Edo Murić letos igra uspešno s Krko tako v Ligi NLB kot tudi v Eurochallengu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edo Murić letos igra uspešno s Krko tako v Ligi NLB kot tudi v Eurochallengu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edo Murić
V Novem mestu se 19-letni Ljubljančan odlično počuti. Foto: MMC RTV SLO
Edo Murić
Murić je eden izmed treh mladih košarkarjev, ki dobivajo priložnost v vrsti Aleksandra Džikića. Ob njem sta tu še Zoran Dragić in Matej Rojc. Foto: KZS/www.alesfevzer.com
KZS - Spar pokal, Aleksandar Džikić
Trenerju Aleksandru Džikiću mladenič popolnoma zaupa in je vesel, da lahko igra pod njegovo taktirko. Foto: MMC RTV SLO/Toni Grtuden
Dino Murič
Krka in Union Olimpija sta letos velika tekmeca. Zeleno-beli dres zmajev nosi starejši Edov brat Dino. Foto: Vladimir Nikolič
Na Dnevu slovenske košarke se je Edo pomeril tudi v metanju trojk. Foto: Sandi Fišer

"V moštvu imamo zares izjemne ljudi. Res smo se odlično ujeli. Enkratno se razumemo. Smo prava klapa. Prijatelji smo tudi zunaj igrišča. Ta ekipni duh in moštvena igra sta glavna razloga za dobre rezultate. Starejši igralci nam mlajšim pomagajo in lahko sem le vesel, da imam take soigralce," je za uspešne igre Krke recept pojasnil 19-letni krilni košarkar.

Džikićev načrt ga je zvabil v Krko
Ljubljančan zdaj drugo sezono trenira v Novem mestu. H Krki se je pridružil med lansko sezono, a šele letos je lahko zaigral za vrsto Aleksandra Džikića. "Imel sem nekaj ponudb iz tujine. Menedžer se je dogovarjal z različnimi klubi. Po tekmi med Parklji in Krko je do mene stopil Džikić in mi predstavil svoj načrt. Dejal je, da me želi v ekipi. To je bila zame velika čast. Zaupam mu, saj vem, kako dela z igralci. Takoj sem bil za in sem sporočil menedžerju, da želim v Krko," je odločitev o selitvi iz rodne prestolnice pojasnil Murić.

Džikić Muriću v Ligi NLB v povprečju namenja skoraj 13 minut na tekmo, ta pa v tem času dosega po dve točki na srečanje. Učinkovitejši je v Eurochallengu, kjer vpisuje v statistiko nekaj več kot štiri točke na obračun. "Opazi se, da mi gre iz treninga v trening bolje. Zdaj se še navajam na člansko košarko. Na tekmah se napredka še ne vidi, saj je članska kategorija le velik korak naprej. Vsako priložnost želim čim bolje izkoristiti," je o svojih igrah povedal mlajši izmed bratov Murić.

Brat Dino iz Parkljev k Olimpiji
Leto dni starejši Dino je član letos velikega tekmeca Krke Uniona Olimpije. Kariero sta sicer začela skupaj pri bežigrajskih Parkljih, odigrala sta nekaj tekem skupaj tudi za mlajše reprezentančne selekcije, zadnji dve leti pa nosita dresa različnih klubov: "Soigralci so vsi isti. Ni važno, s kom igraš in ali igraš z bratom ali proti njemu. Na igrišču ne gledam, kdo je moj nasprotnik. Tedaj se le igra košarka. Lepo je, da je brat tudi v košarki, lepo ga je bilo imeti v ekipi, vendar zdaj sva nasprotnika. Veliko se slišiva. Ne pogovarjava se le o košarki, sama tekmovalnost pa je prisotna le pred medsebojnimi obračuni."

Z Dinom sta skupaj pri Parkljih tudi začela trenirati košarko. "Treniral sem veliko športov. Začel sem z borilnimi, nato sem se vpisal na nogomet, saj smo ga veliko preigrali s prijatelji. Nogomet sem treniral tri leta. Potem pa sem začel še košarko. Bil sem višji in močnejši od svojih vrstnikov. V košarkarski šoli so opazili, da sem perspektiven. Odšel sem k Parkljem, ki so tedaj igrali v prvi ligi. Takoj mi je košarka postalo zelo všeč," se je začetkov spomnil Murić.

Po besedah obetavnega krilnega košarkarja je v Novem mestu za mlade igralce odlično poskrbljeno. Na roko mu gredo tako v klubu kot tudi v šoli. Po izpitih lahko opravlja novomeško gimnazijo, dvakrat na teden, ko imajo v klubu prosto, pa lahko odide tudi domov v Ljubljano.

Na All Staru kar v prvi peterki
Perspektivnost so v Muriću opazili tudi ljubitelji košarke, ki so ga z glasovi uvrstili v prvo peterko na Dnevu slovenske košarke: "Zares nisem pričakoval, da bom sploh udeleženec tekme. Za vpoklic v prvo peterko je bil res lepo presenečenje. Vesel sem, da sem bil del tega spektakla. Sama tekma je bila bolj za zabavo in gledalce. Lepo je bilo igrati pred to publiko. Super občutek, saj sem prvič igral pred tolikim številom ljudi."

Njegov talent pa so prepoznali tudi v tujini, saj je bil povabljen na srečanje najbolj nadarjenih evropskih košarkarjev do 18 let. Tekma je bila odigrana pred četrtfinalnimi obračuni na evropskem prvenstvu na Poljskem leta 2009: "To je bila zares velika čast. Vesel sem bil že, ko sem zvedel, da sem bil uvrščen med 32 kandidatov za tekmo. Tam je s košarkarji delal eden najboljših evropskih trenerjev Svetislav Pešić in res sem želel videti njegov način dela in kako vodi treninge ter kako razmišlja. Nato sem bil uvrščen med 24 igralcev, ki so nastopili na tekmi. Šel sem s priprav Parkljev, kjer sem si nekoliko poškodoval gleženj, a sem vseeno nastopil, saj nisem želel zamuditi take priložnosti."

Navdušen nad Svetislavom Pešićem
Veliki strokovnjak Svetislav Pešić je navdušil Murića in pri njem pustil velik vtis: "Presenečen sem bil nad delom Pešića. Vse je bilo zame novo. Način treninga, priprave na tekmo in sestanki, ki smo jih imeli. To je bilo zame nenavadno, saj v Parkljih nisem bil tega navajen. Delo Pešića in tedanjega trenerja pa seveda ni mogoče primerjati. Zdaj se mi to pri Krki zdi povsem običajno, tedaj pa je bilo zame to prvič."

Tako kot vsak mlad košarkar se tudi Edo zgleduje po starejših igralcih. Tako kot brata Dina je tudi njega navdušil Dražen Petrović: "Dino je takoj, ko je začel igrati košarko začel gledati kasete Dražena in postal povsem nor nanj. Lepil je njegove plakate na steno. Tudi meni je s svojim odnosom in trmo prirasel k srcu. Tako je Dražen eden izmed idolov. Od aktivnih mi je v Evropi zares všeč Barcelonin Pete Mickeal, v Ligi NBA pa vsekakor Kobe Bryant."

Sanja o NBA, Barceloni, Partizanu ...
19-letnik pa počasi pogleduje tudi v prihodnost, čeprav se zaveda, da je treba s trdim delom iti korak za korakom: "Letos odlično igramo s Krko in misli, da si bomo priigrali igranje v Pokalu Uleb. To je precej močno tekmovanje, drugo v Evropi in na tej ravni bo še bolje igrati. Seveda so sanje, tako kot vsakega igralca, Liga NBA, a je to še zares daleč. Še naprej bom dajal vse od sebe in trdo delal ter šel korak po koraku. Letos igram v Ligi NLB in v Eurochallengu, upam da drugo leto še v Pokalu Uleb in da bo šlo le tako naprej."

Sanje so NBA, a Edu sta tudi v Evropi dva kluba pri srcu in si morda želi nekoč zaigrati za katerega izmed njiju: "V Evropi sta nedvomno Partizan in Barcelona kluba, ki sta mi všeč. Partizan zaradi občinstva v Beogradu in velikega srca, ki ga to moštvo ima. Barca pa je enostavno največji klub v Evropi in je organizirana na ravni Lige NBA."