Veliki junak zmage Milwaukeeja je bil Khris Middleton. Foto: Reuters
Veliki junak zmage Milwaukeeja je bil Khris Middleton. Foto: Reuters

Najboljša ekipa rednega dela se je s šele drugo zmago na sedmi medsebojni tekmi v tej sezoni rešila pred metlo. Sicer se v zgodovini Lige NBA še nobena ekipa v končnici ni vrnila po zaostanku s 3:0 v seriji. Miami, ki bo imel čez dva dni drugo zaključno žogo za napredovanje v finale Vzhodne konference, je po sedmih zmagah prvič v letošnji končnici izgubil.

Pred tekmo je bil zaradi težav z gležnjem, ki si ga je zvil na tretji tekmi, pod vprašajem nastop Giannisa Antetokounmpa, toda aktualni MVP in najboljši obrambni igralec lige je vendarle zaigral. Tekmo je začel izvrstno, v napadu igral izjemno agresivno, v 11 minutah dosegel kar 19 točk, toda na začetku druge četrtine znova klecnil, v bolečinah najprej obležal, nato pa odšepal s parketa in se ni več vrnil v igro.

Goran Dragić je na parketu prebil 40 minut in vpisal 17 točk. Foto: Reuters
Goran Dragić je na parketu prebil 40 minut in vpisal 17 točk. Foto: Reuters

Middleton igral 48 minut in odločil srečanje

Po poškodbi prvega moža so Bucksi, ki so bili predtem precej anemični in smo bolj kot ne spremljali boj Giannisa z Miamijem, strnili vrste, zaigrali precej bolj moštveno in v izjemno izenačenem boju držali korak z Vročico. V tretji četrtini se je razigral Middleton, ki je bil v podaljšku tudi mož odločitve. Dosegel je ključno trojko sedem sekund pred koncem, zmago pa potrdil s prostima metoma. Srečanje je končal s 36 točkami in s po osmimi skoki ter podajami, na parketu pa je prebil kar 48 minut.

Po 14 točk sta pristavila Brook Lopez in Eric Bledsoe, ki je ob tem ujel še deset odbitih žog. Bam Adebayo, ki je odlično sodeloval z Goranom Dragićem, je bil s 26 točkami in 12 skoki prvo ime Miamija. Do trojnega dvojčka sta mu zmanjkali le dve podaji. Duncan Robinson (20 točk) in Jae Crowder (18) sta zadela vsak po šest trojk, Jimmy Butler in Dragić, ki je v statistiko vpisal še štiri skoke in osem podaj, pa sta dala po 17 točk.

"Ne bi smelo vplivati na nas, vendar smo zaigrali preveč sproščeno. Nismo več igrali prave košarke. Slabše smo igrali v obrambi. Mejne žoge niso več prišle na našo stran, izgubili smo skok. Vse je bilo slabo," je bil samokritičen Butler. Adebyo je dodal: "Igrali smo, kot da je 3:0. To ni bil pristop kot na prvi, drugi in tretji tekmi. Imam občutek, kot da nismo dali vsega od sebe."

Giannis v drugi četrtini obnovil poškodbo

Antetokounmpo je v drugi minuti srečanja dosegel prvi koš Milwaukeeja. V prvih treh minutah sta bili to edini točki Bucksov, Miami pa jih je na drugi strani ob dveh trojkah Crowderja dal deset in Mike Budenholzer je kmalu posredoval s "timeoutom". Greek freak je po polovici četrtine približal na 11:9, toda Vročica je hitro odgovorila, in ko je bil Giannis na klopi, z zabijanjem Butlerja prvič povedla z dvomestno razliko (22:11). Budenholzer je ekspresno vrnil Antetokounmpa na parket, saj se Bucksi brez njega tako v obrambi kot v napadu niso znašli. Grški superzvezdnik je takoj po vrnitvi v igro zabil in zatem zadel še za tri, toda Miamijevi košarkarji so igrali v svojem slogu, za 11 zadetih metov iz igre so vpisali devet podaj in zadržali razliko. Za 31:22 po prvih 12 minutah je svoji prvi točki na tekmi s črte prostih metov dosegel Dragić.

Giannis je 14 točkam iz prve četrtine takoj na začetku druge dodal še štiri, zatem je bil izza črte natančen Kyle Korver in Erik Spoelstra je po seriji Milwaukeeja 7:0 po dobri minuti vzel "timeout". V prvem napadu Bucksov po nadaljevanju je Antetokounmpo prodrl pod obroč, ob Andreju Iguodali nerodno stopil in obnovil poškodbo gležnja. Iz igre je odšel pri izidu 31:30. Do tedaj je v 11 minutah dal 19 točk, iz igre je metal 8/10, njegovi soigralci pa vsega 5/17. Toda po odhodu prvega moža Milwaukeeja so se ostali "jeleni" prebudili. Čeprav je Dragić takoj zadel "floater", Kendrick Nunn pa je bil uspešen za tri, so Bucksi kmalu izenačili in s trojko Georgea Hilla povedli z 41:40. Na odmor so odšli s prednostjo 50:48, potem ko je znova četrtino z dvema prostima metoma zaključil Dragić.

Middleton v podaljšku odgovoril Herru

Med polčasom so sporočili, da se Antetokounmpo ne bo več vrnil na parket. Ostali Milwaukeejevi košarkarji so po njegovem odhodu močno popravili met iz igre (v drugi četrtini 9/20). Tudi v nadaljevanju pa so ohranjali korak z Miamijem, ki je sicer prevzel pobudo. Po dveh zaporednih trojkah razpoloženega Crowderja je po treh minutah drugega polčasa povedel. To je bila peta trojka Crowderja iz sedmega poskusa, Bucksi pa so do tedaj izza črte metali 5/21. Vročica je nekajkrat povedla s petimi točkami, toda najboljšo ekipo rednega dela je v igri ohranjal predvsem Middleton, ki se je razigral v tretji četrtini, ko je dosegel kar 21 točk od 35 Milwaukeeja. To je tudi rekord po doseženih točkah v eni četrtini končnice franšize iz Wisconsina. Pred zadnjimi 12 minutami je floridska zasedba vodila z 88:85.

Giannis Antetokounmpo je takole obležal na začetku druge četrtine. Foto: Reuters
Giannis Antetokounmpo je takole obležal na začetku druge četrtine. Foto: Reuters

Duncan z dvema trojkama, Dragić pa s podajo Adebayu, bliskovitim protinapadom in košem z zelo težkega položaja sta poskrbela za vodstvo Spoelstrovih varovancev s 100:92. Toda zatem je sledil njihov mrk v napadu, ko več kot pet minut niso dosegli koša, Bucksi pa so naredili serijo 12:0 in povedli s 100:104. Dobre tri minute pred koncem je do tedaj zadržani Butler prekinil nalet Milwaukeeja, nato pa podal Adebayu za izenačenje. Ko se je začela zadnja minuta, je Tyler Herro zadel trojko za 107:106, na drugi strani pa je Adebayo dobro zaustavil Middletona, ki v zadnji četrtini ni dosegel niti točke. Po zapravljenem napadu Butlerja je Milwaukeeju ostalo še 21 sekund. Donte DiVincenzo je tik pred koncem prodrl pod obroč, nad njim pa je Dragić napravil osebno napako. Košarkarju Bucksov se je prvič zatresla roka, drugi prosti met pa je zadel za 107:107. Miami je imel na voljo še 1,9 sekunde. Žoga je prišla do Dragića, ki je s težkega položaja iz kota neuspešno metal trojko za zmago.

Na začetku podaljška je silovito zabil Butler, nato pa je sledil še en ofenzivni mrk Miamija, ki je zapravil šest napadov zapored. Tudi Milwaukee ni bil bistveno uspešnejši. Ogromno je bilo napak na obeh straneh, toda Middleton, ki se je po dolgem času znova vpisal med strelce, je najprej izenačil, dve minuti pred koncem podaljška pa popeljal Buckse v vodstvo. 45 sekund pred koncem se je najprej zapletel Middleton, zatem pa se je zdelo, da je Brook Lopez že v popolnoma izgubljenem položaju, a je nad njim osebno napako pri metu napravil Adebayo. Center Milwaukeeja je bil obakrat natančen (109:113). Dragić je zatem zgrešil trojko, toda Crowder je ujel odbito žogo, nato pa je znova izza črte v ključnem trenutku "udaril" novinec Herro. Odgovoril je Middleton z natančnim metom za tri za 112:116, na drugi strani pa je Herro potreboval le tri sekunde za novo trojko. Srečanje je dve sekundi pred koncem podaljška z natančnima prostima metoma izsilil Middleton.

Tudi Spoelstra priznal, da si je Milwaukee zaslužil zmago
LeBron James je 10 izmed 28 točk prispeval v zadnji četrtini. Foto: Reuters
LeBron James je 10 izmed 28 točk prispeval v zadnji četrtini. Foto: Reuters

Lakersi z odlično zadnjo četrtino izenačili na 1:1
LA Lakersi so na drugi tekmi polfinala Zahoda premagali Houston s 117:109 in izenačili na 1:1 v zmagah.

