Goran Dragić je v konferenčnem finalu igral že pred desetimi leti, ko je s Phoenixom izgubil proti Lakersom z 2:4 v zmagah. Foto: Reuters
Goran Dragić je v konferenčnem finalu igral že pred desetimi leti, ko je s Phoenixom izgubil proti Lakersom z 2:4 v zmagah. Foto: Reuters

Antetokounmpo je prišel v dvorano in tudi nekajkrat vrgel na koš na ogrevanju, vendar še ni bil pripravljen za igro. Bucksi, ki so brez Grka izvlekli četrto tekmo v podaljšku, so tokrat odlično začeli, nato pa so imeli v drugi in tretji četrtini velike težave v napadu. Vročica je drugo četrtino dobila kar s 33:18 in vodstva ni več izpustila iz rok.

Miami se bo v finalu vzhodne konference pomeril z zmagovalcem obračuna med Bostonom in Torontom. Celticsi vodijo s 3:2 v zmagah.

Odličen začetek Milwaukeeja
Bucksi so se odlično odprli srečanje, po dveh minutah so povedli z 9:3. Donte DiVincenzo je zadel dve trojki, s polaganjem pa je povišal na 16:7. Vročica ni ujela pravega ritma v napadu in veteran Kyle Korver je s trojko poskrbel za najvišjo prednost Milwaukeeja na tekmi (28:15). Dragić je prehitel sireno s štirih metrov in Miami je imel po 12 minutah devet točk zaostanka (28:19).

33 točk Miamija v drugi četrtini
V drugi četrtini je Miami zaigral precej bolje. Dragić, Tyler Herro in Kelly Olynyk so bili natančni izza črte in prednost Milwaukeeja je ekspresno skopnela (32:30). MVP zadnjega evropskega prvenstva je dobil tehnično napako, ko je s klopi kritiziral sodnika. Sredi druge četrtine so izbranci Erika Spoelstre nanizali še osem zaporednih točk in prevzeli vodstvo (37:45). Dragić je s trojko pol minute pred odmorom postavil izid polčasa (46:52).

Bucksi kar šest minut in pol brez točke
Milwaukee je tudi drugi polčas začel odlično, razigrani DiVincenzo je z zabijanjem znižal na 56:57. Kar tri minute in 15 sekund se izid na semaforju ni spremenil. Krize Miamija pa Bucksi niso unovčili. Kar šest minut in pol niso dosegli niti točke in Jae Crowder je s trojko priigral Miamiju najvišjo prednost na srečanju (56:68). Po 36 minutah je bil Milwaukee v težavah, saj je zaostajal s 65:73.

Vročica prednosti ni več izpustila iz rok
Eric Bledsoe, ki res ni imel svojega večera (2/12 iz igre) je s trojko znižal na 74:79 sedem minut ped koncem, a Milwaukeeju ni uspelo izenačiti. Še najbližje je bil dve minuti pred koncem, ko je Brook Lopez z zabijanjem poskrbel za napeto končnico (87:91). Minuto in 14 sekund pred koncem je Dragić povišal prednost Miamija (88:95), Butler in Crowder pa sta s prostimi meti potrdila zmago.

Spoelstra: V tretji četrtini sta bili obe ekipi v "blatu"
"Butler in Dragić sta vodila mlade igralce že v rednem delu. Zelo so napredovali in v končnici se to pozna. V tretji četrtini sta bili obe ekipi v "blatu", a nekako smo se uspeli izviti," je povedal trener Spoelstra, ki je vodil Miami do naslova leta 2012 in 2013.

Butler: Naš cilj je naslov prvaka
"Zelo veliko mi pomeni ta uspeh, vendar to ni naš cilj. Tudi moji soigralci nimajo tega cilja. Mi želimo osvojiti naslov prvaka in tudi vodstvo kluba tako razmišlja. Prvih osem zmag ni bilo doseženih na lahek način, naslednjih osem pa bo še doseči še precej težje. Pripravljeni smo na naslednji izziv," je optimističen Butler, ki je preporodil franšizo v tej sezoni, potem ko je lani igral za Philadelphio.

Dragić v konferenčni finale Lige NBA

Antetokounmpo želel igrati, a zdravniki so mu odsvetovali nastop
"Zelo sem si želel igrati. Tudi trener je želel, da bi zaigral, vendar se je zdravniška služba odločila, da moram počivati. Upam, da se bomo vrnili in se znova potegovali za naslov v naslednji sezoni. Na nekaterih tekmah smo tudi v Orlandu igrali dobro. Popolnoma drugače je igrati pred 20.000 gledalci. V naši dvorani imamo res veliko energije," je poudaril Antetokounmpo, ki je znova ostal brez velikega finala. Lani je Milwaukee v finalu Vzhoda izpadel proti kasnejšemu prvaku Torontu z 2:4 v zmagah. V naslednji sezoni se obetajo spremembe. 34-letni Marvin Williams je že sporočil, da bo po 15 letih v Ligi NBA končal kariero.

Davis, Gobert, Simmons in Smart ob Antetokounmpu

Zvezdnik Milwaukee Bucks in lanski najkoristnejši igralec (MVP) lige NBA Giannis Antetokounmpo je pred dnevi zmagal v glasovanju za najboljšega obrambnega igralca lige. Zdaj pa je vodstvo lige objavilo še najboljšo obrambno peterko košarkarske sezone, v kateri so poleg Antetokounmpa še Anthony Davis, Rudy Gobert, Ben Simmons in Marcus Smart.

Lakersi blesteli v zadnji četrtini
LA Lakersi so na tretji tekmi polfinala Zahoda ugnali Houston s 112:102 in zdaj vodijo z 2:1 v zmagah. LeBron James je odigral najboljšo tekmo v letošnji končnici. Prispeval je 36 točk in odlično vodil igro Jezernikov. Anthony Davis je dodal 26 točk in 15 skokov. Zvezdnika sta imela tokrat veliko pomoč. Rajon Rondo, ki v uvodnem krogu končnice proti Portlandu še ni igral, je zablestel z 21 točkami in 9 podajami. Tudi Kyle Kuzma se je izkazal s 14 točkami.

LeBron James je postavil nov rekord. To je bila že njegova 162. zmaga v končnici. Na večni lestvici ima zdaj eno več od Dereka Fisherja. Foto: Reuters
LeBron James je postavil nov rekord. To je bila že njegova 162. zmaga v končnici. Na večni lestvici ima zdaj eno več od Dereka Fisherja. Foto: Reuters

Najboljši strelec lige James Harden je dosegel 30 točk, Russell Westbrook jih je dodal 30. Trener Mike D'Antoni je znova večino tekme odigral le s šestimi košarkarji, Ben McLemore in Austin Rivers sta igrala le nekaj minut in nista prispevala nobene točke.

Razigrani Rondo jeziček na tehtnici
Houston, ki je na krilih Hardna v prvem polčasu dosegel 64 točk, je vodil večino tekme. Ni si uspel priigrati višje prednosti. Ključen je bil začetek zadnje četrtine, ko so Lakersi z delnim izidom 10:0 povedli s 94:85. Rondo je zadel dve trojki zapored, nato pa je še ukradel žogo Hardnu in polagal po protinapadu. Obramba Lakersov v drugem polčasu je bila granitna, saj je dopustila le 38 točk. Jezerniki so prvič tej seriji popolnoma prevladovali v skokih (43:30).

Vogel: James pravi MVP Lige NBA
"V prvem polčasu smo slabo odigrali v obrambi. Ob odmoru smo se zmenili, da bo treba nekaj spremeniti. Velik dosežek je, da smo jih uspeli zaustaviti pri 38 točkah v drugem delu. James je bil izjemen na obeh straneh parketa. Mislim, da je on res pravi MVP Lige NBA," je poudaril trener Lakersov Frank Vogel, ki znova ni računal na centre.

"Na prvi tekmi po polletnem odmoru sem igral slabo. Ogledal sem si posnetek tekme in na naslednjih dveh sem izboljšal veliko stvari. Tudi proti Portlandu smo izgubili prvo tekmo, pa smo nato našli prave odgovore. Tudi v tej seriji igramo iz tekme v tekmo bolje," je dodal Rondo.

Harden ni bil zadovoljen z obrambo
"V zadnji četrtini smo izgubili preveč žog, Lakersi so zadeli nekaj zaporednih trojk in hitro smo se znašli v zaostanku. James in Davis bosta vsakič dosegla veliko točk, druge moramo ustaviti. Na drugi tekmi nas je pokopal Morris, tokrat pa Rondo. Na četrti tekmi bo treba drugače igrati v obrambi," je bil razočaran Harden.

Vzhod, polfinale, peta tekma:
Milwaukee (1) ‒ MIAMI (5) 1:4
94:103 (28:19, 18:33, 19:21, 29:30)
Middleton 23 (8/25 iz igre, 2/9 za tri), 7 skokov in 6 podaj, DiVincenzo 17, B. Lopez 15 in 14 skokov, Matthews in Williams po 11, Bledsoe 9, Connaughton in Korver po 3, Hill 2; Dragić 17 (7/15 iz igre, 2/5 za tri, prosti meti 1/2), 4 skoki in 2 podaji v 33 minutah, Butler 17 (4/6 iz igre, prosti meti 8/8) in 10 skokov, Crowder 16 (4/9 za tri), Herro 14, Adebayo 13, Olynyk 12, Iguodala in Nunn po 6, Robinson 2.

Šesta tekma, četrtek ob 0.40:
BOSTON (3) – TORONTO (2) 3:2


Zahod, polfinale, tretja tekma:
HOUSTON (4) ‒ LA LAKERS (1) 1:2
102:112 (33:32, 31:29, 18:21, 20:30)
Harden 33 (11/23 iz igre, 4/9 za tri), 9 skokov in 9 podaj, Westbrook 30 (13/24 iz igre), 8 skokov in 6 podaj, J. Green 16, Covington in Gordon po 10, Tucker 3; James 36 (13/23 iz igre, 4/9 za tri), 7 skokov, 5 podaj in 4 blokade, Davis 26 (9/13 iz igre) in 15 skokov, Rondo 21 (8/11 iz igre) in 9 podaj, Kuzma 14, Caldwell Pope 6, Caruso 5, D. Green in Morris po 2.

Četrta tekma, četrtek ob 3.10:
DENVER (3) ‒ LA CLIPPERS (2) 1:2

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage.