Jimmy Butler je po porazu na drugi tekmi obljubil, da bo pripravil nekaj posebnega. Ni ostal le pri besedah ... Brez dveh nosilcev igre je Miami presenetil Lakerse. Foto: AP
Jimmy Butler je po porazu na drugi tekmi obljubil, da bo pripravil nekaj posebnega. Ni ostal le pri besedah ... Brez dveh nosilcev igre je Miami presenetil Lakerse. Foto: AP

Drugo tekmo zapored sta izpustila nosilca igre Goran Dragić in Bam Adebayo. Oba sta se poškodovala na uvodni finalni tekmi v sredo. Dragić ima natrgano tetivo v loku stopala, Adebayo pa je staknil poškodbi ramena in vratu.

Simultanka Butlerja v ključnih trenutkih
31-letni Butler, ki je lani poleti prišel na Florido, je dosegel prvi trojni dvojček v končnici. Na parketu je bil kar 45 minut, niti enkrat se ni odločil za met izza črte, ampak je s prodori izsilil proste mete (12/14) ali pa učinkovito zaključil akcijo (14/20). Tyler Herro in Kelly Olynyk sta dodala po 17 točk.

Goran Dragić je bil drugo tekmo zapored v vlogi navijača in zelo je bil zadovoljen s predstavo soigralcev. Foto: Reuters
Goran Dragić je bil drugo tekmo zapored v vlogi navijača in zelo je bil zadovoljen s predstavo soigralcev. Foto: Reuters

Miami je dobil vse četrtine in popolnoma zasenčil Lakerse, ki so odigrali eno izmed najslabših tekem v letošnji končnici. Izgubili so kar 19 žog in slabo igrali v obrambi. Na začetku obeh polčasov so bili razglašeni, a so se uspeli vrniti in še devet minut pred koncem so vodili z 91:89. Butler je nato nanizal 10 točk in v simultanki popeljal Miami do prve finalne zmage.

James izgubil kar osem žog
LeBron James je zbral 25 točk, 10 skokov in 8 podaj. Vseeno to ni bil njegov večer, saj je izgubil kar osem žog, v zadnji četrtini je dvakrat naredil korake pri njegovem značilnem prodoru. Anthony Davis si je hitro nabral štiri osebne napake. Na prvih dveh tekmah je presegel 30 točk, tokrat jih je prispeval le 15. Markieff Morris je zadel pet trojk, Kyle Kuzma pa štiri in oba igralca s klopi sta držala Jezernike v igri, oba sta zbrala po 19 točk.

Miami na krilih Butlerja do prve finalne zmage

Trener Vročice Erik Spoelstra ni spreminjal začetne peterke. Tako kot na drugi tekmi sta začela center Meyers Leonard in Tyler Herro.

Udaren začetek Miamija
Že prva akcija je bila spektakularna, James je podal do Dwighta Howarda, ki je učinkovito zaključil z zabijanjem. Po vodstvu s 6:4 so Lakersi popolnoma popustili. V naslednjih sedmih minutah je Miami z delnim izidom 18:3 povedel z 22:9. Zelo podobno je začel tudi prvo tekmo, ko si je hitro nabral 13 točk naskoka.

Jezerniki s serijo trojk do preobrata
Obramba Miamija je bila odlična, Jezerniki so v prvi četrtini izgubili kar 10 žog, na celotni drugi tekmi pa le 9. Butler je odlično vodil napad Vročice. Trener Lakersov Frank Vogel je najprej v igro poslal Rajona Ronda, nato pa še Kuzmo in Morrisa. Z delnim izidom 14:4 so Lakersi zaključili prvo četrtino. Kuzma je zadel dve trojki in z desne strani prehitel sireno po 12 minutah. Miami je imel le še tri točke naskoka (26:23).

Vročica odgovorila z enajstimi zaporednimi točkami
Prav s trojkami so Lakersi prišli do preobrata. Na začetku druge četrtini so bili natančni Morris, Davis in Alex Caruso. Jezerniki so povedli s 37:33. Tudi v drugi četrtini so nato zapadli v strelsko sušo, tri minute in pol niso dosegli niti točke in Butler je zrežiral delni izid 11:0. Še večja težava za Lakerse je bila tretja osebna napaka Davisa sredi druge četrtine. Tudi malo uporabljeni rezervisti na obeh straneh sta se izkazali. Solomon Hill in JR Smith sta bila natančna izza črte.

Miami, ki je bil na prvih dveh tekmah ob odmoru že v izgubljenem položaju, je po prvem polčasu vodil z 58:54. Butler je bil neustavljiv, z 19 točkami, 6 skoki in 6 podajami je odlično vodil ekipo.

LeBron James je izgubil kar osem žog. Po navadi po povprečni predstavi stopi na veliko sceno. Tudi v finalu Zahoda proti Denverju so Lakersi slabo odigrali tretjo tekmo. Foto: AP
LeBron James je izgubil kar osem žog. Po navadi po povprečni predstavi stopi na veliko sceno. Tudi v finalu Zahoda proti Denverju so Lakersi slabo odigrali tretjo tekmo. Foto: AP

Lakersi od -14 do +2
Odmor ni prebudil Lakersov, ki znova več kot štiri minute niso dosegli točke. Herro in Duncan Robinson sta s trojkama odprla drugi polčas in Miami si je z delnim izidom 10:0 priigral najvišjo prednost v tej finalni seriji (68:54). Po minuti odmora so se Jezerniki zbrali in nanizali osem točk zapored. Davis je ostal v igri, čeprav si je že v drugi minuti drugega dela nabral štiri osebne napake. Z Jamesom sta obdržala priključek in po koncu tretje četrtine je imel Miami še pet točk naskoka (85:80).

James je na začetku zadnje četrtine dvakrat našel Morrisa v desnem kotu in po dveh trojkah je bil izid izenačen. Rondo je nato devet minut pred koncem s polaganjem poskrbel za zadnje vodstvo Lakersov na tekmi (89:91).

Butler je imel zadnjo besedo
Spoelstra je vzel minuto odmora in postavil taktiko za končnico tekme. Nepričakovani junak Olynyk je zadel dve trojki, razigral se je še Herro in Miami je povedel s 101:95. V zadnjih štirih minutah je Butler nanizal osem točk in kronal imenitno predstavo. Jezerniki niso imeli odgovora na njegove prodore.

Zanimajo ga le zmage, ne pa trojni dvojčki
"Trojni dvojček me sploh ne zanima. V finalu šteje le zmaga, vse ostalo ni pomembno. Soigralci so mi zaupali. Igralec v napadu ima vedno prednost, če lahko meče iz ugodnih položajev. Pripravljen sem igrati na največji sceni. Živim za te tekme. Zdaj imam ob sebi prav posebno skupino igralcev, ki se ne bo predala. Izenačili bomo na 2:2. Pridobili smo nekaj dni in morda se bosta Dragić in Adebayo vrnila," je razmišljal Butler, ki je postal tretji igralec s trojnim dvojčkom z vsaj 40 točkami v finalu. Leta 1969 je to uspelo Jerryju Westu, leta 2015 pa Jamesu.

Kelly Olynyk je odlično izkoristil minutažo. Izkazal se je s 17 točkami in 7 skoki. Foto: Reuters
Kelly Olynyk je odlično izkoristil minutažo. Izkazal se je s 17 točkami in 7 skoki. Foto: Reuters

Pred 14 leti se je Miami že vrnil po zaostanku z 0:2
Miami se je junija 2006 vrnil po zaostanku z 0:2 v finalni seriji proti Dallasu, ko je dobil štiri tekme zapored. Blestel je Dwyane Wade, Dirk Nowitzki pa je doživel najgrenkejši poraz kariere.

Vogel: Pristop se ni spremenil, ker sta se poškodovala dva nosilca igre
"Nujno smo potrebovali zunajserijsko predstavo, saj smo se znašli v velikem zaostanku. Butler se je izkazal na obeh straneh parketa. Zavedal sem se, da lahko naša prednost hitro skopni, saj James in Rondo odlično vodita igro Lakersov v ključnih trenutkih. Tokrat smo imeli pripravljen odgovor," je bil zadovoljen trener Spoelstra.

"Zelo spoštujemo Miami. Naš pristop se ni prav nič spremenil, ko sta se poškodovala dva njihova nosilca igre. Imajo odlično ekipo v napadu. Na četrti tekmi bomo morali precej bolje pokriti Butlerja. Vsekakor bomo podrobno analizirali to tekmo," je pojasnil trener Lakersov Vogel.

James prevzel odgovornost za poraz
"Miami igra zelo aktivno v obrambi. Nedopustno je, da sem izgubil kar osem žog. Prevzemam odgovornost za ta poraz. Butler je bil fenomenalen. Težko ga je zaustaviti in seveda bomo naredili videoanalizo pred četrto tekmo. Davis je prehitro prejel štiri osebne napake. Ni prišel v ritem in igral je preveč pasivno. Vseeno smo devet minut pred koncem še vodili. Butler je nato odigral brezhibno, mi pa smo naredili preveč napak. Borili smo se do konca, čeprav smo res igrali slabo. Dobro poznam vodilne ljudi v Miamiju. Nikakor se ne bodo predali. Mi smo že doživeli nekaj porazov v končnici, a smo se nato naučili predvsem iz videoanalize. Prepričan sem, da bomo na četrti tekmi veliko boljši," je na novinarski konferenci razmišljal James, ki lovi četrti prstan, doživel pa je že šest finalnih porazov.

35-letni James še nikoli ni okusil grenkobe poraza v seriji, ko je njegova ekipa vodila z 2:0 v zmagah. To se je v njegovi bogati karieri zgodilo že 23-krat. Lakersi so zadnjič zapravili vodstvo z 2:0 v zmagah v finalu leta 1969 proti Bostonu, ki so ga izgubili na sedmi tekmi. Jezerniki bi se s 17. naslovom prvaka izenačili s Celticsi na prvem mestu večne lestvice.

Finale, tretja tekma:
MIAMI (5) ‒ LA LAKERS (1) 1:2
115:104 (26:23, 32:31, 27:26, 30:24)
Butler 40 (14/20 iz igre, prosti meti 12/14), 13 podaj, 11 skokov, 2 ukradeni žogi in 2 blokadi v 45 minutah, Herro (6/18 iz igre) in Olynyk (3/5 za tri) po 17, Robinson 13, Crowder 12, Leonard 7, Nunn 4, Hill 3, Iguodala 2; James 25 (9/16 iz igre, 1/5 za tri), 10 skokov in 8 podaj, Morris (5/11 za tri) in Kuzma (4/8 za tri) po 19, Davis 15 (6/9 iz igre), Caruso 8, Caldwell Pope 5, Rondo in Howard po 4, Smith 3, Green 2.

Met iz igre: 41/80; 34/79
Met za tri točke: 12/34; 14/42
Prosti meti: 21/23; 22/29
Skoki: 37; 43
Podaje: 25; 23

Četrta tekma, sreda ob 3.00:
MIAMI (5) ‒ LA LAKERS (1)

Peta tekma, sobota ob 3.00:
LA LAKERS (1) ‒ MIAMI (5)


Šesta tekma, ponedeljek, 12. 10., ob 1.30:
MIAMI (5) ‒ LA LAKERS (1)

Sedma tekma, sreda, 14. 10., ob 3.00:
LA LAKERS (1) ‒ MIAMI (5)

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.