Jontay Porter. Foto: AP
Jontay Porter. Foto: AP

V preiskavi je bilo odkrito, da je Porter, ki sicer ni bil med pomembnejšimi igralci v moštvu, dajal zaupne informacije športnim stavnicam in tudi omejeval svoj igralni čas ter s tem vplival na rezultat ene ali več stav na svoje predstave na vsaj eni tekmi Toronta.

Liga je potrdila, da je Porter 20. marca enemu stavcu razkril informacije o svojem zdravstvenem stanju, zatem pa je bilo vplačanih 80.000 ameriških dolarjev (približno 75.000 evrov) na to, da Porter ne bo dosegel števila točk, navedenih na stavnici. Po samo nekaj minutah igre je Porter dejal, da je poškodovan, in se ni vrnil na parket.

Stavo, ta bi tistemu, ki jo je vplačal, prinesla več kot milijon evrov, so zamrznili in uvedli preiskavo. Odkrili so, da je Porter stavil na najmanj 13 tekem v Ligi NBA, vplačila so znašala od 15.000 do 22.000 dolarjev ter mu prinesla dobrih 70.000 evrov zaslužka. Ni pa stavil na svoj učinek, temveč na poraz svoje ekipe.

"Nič ni pomembnejšega od zaščite integritete Lige NBA, zaradi česar je Porterja doletela najstrožja mogoča kazen," je dejal komisar lige Adam Silver.