Po grenkem porazu na prvi tekmi so Jezerniki blesteli v prvem polčasu, ko so popolnoma nadigrali Rocketse. V tretji četrtini je Houston s serijo trojk prišel do preobrata in celo povedel s 85:80.

Jamesu ena podaja zmanjkala do trojnega dvojčka
Tretjo četrtino so Lakersi izgubili s 23:41, nato pa so se razigrali v zadnji četrtini, ki so jo dobili s 27:17. LeBron James je odlično vodil igro in se približal trojnemu dvojčku (28 točk, 11 skokov in 9 podaj). Najboljši strelec tekme je bil Anthony Davis s 34 točkami.

Jezerniki zapravili 21 točk naskoka
Markieff Morris je zadel štiri zaporedne trojke ob koncu prve četrtine, ki so jo Lakersi dobili s 36:20. James je na začetku druge četrtine poskrbel za najvišjo prednost na tekmi (42:21) in kazalo je na gladko zmago Lakersov, ki pa so po odmoru popolnoma popustili. Hosuton je v uvodnih treh minutah tretje četrtine z delnim izidom 14:0 znižal na 67:65.

22 trojk Raket ni bilo dovolj
Houston je zadel kar 22 trojk iz 53 poskusov. Mike D'Antoni je po februarski menjavi igralcev, ko so Rocketsi poslali Neneja in Clinta Capela v Atlanto, stavil na nižje igralce. Prav vsi so nevarni pri metih izza črte. Gordon je zadel šest trojk, James Harden, P. J. Tucker in Robert Covington pa po štiri. Russell Westbrook je bil razglašen in Lakersi so ga velikokrat pustili samega pri metih za tri točke. Natančen je bil le enkrat iz sedmih poskusov.

Vogel: Houston je prav posebna ekipa
"Vedel sem, da se lahko Houston razigra pri metih za tri točke. V tretji četrtini so vsi igralci zadevali. Prejeli smo 41 točk, a smo se nato zbrali v obrambi in tekmec ni več zadeval v serijah. Houston je prav posebna ekipa, zato naši centri težko dobijo veliko minutažo. Težko jih je analizirati, zadnja dva dneva sem ogromno gledal posnetke. Tokrat je bil vroč Markieff Morris, zato je Dwight Howard sedel na klopi. Imel sem veliko težav, saj si je JaVale McGee zvil gleženj, poškodbo mišice pa je staknil Dion Waiters," je na novinarski konferenci razmišljal trener Lakersov Frank Vogel.

Gordon: Premagali smo sami sebe
"Nismo odigrali dobre tekme. Premagali smo sami sebe in zamudili lepo priložnost za 2:0 v zmagah. Vrnemo se lahko na vsako tekmo, ne glede na zaostanek. V ključnih trenutkih smo naredili preveč napak. Lakersi niso naredili veliko sprememb, le občasno so se odločili za consko obrambo. Le v tretji četrtini smo igrali dobro v obrambi in napadu, v ostalih treh četrtinah je bila obramba slaba," je bil razočaran Gordon.


Končnica, polfinale, Vzhod:
MIAMI (5) ‒ MILWAUKEE (1) 3:1
115:118 (31:22, 17:28, 40:35, 19:22) ‒ po podaljšku
Adebayo 26 in 12 skokov, Robinson 20, Crowder 18, Dragić 17 (4/8 za dve, 1/9 za tri), 4 skoki in 9 podaj v 40 minutah, Butler 17, Herro 11, Olynyk in Nunn po 3; Middleton 36 (12/28 iz igre), Antetokounmpo 19, Bledsoe (10 skokov) in B. Lopez po 14, Hill 12, Williams 5, Matthews in Korver po 3, Connaughton 2.

Torek ob 0.30:
TORONTO (2) ‒ BOSTON (3) 2:2


Polfinale, zahod:
LA LAKERS (1) ‒ HOUSTON (4) 1:1
117:109 (36:20, 31:31, 23:41, 27:17)
Davis 34 (15/24 iz igre) in 10 skokov, James 28 (10/17 iz igre), 11 skokov in 9 podaj, Morris 16 (4/5 za tri), Kuzma 13 (6/7 iz igre), Rondo 10, Green 9, Caldwell Pope 5, Caruso 2; Harden 27 (6/12 iz igre) in 7 podaj, Gordon 24 (6/12 za tri), Tucker 18 in 11 skokov, Covington 17, House Jr. 13, Westbrook 10 (4/15 iz igre, 1/7 za tri) in 13 skokov.

Torek ob 3.00:
DENVER - LA CLIPPERS 1:1

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage.