Dončić in soigralci hodijo po robu v boju za končnico na Zahodu. Do konca je le še osem tekem, razlike med četrtim in 12. mestom pa so minimalne. Foto: Reuters
Dončić in soigralci hodijo po robu v boju za končnico na Zahodu. Do konca je le še osem tekem, razlike med četrtim in 12. mestom pa so minimalne. Foto: Reuters

Dončić je bil znova najboljši strelec tekme. Kyrie Irving je dodal 18 točk, devet skokov in sedem podaj. Skupaj sta odigrala deseto tekmo, a prvo po 8. marcu, še vedno pa sta se veselila le treh zmag. Mavericksi so doživeli tretji zaporedni poraz in že šestega na zadnjih osmih tekmah. Padli so na enajsto mesto na Zahodu, ki ne vodi niti v dodatne kvalifikacije. Do konca rednega dela sezone je le še osem tekem. Že v nedeljo ob 19.00 se bodo lahko oddolžili Charlottu v Spectrum Centru.

Charlotte do zmage brez treh najboljših strelcev
Sršeni so bili že prejšnji teden izločeni iz boja za končnico na Vzhodu. To je bila šele njihova 24. zmaga v sezoni. V Dallas so pripotovali iz New Orleansa, kjer so gladko izgubili v torek in četrtek. V American Airlines Centru so se veselili šele druge zmage na zadnjih enajstih tekmah.

V začetni peterki so manjkali trije najboljši strelci. Terry Rozier (21,1 točke na tekmo v povprečju) in Kelly Oubre sta se poškodovala že v prvem polčasu v četrtek v New Orleansu. Glavni zvezdnik ekipe LaMelo Ball (23,3 točke v povprečju v tej sezoni) je zadnjo tekmo odigral že 27. februarja, potem pa je moral na operacijo gležnja.

Odlični predstavi Washingtona in Haywarda
James Bouknight in Theo Maledon sta bila v kadru iz razvojne lige, Svi Mihajluk je prvič začel tekmo v prvi peterki Charlotta. Sršeni so zaigrali sproščeno in odlično izkoristili zelo slabo obrambo Mavericksov. P. J. Washington se je izkazal z 28 točkami, Gordon Hayward jih je dodal 25, Dennis Smith Jr., ki ga je Dallas izbral na naboru leta 2017 kot devetega po vrsti, pa je zapečatil usodo Mavericksov z izjemno trojko z desetih metrov 20 sekund pred koncem.

Gordon Hayward in Dennis Smith Jr. bosta 9. aprila odšla na dopust, a sta vseeno pošteno prekrižala načrte Mavericksom. Foto: Reuters
Gordon Hayward in Dennis Smith Jr. bosta 9. aprila odšla na dopust, a sta vseeno pošteno prekrižala načrte Mavericksom. Foto: Reuters

Mavericksi znova popolnoma odpovedali v obrambi
Že ob koncu prve četrtine je bilo jasno, da to ne bo lahka tekma za Dallas. Motivirani in predvsem zelo sproščeni gostje so z delnim izidom 8:2 končali uvodno četrtino in si zagotovili enajst točk naskoka, potem ko je JT Thor zadel dve zaporedni trojki (26:37).

Tudi v drugi četrtini je bila obramba gostiteljev izjemno slaba in Sršeni so na odmor odšli s 14 točkami prednosti (55:69).

Najvišja prednost Sršenov 21 točk
Sredi tretje četrtine si je Charlotte z delnim izidom 17:3 zagotovil najvišjo prednost na tekmi po košu in dodatnem prostem mestu Haywarda (69:90). Dončić je odgovoril z osmimi točkami, Jaden Hardy pa je bil dvakrat natančen izza črte in Mavericksi so znižali na 87:95 po 36 minutah.

Smith Jr. šokiral nekdanje soigralce
Reggie Bullock je zadnjo četrtino odprl s trojko, novinec Hardy pa je znižal na 96:97 osem minut in pol pred koncem. Vse je kazalo, da se bodo gostitelji vrnili, a Sršeni so znova pičili. Bryce McGowens in Smith Jr. sta zadela za tri točke in prednost je hitro narasla (96:107).

Tudi v končnici gostje niso popustili. Ko je Dončić 36 sekund pred koncem znižal na 109:114, je trener Steve Clifford vzel minuto odmora. Dončić je najprej blokiral poskus Nicka Richardsa, a je žoga ostala pri Sršenih, dve sekundi pred iztekom napada pa je ključno trojko z desetih metrov zadel Smith Jr. Po minuti odmora Jasona Kidda je skušal Dončić iz težkega položaja znižati, a je zgrešil, nato pa se je oglasila sirena.

Dončić zelo slabe volje na novinarski konferenci
"Letošnja sezona ne gre po načrtu, a imamo še nekaj časa, da vse skupaj popravimo. Zelo sem razočaran. Veliko stvari se mi dogaja v življenju, a o njih ne bom govoril. Ni mi lahko. Zdaj nas čaka pet tekem v gosteh in nujno moramo začeti nizati zmage. Vsaka tekma do konca je ključna. Treba se bo bolj potruditi. Moral bom voditi to ekipo, veliko bo odvisno od moje igre, ki se mora izboljšati," je bil na novinarski konferenci potrt Dončić. Tako slabe volje ni bil že zares dolgo. Številni porazi so pustili posledice.

Irving: Zdaj ni čas za lepe besede, ampak bo treba govoriti na igrišču
"To tekmo bi morali dobiti. Od začetka tekme smo igrali brez energije. Zdaj ni čas za lepe besede, ampak bo treba govoriti na igrišču. Prepričan sem, da imamo možnosti za zmago nad vsemi ekipami v ligi, če igramo dobro. Rad imam velike izzive. Že ob prihodu v Dallas sem se zavedal, da nam ne bo lahko. Naša težava ni napad, tekme izgubljamo zaradi slabe obrambe," je dodal Irving, ki je priznal, da je pričakoval precej več zmag, ko sta na parketu z Dončićem.

Dončić bo odštel 35.000 zelencev
Dončić je v petek prejel kazen 35.000 ameriških dolarjev, ker je 1,7 sekunde pred koncem tekme proti Golden Statu v sredo z neprimerno in neprofesionalno gesto signaliziral sodniku, da je prejel denar za odločitve na tekmi.

24-letni Ljubljančan je zgrešil polaganje, ko ga je odlično pokril najboljši igralec tekme Draymond Green (v zadnjih treh minutah je z granitno obrambo spravljal Maverickse v obup). Vso tekmo se je jezil na glavnega sodnika Seana Wrighta, a ni dobil tehnične napake, ki bi pomenila samodejno kazen ene tekme prepovedi igranja, saj ima v tej sezoni že 15 tehničnih napak.

Poole popeljal prvake do zmage nad Philadelphio
Zelo napeto je bilo tudi v San Franciscu, kjer je Golden State ugnal Philadelphio s 120:112. Na začetku zadnje četrtine so si Sixersi zagotovili 11 točk naskoka (79:90), a so Bojevniki v zadnjih enajstih minutah dosegli kar 41 točk. To je bila že njihova 30. zmaga v Chase Centru.

Jordan Poole je bil neustavljiv v zadnji čertini. Foto: Reuters
Jordan Poole je bil neustavljiv v zadnji čertini. Foto: Reuters

Jordan Poole je 19 od 33 točk dosegel v zadnji četrtini. Ključno trojko je zadel minuto in 18 sekund pred koncem po podaji Draymonda Greena (115:110). Tudi 46 točk najboljšega strelca lige Joela Embiida ni pomagalo Philadelphii. Manjkal je James Harden, ki ima bolečine v ahilovi tetivi.

Sacramento tudi po poškodbi Foxa ugnal Phoenix
Prava evforija je zajela Sacramento, ki je zadnjič igral v končnici leta 2006. Kralji so premagali Phoenix s 135:127 in se utrdili na tretjem mestu Zahoda. Ključna je bila tretja četrtina, ki so jo dobili s 45:26.

Zvezdnik De’Aaron Fox je odšepal s parketa sredi tretje četrtine, a to ni ustavilo gostiteljev. Kevin Huerter je dosegel 29 točk, Domantas Sabonis pa se je znova približal trojnemu dvojčku (27 točk, devet skokov in devet podaj).

Devin Booker je bil najboljši strelec tekme v razprodanem Golden 1 Centru z 32 točkami, rezervist Terrence Ross se je izkazal z rekordom sezone (30 točk, 6/10 za tri). Zelo se je poznalo, da sta poškodovana Kevin Durant in Deandre Ayton. Sunsi bodo v popolni postavi zelo neugoden tekmec v končnici, ki se bo začela čez tri tedne.

Lakersi po zmagi nad Oklahomo po 423 dneh znova pri polovičnem izkupičku
V Crypto.com Areni so Lakersi premagali Oklahomo s 116:111. Jezerniki so po 423 dneh znova ujeli polovičen izkupiček (37-37). Številni strokovnjaki so jih odpisali po katastrofalnem začetku sezone. Izgubili so pet uvodnih tekem in dobili le dve od prvih 12. Po menjavi igralcev je ekipa prerojena. Jarred Vanderbilt je obrambni specialist, Malik Beasley in D'Angelo Russell pa sta odlična strelca. Po odhodu Russlla Westbooka so Lakersi za razred boljši.

Anthony Davis je po tekmi znova poudaril, da misli le še na košarko. Vse postranske dejavnosti je dal na stranski tir in to se zelo pozna. Foto: Reuters
Anthony Davis je po tekmi znova poudaril, da misli le še na košarko. Vse postranske dejavnosti je dal na stranski tir in to se zelo pozna. Foto: Reuters

Anthony Davis je nasul 37 točk in prispeval še 15 skokov. Postal je pravi vodja na parketu, ko je Lebron James poškodovan. V sončnih očalih je znova bolj malo sedel, ves čas je dajal navodila soigralcev. Nepričakovani junak je bil Lonnie Walker, ki je zbral 20 točk, zadel je štiri trojke.

Lakersi so ujeli Minnesoto na sedmem mestu, imajo pa še veliko rezerve, saj je poleg Jamesa manjkal še Russell, tudi visoki Mo Bamba še ni okreval po poškodbi.

Schröder blestel v končnici
Prvo četrtino so Jezerniki dobili z 41:25, a sta Shai Gilgeous-Alexander in Josh Giddey držala Oklahomo v igri vse do zadnjih minut. Še štiri minute pred koncem je bil izid izenačen (105:105). Walker je nato zadel zelo pomembno trojko, Dennis Schröder pa je v zadnjih treh minutah nanizal šest točk.

Davis: Vsaka tekma za življenje ali smrt
"Po številnih tesnih porazih je vsaka tekma za življenje ali smrt. Vzdušje je že tisto pravo, ki ga poznamo s tekem končnice. Ni več izgovorov, vsi smo stopili skupaj. Ni pomembno, kdo je na parketu. Lonny Walker ni igral na nekaterih tekmah, tokrat pa je blestel. Čaka nas še veliko dela, v nedeljo moramo premagati Chicago," je poudaril Davis.

Gladka zmaga Milwaukeeja v Salt Lake Cityju
Zmagala je tudi vodilna ekipa Vzhodne konference Milwaukee. Utah je bil brez poškodovanega Laurija Markkanena popolnoma nemočen proti Bucksom (116:144). Za Milwaukee, ki si je že zagotovil mesto v končnici, še ni zaigral Goran Dragić.

Jayson Tatum ni pozabil poraza v lanskem finalu. Večkrat je že poudaril, da gre Boston letos do naslova. Pot bo zelo trnova že na Vzhodu. Foto: Reuters
Jayson Tatum ni pozabil poraza v lanskem finalu. Večkrat je že poudaril, da gre Boston letos do naslova. Pot bo zelo trnova že na Vzhodu. Foto: Reuters

Milwaukee je zadel 22 trojk. Janis Andetokumbo je igral le 25 minut in zbral 24 točk in 11 podaj. Grayson Allen je bil najboljši strelec Bucksov s 25 točkami (rekord sezone). Utah je prvo četrtino izgubil s 25:40, tretjo pa s 27:43 in zadnjih 12 minut so odigrali rezervisti.

Tatum presegel rekordno znamko Birda
Boston je odpravil Indiano s 120:95 in se utrdil na drugem mestu Vzhoda. Jayson Tatum je postavil nov klubski rekord, potem ko je že 40-krat v tej sezoni presegel 30 točk. S 34 točkami je bil najboljši strelec tekme. Prehitel je tudi legendarnega Larryja Birda, ki je v sezoni 1987/88 mejo 30 točk presegel 39-krat.


Tekme 24. marca:
DALLAS – CHARLOTTE
109:117 (26:37, 29:32, 32:26, 22:22)
Dončić 34 (12/23 iz igre, 2/9 za tri, prosti meti 8/10), 10 skokov in 8 podaj v 37 minutah, Irving 18 (6/16 iz igre, 1/8 za tri), 9 skokov in 7 podaj, Wood in Powell (7/7 iz igre) po 14, Hardy in Ntilikina po 8, Bullock 6, Kleber 4, Green 3; Washington 28 (11/22 iz igre, 2/8 za tri), Hayward 25 (9/15 iz igre), Mihajluk (3/5 za tri), Williams in Smith Jr. po 13, Thor 12, Richards 10 in 10 skokov, McGowens 3.

BOSTON – INDIANA 120:95
Tatum 34 (13/24 iz igre, 3/9 za tri), Brown 27 (10/23 iz igre, 3/6 za tri), White 22 (5/7 za tri); Turner (9/13 iz igre) in Haliburton po 20, Jackson 12.

WASHINGTON – SAN ANTONIO 136:124
Kispert 26 (6/9 za tri), Wright 24 (3/6 za tri), Porzingis 23 (7/11 iz igre, 2/3 za tri) in 9 skokov, Avdija 21 in 11 skokov, Beal in Kuzma nista igrala; K. Johnson 30 (11/17 iz igre, 3/5 za tri) in 10 skokov, Bates Diop 20 (4/5 za tri), McDermott 18 (3/8 za tri), Branham 15.

TORONTO – DETROIT 118:97
Siakam 32 (12/19 iz igre) in 9 podaj, Boucher 19 in 13 skokov, VanVleet 18, Anunoby 17 (3/4 za tri); Ivey 20, Bagley in Wiseman po 14, Hampton 13.

MEMPHIS – HOUSTON 151:114
Kennard 30 (10/11 za tri), Bane 25 (5/7 za tri), Jackson Jr. in Morant (8/12 iz igre in 8 podaj) po 18; Eason 21 (9/13 iz igre), Porter in Smith po 20.

UTAH – MILWAUKEE 116:144
Fontecchio 26 (4/7 za tri), Olynyk 16, Horton Tucker 13 (5/17 iz igre), Markkanen ni igral; Allen 25 (5/9 za tri), Andetokumbo 24 (10/13 iz igre) in 11 podaj, Connaughton 22 (6/10 za tri), Holiday 18 (4/5 za tri) in 8 podaj, B. Lopez 17 in 14 skokov.

GOLDEN STATE – PHILADELPHIA 120:112
Poole 33 (10/19 iz igre, 6/11 za tri), Curry 29 (10/18 iz igre, 2/7 za tri) in 8 skokov, Thompson 21 (6/13 za tri); Embiid 46 (13/23 iz igre, prosti meti 19/22), 9 skokov in 8 podaj, Harris 23 (10/12 iz igre), Maxey 21 (4/8 za tri), Harden ni igral.

PORTLAND – CHICAGO 96:124
Sharpe 24 (9/20 iz igre), Watford 15, Walker 14; LaVine 33 (12/20 iz igre, 6/9 za tri) in 8 podaj, Vučević 23 (10/13 iz igre in 15 skokov, White 19 (4/5 za tri), Donsunmu 13 (3/4 za tri).

SACRAMENTO – PHOENIX 135:127
Huerter 29 (10/18 iz igre, 6/12 za tri) in 9 skokov, Sabonis 27 (10/15 iz igre), 9 skokov in 9 podaj, Barnes 23 (7/12 iz igre); Booker 32 (10/16 iz igre, prosti meti 12/14), Ross 30 (6/10 za tri), Landale 17, Paul 15 in 13 podaj.

LA LAKERS – OKLAHOMA CITY 116:111
Davis 37 (15/21 iz igre) in 14 skokov, Schröder 21 (8/14 iz igre), Walker 20 (4/8 za tri), Reaves 11, James in Russell nista igrala; Gilgeous Alexander (9/22 izigre) in Giddey (18 skokov in 7 podaj) po 27, Dort 15 (5/8 za tri).


Tekme 25. marca:
ATLANTA – INDIANA
MIAMI – BROOKLYN
DENVER – MILWAUKEE
PHOENIX – PHILADELPHIA
SACRAMENTO – UTAH
LA CLIPPERS – NEW ORLEANS


Vzhodna konferenca:                    
MILWAUKEE BUCKS *        73 53 20  72,6
BOSTON CELTICS *         74 51 23  68,9
PHILADELPHIA 76ERS *     73 49 24  67,1
CLEVELAND CAVALIERS      75 47 28  62,7
NEW YORK KNICKS          75 42 33  56,0
MIAMI HEAT               74 40 34  54,1
---------------------------------------
BROOKLYN NETS            73 39 34  53,4
ATLANTA HAWKS            73 36 37  49,3
TORONTO RAPTORS          74 38 38  48,6
CHICAGO BULLS            73 35 38  47,9
---------------------------------------
INDIANA PACERS           74 33 41  44,6
WASHINGTON WIZARDS       74 33 41  44,6
ORLANDO MAGIC            74 31 43  41,9
CHARLOTTE HORNETS        75 24 51  32,0
DETROIT PISTONS          74 16 58  21,6
Zahodna konferenca:                    
DENVER NUGGETS *         73 49 24  67,1
MEMPHIS GRIZZLIES *      73 46 27  63,0
SACRAMENTO KINGS         73 44 29  60,3
LOS ANGELES CLIPPERS     74 39 35  52,7
PHOENIX SUNS             73 38 35  52,1
GOLDEN STATE WARRIORS    75 39 36  52,0
---------------------------------------
MINNESOTA TIMBERWOLVES   74 37 37  50,0
LOS ANGELES LAKERS       74 37 37  50,0
NEW ORLEANS PELICANS     73 36 37  49,3
OKLAHOMA CITY THUNDER    74 36 38  48,6
---------------------------------------
DALLAS MAVERICKS         74 36 38  48,6
UTAH JAZZ                73 35 38  47,9
PORTLAND TRAIL BLAZERS   73 32 41  43,8
SAN ANTONIO SPURS        74 19 55  25,7
HOUSTON ROCKETS          74 18 56  24,3