za tri točke: 14/38; 14/33
Prosti meti: 18/21; 21/22
Skoki: 41; 35
Podaje: 21; 26

Šesta tekma, ponedeljek ob 1.30:
MIAMI (5) – LA LAKERS (1)


Sedma tekma, sreda ob 3.00:
LA LAKERS (1) – MIAMI (5)

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.