Nika Barič letos prvič igra v tujini. Brani barve slovitega ruskega Spartaka, s katerim je nastopila tudi v ženski različici Evrolige. Foto: Aljaž Močnik/kosarka.si
Nika Barič letos prvič igra v tujini. Brani barve slovitega ruskega Spartaka, s katerim je nastopila tudi v ženski različici Evrolige. Foto: Aljaž Močnik/kosarka.si
Nika velja za eno najobetavnejših igralk v Evropi. Lani je v Stožicah prejela nagrado za najboljšo evropsko mlado košarkarico. Na sliki je v družbi najboljšega evropskega košarkarja v tistemu letu Miloša Teodosića. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nika Barič
Mlada Trboveljčanka se je v Sloveniji uveljavila v dresu Celja. Foto: Aljaž Močnik/kosarka.si
Pokey Chatman
V Rusiji igra pod taktirko slovite ameriške trenerke Pokey Chatman, ki je postala že evropska prvakinja in tudi osvojila študentsko NCAA-ligo. V Ligi WNBA trenutno vodi ekipa Chicago Sky. Foto: EPA

Trboveljčanka, ki bo letos dopolnila 20 let, je v intervjuju za MMC razkrila, da še ne ve, kdaj se bo dejansko podala čez lužo in zaigrala za ekipo Minnesota Lynx. Risinje so Baričevo izbrale kot 20. po vrsti. Trenutno je Nika članica moskovskega Spartaka, s katerim je lani podpisala štiriletno sodelovanje.

Z ruskim velikanom, ki je med letoma 2006 in 2010 kar štirikrat postal evropski prvak, trenutno igra v finalu državnega prvenstva, kjer se merijo s še eno odlično ekipo, z UMMC-jem iz Jekaterinburga. V Evroligi je Spartak končal kot šesti. Po koncu sezone Baričevo s Slovenijo čakajo kvalifikacije za premierni nastop na evropskem prvenstvu. Nika bo en izmed glavnih adutov reprezentance, prepričana pa je, da ima Slovenija dobre možnosti za preboj na prvenstvo stare celine.


Najprej seveda čestitke za izbor na naboru Lige WNBA. Kaj pomeni biti prva Slovenka, ki je bila izbrana na tem naboru?
Hvala lepa. Nabora nisem spremljala, saj smo se vračali z vlakom z gostovanja pri Dinamu iz Kurska. Sem pa takoj prejela klic od klubskega menedžerja in zelo veliko čestitk. Bila sem seveda zelo vesela. To je bila moja skrita želja, vendar pa nisem pričakovala, da se to lahko res zgodi.

Že razmišljate, kdaj se boste tudi dejansko podali v Minnesoto oziroma kdaj boste prvič zaigrali v ZDA?
Trenutno ne razmišljam o tem, saj so pred nami finalne tekme. O tem bom razmišljala, ko se sezona dejansko zaključi. Trenutno sem osredotočena samo na končnico prvenstva.

So iz Minnesote že stopili v kontakt z vami?
Da, bili smo že v kontaktu. Sicer ne po telefonu, ampak po elektronski pošti. Takoj so mi zaželeli dobrodošlico. Izmenjali smo si par besed, tako da sem izredno vesela.

Za vami je prvo leto v tujini. Kako ste zadovoljni s sezono v Moskvi?
Vemo, da je vsak začetek vedno težak, ampak nekako sem se takoj vklopila v ta sistem. Videla sem, da se vse da, če se le hoče. Za doseganje rezultatov sta potrebna samo trdo delo in velika volja.

Spartak je vrhunski klub. Kako se razlikuje delo od dela recimo v slovenskih klubih?
Lahko rečem, da se ne morejo klubi v Sloveniji niti malo primerjati s Spartakom. Upam si trditi, da je to najbolje organiziran klub v celi Evropi. Vse, kar spada zraven, je res na najvišjem nivoju in zares je čast igrati v tem klubu. Rada zastopam barve tega kluba. Ljudje v klubu so super, soigralke odlične, razumem se z vsemi. Nekako me imajo za dojenčka, če lahko tako rečem. Vsak dan posebej je lepo biti del tega kluba.

Kako je kar na enkrat igrati na takem nivoju, proti igralkam recimo kova Candace Parker in skupaj z Becky Hammon? Je bil preskok težak?
To sta dve zares odlični igralki. Z vsemi temi vrhunskimi igralkami se dobro razumemo, veliko se učim od njih in res je super ob sebi imeti takšne igralke.

Igrate pod vodstvom slovite Pokey Chatman. Kako poteka delo z njo, se je bilo težko navaditi na ta način dela?
Moram priznati, da sem se s trenerko že takoj ujela. Nekako mi ustreza njen način dela z igralkami. Všeč so mi njeni treningi in sama filozofija košarke. Vse, kar lahko rečem, je to, da gre za veliko strokovnjakinjo in je super delati s takšno trenerko.

Z reprezentanco vas čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Kakšne so realne možnosti izbrane vrste, da nastopi ne EP-ju?
Kar se tiče reprezentance, mislim, da imamo možnosti. Po mojem mnenju je v skupini zares močna Litva, drugih ekip pa se nam ni treba bati. Mislim, da lahko igramo proti vsem. Imamo odlične igralke, strokovni štab pa bo opravil svojo nalogo z dobrim programom in taktično pripravo na nasprotnike. Imam občutek, da se lahko vpišemo v zgodovino ženske košarke.

Poleg vas še nekatere druge uspešno igrajo v tujini. Je slovenska ženska košarka v vzponu?
Se strinjam. Mislim, da je v zadnjih letih vse skupaj šlo le višje in višje. Ženska košarka je v Sloveniji v pravem vzponu. Mislim, da smo na pravi poti in da je treba samo nadaljevati v tej smeri. Vsako leto pa je treba narediti še kakšen korak naprej.

Lahko potem pričakujemo, da bo kmalu še kakšna Slovenka odšla v Ligo WNBA?
Zelo bi bila vesela, če bi se to zgodilo. Mislim, da je vsako leto več talentov in da se v klubih dobro dela z mladimi košarkaricami. Vsem bi želela vse najboljše in da se še kakšna slovenska igralka prebije do Lige WNBA.