Anthony Davis je zadel ključno trojko 39 sekund pred koncem. Zvezdnik, ki je lani poleti prišel v menjavi igralcev iz New Orleansa, je v letošnji končnici zadel tudi trojko ob pisku sirene na drugi tekmi finala Zahoda proti Denverju. Foto: Reuters
Anthony Davis je zadel ključno trojko 39 sekund pred koncem. Zvezdnik, ki je lani poleti prišel v menjavi igralcev iz New Orleansa, je v letošnji končnici zadel tudi trojko ob pisku sirene na drugi tekmi finala Zahoda proti Denverju. Foto: Reuters

34-letni Dragić se je pred tekmo sicer skušal ogrevati, malce je metal na koš, vendar ni šlo. Ni pa še popolnoma izključen njegov nastop v petek, ko Vročica mora zmagati, če želi še podaljšati finalno serijo.

Jimmy Butler se je znova približal trojnemu dvojčku, prispeval je 22 točk, 10 skokov in 9 podaj. Zadel je vseh pet metov v prvi četrtini, nato pa ga je obramba Lakersov precej bolje pokrila. Do konca tekme je bil uspešen le še trikrat iz 12 poskusov. Tyler Herro še naprej odlično nadomešča Dragića, tokrat je dosegel 21 točk, Duncan Robinson jih je dodal 15, Adebayo pa 15 v 33 minutah.

Caldwell-Pope nepričakovani junak
LeBron James je v prvem polčasu izgubil kar pet žog in dosegel le 8 točk. V nadaljevanju se je zbral in bil najboljši strelec tekme z 28 točkami, zbral je še 12 skokov in 8 podaj. Anthony Davis je prispeval 22 točk in 9 skokov, ključna pa je bila njegova trojka 39 sekund pred koncem za 100:91. Predtem se nobeni ekipi ni uspelo odlepiti, in devet točk je bila tudi najvišja prednost na srečanju. Nepričakovani junak je bil Kentavious Caldwell-Pope (15 točk) s trojko in polaganjem v ključnih minutah.

Adebayo poživil igro Vročice, Butler zadel prvih pet metov
Erik Spoelstra je Adebaya seveda uvrstil v začetno peterko in uspešno je zaključil uvodno akcijo Miamija. Nobeni ekipi se ni uspelo odlepiti v prvi četrtini. Kentavious Caldwell-Pope je zadel dve trojki, James pa je znova slabo začel tekmo. Izgubil je tri žoge v uvodnih 12 minutah, ki so jih Lakersi dobili s 27:22. Butler je nadaljeval odlično predstavo s tretje tekme, zadel je prvih pet metov.

James izgubil pet žog do odmora
Miami je odprl drugo četrtino z delnim izidom 12:2. Kendrick Nunn in Andre Iguodala sta bila natančna izza črte. Vročica je povedla z 39:34, nato pa so Lakersi zaigrali bolje pred odmorom. Green in Caruso sta s trojkama poskrbela za minimalno prednost po prvem polčasu (47:49).

James je v prvem polčasu izgubil kar pet žog, iz igre je metal le 3/8 in bil večkrat nezadovoljen s sodniki. Izvajal je edine tri proste mete za Jezernike v prvem polčasu.

Bam Adebayo se je uspešno vrnil na parket. V prvem polčasu je dosegel 9 točk. Foto: Reuters
Bam Adebayo se je uspešno vrnil na parket. V prvem polčasu je dosegel 9 točk. Foto: Reuters

LeBron prerojen v drugem polčasu
Na začetku drugega polčasa je Miami nanizal šest točk in povedel s 54:52, nato pa je James prevzel odgovornost v napadu. Nanizal je devet točk, dvakrat je bil natančen za tri točke z devetih metrov. Lakersi so povedli s 63:57. Spoelstri je z minuto odmora uspelo odbiti nalet, a Miamiju nikakor ni uspelo priti v vodstvo. Po 36 minutah je vse kazalo na napeto končnico, Lakersi so vodili s 75:70.

Sredi zadnje četrtine je Robinson zadel akrobatsko trojko od table, Butler pa je s polaganjem izenačil na 83:83. Ko so bili Jezerniki v manjši krizi, je James s prodori izsilil osebne napake ali pa je zlahka zaključil napad s polaganjem (11 točk v zadnji četrtini). Tri minute pred koncem je bila prednost Lakersov le dve točki (90:88).

Davis s trojko potrdil zmago Lakersov
James se je nato prelevil v podajalca. Najprej je v desnem kotu našel Caldwell-Popa, ki je zadel trojko. Adebayo je nato zadel od table, a se je čas za napad že iztekel. Razigrani Caldwell-Pope pa je bil dve minuti pred koncem natančen še s polaganjem za 95:88. Jae Crowder je zadel izza črte, a je takoj odgovoril Rajon Rondo s polaganjem. Minuto pred koncem je bil Herro nenatančen, nato pa je Rondo našel Davisa, ki je s trojko potrdil zmago Lakersov. 39 sekund pred koncem so povedli s 100:91 in Miami ni imel več dovolj časa za preobrat.

Lakersi z odlično obrambo do tretje finalne zmage

James soigralcem povedal, da je to zanj ena ključnih tekem kariere
"Pred tekmo sem soigralcem dejal, da je to zame ena ključnih tekem v karieri. Miami je dobil zalet na tretji tekmi in pričakoval sem, da bomo zelo zagrizeni od prve minute. Po tej zmagi sem navdušen in komaj čakam na jutrišnjo videoanalizo. Vsi se zavedamo, da bo Miami pripravil določene spremembe. To je prava šahovska partija. Uživam v teh pripravah na tekmo, končnica je vedno nekaj posebnega," je na novinarski konferenci povedal James, ki je tudi glavni kandidat za najkoristnejšega igralca finala.

James je 20 izmed 28 točk dosegel v drugem polčasu. V noči s petka na soboto si lahko zagotovi četrti šampionski prstan. Foto: Reuters
James je 20 izmed 28 točk dosegel v drugem polčasu. V noči s petka na soboto si lahko zagotovi četrti šampionski prstan. Foto: Reuters

Največji zvezdnik Lige NBA v zadnjem desetletju o počitku sploh ne razmišlja. Tokrat je bil na parketu 39 minut: "Zdaj res ne potrebujem počitka. Naslednji teden lahko spim cele dneve. Lahko spim ves mesec, a nisem tak. Tudi po koncu sezone bom treniral."

Davis: Vsak dan smo trenirali obrambo in zdaj se to obrestuje
"Trener Vogel nam je prvi dan priprav povedal, da je vse odvisno od naše obrambe. Vse se vrti okoli obrambe. Vsak dan smo trenirali obrambo in zdaj se to obrestuje. Večina ekip v Ligi NBA je odlična v napadu, naslov pa se osvaja z obrambo. Danes je LeBron vstal že zelo zgodaj in takoj je vse opozoril na pomembnost te tekme. Zdaj vsi upamo, da bomo dokončali delo na peti tekmi," je povedal Davis, ki je odlično pokrival Butlerja in tudi zbral štiri blokade.

Pope navdušen, da je uspešno zaključil uigrano akcijo
Na novinarski konferenci je najbolj žarel 27-letni Caldwell-Pope, ki je po štirih sezonah v Detroitu leta 2017 prišel v Los Angeles. "Veliko mi pomeni, da mi soigralci zaupajo. Danes sem se odlično počutil. Nisem zadel vseh metov, a imel sem pravi ritem in v odločilnih trenutkih sem jih zadel. Moja specialnost so hitri napadi, ko se postavim v kot. To je uigrana akcija. Ko so me v naslednji akciji tesno pokrili, sem se odločil za prodor in ga uspešno zaključil."

Kentavious Caldwell-Pope, ki mu met ni stekel na drugi in tretji tekmi, je zablestel v odločilnih trenutkih četrte tekme. Foto: Reuters
Kentavious Caldwell-Pope, ki mu met ni stekel na drugi in tretji tekmi, je zablestel v odločilnih trenutkih četrte tekme. Foto: Reuters

Spoelstra videl veliko željo v očeh Dragića, ki pa še ni pripravljen
"Dragić še ni pripravljen za igro. Vse bi dal, da bi lahko še igral v tej finalni seriji. V njegovih očeh sem videl njegovo veliko željo. Adebayo je prestal vse teste, in mislim, da je zelo dobro igral. Teden dni je bil le v rokah fizioterapevtov, nič ni treniral," je stanje obeh poškodovanih igralcev opisal trener Spoelstra.

"Mi smo precej bolje odigrali končnico tretje tekme, tokrat pa sta odločila Pope in Davis. To je bila zares napeta tekma, vse četrtine so bile izjemno izenačene. Bili smo v igri vse do zadnje minute, Lakersi pa so zadeli ključne mete. Nismo pričakovali, da bo finalna serija lahka. Pripravljeni bomo na peto tekmo in seveda se ne bomo kar predali," je napovedal Spoelstra.

Zdaj so na vrsti trije dnevi odmora do naslednje tekme.


Finale, četrta tekma:
MIAMI (5) ‒ LA LAKERS (1) 1:3
96:102 (22:27, 25:22, 23:26, 26:27)
Butler 22 (8/17 iz igre), 10 skokov in 9 podaj, Herro 21 (8/18 iz igre), Robinson 17 (3/6 za tri), Adebayo 15 (6/8 iz igre) in 7 skokov, Crowder 8, Nunn 6, Olynyk 4, Iguodala 3; James 28 (8/16 iz igre, prosti meti 10/12), 12 skokov in 8 podaj, Davis 22 (8/16 iz igre) in 9 skokov, Caldwell Pope 15 (3/8 za tri), Green 10, Morris in Kuzma po 9, Caruso 7, Rondo 2.

Met iz igre: 32/75; 35/79
Met za tri točke:
11/32; 14/39
Prosti meti:
21/26; 18/21
Skoki:
39; 42
Podaje:
18;25

Peta tekma, sobota ob 3.00:
LA LAKERS (1) ‒ MIAMI (5)


Šesta tekma, ponedeljek ob 1.30:
MIAMI (5) ‒ LA LAKERS (1)

Sedma tekma, sreda ob 3.00:
LA LAKERS (1) ‒ MIAMI (5)

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.