Dirk Nowitzki je sedmič v končnicah Lige NBA dosegel 40 točk ali več, drugič letos. Foto: Reuters
Dirk Nowitzki je sedmič v končnicah Lige NBA dosegel 40 točk ali več, drugič letos. Foto: Reuters
Kevin Durant (Oklahoma City)
"Ni še konec," zatrjuje Kevin Durant, ki se zaveda, da je v končnici naredil preveč napak, da bi Oklahoma izenačila serijo na 2:2. Foto: Reuters
Oklahoma City Thunder
Oklahoma City, ki ima šele tri leta stalno NBA moštvo, še naprej uživa v končnici, v mestu pa vlada prava evforija. Foto: EPA

Svetlolasi Nemec in Jason Kidd (17 in 7 podaj) sta v zadnjih minutah rednega dela tekme prevzela vajeti ter s 105:112 popeljala Teksašane na prag osvojitve Zahoda. Nowitzki je s serijo točk izničil zaostanek in v zadnjih sekundah zadel prosta mesta za podaljšek. V njem je odločilno trojko 40 sekund pred iztekom dodatka prispeval veteran Kidd.

Prvič povedli šele v podaljšku
"Lagali bi, če ne bi bili presenečeni. Zaostajaš za 15, in to 5 minut do konca tekme, in pri tem le upaš, da se bo kaj zgodilo. V bistvu imaš samo željo, ki pa se je uresničila," je center Dallasa Brendan Haywood opisal občutke Teličkov, ki so po izredno nenavadni tekmi, na kateri so prvič povedli šele v podaljšku, le še zmago oddaljeni od velikega finala.

"Vsak izmed naših igralcev, ki je v zaključku vstopil v igro, je prikazal izjemno predstavo. Ta vrnitev med žive je bila izjemna," je bil navdušen trener Dallasa Rick Carlisle.

Durant grešil in izgubljal žoge
Thunder, ki je nadziral tekmo od samega začetka, je bil v podaljšku v šoku. Kevin Durant (29 in 15 skokov) je v prvem napadu podaljška zgrešil met za tri, nato pa še povišal število izgubljenih žog na tekmi na 9, zadnja izgubljena žoga je Dallasu prinesla odločilno Kiddovo trojko. "Ni dvoma, da gre za zelo težak poraz," je bil odkrit trener gostiteljev Scott Brooks, ki je še priznal: "Če takšen poraz ni boleč, potem ni poraza, ki bi ti lahko škodil."

Zgodovina proti možnostim Oklahome
Oklahoma je prvič v letošnji končnici izgubila dve zaporedni tekmi in je zdaj pred skorajda zgodovinsko nalogo. V zgodovini Lige NBA sta zaostanek z 1:3 brez prednosti domačega igrišča nadoknadila le Houston (polfinale Zahoda 1995) in Boston (finale Vzhoda 1968).

50 tisoč dolarjev kazni Noahu
Vodstvo Lige NBA je centra Chicaga Joakima Noaha kaznovala s 50 tisoč dolarji, ker je med 3. tekmo vzhodnega finala v Miamiju nasprotnega navijača ozmerjal s homofobičnimi oznakami. "Navijač mi je nekaj rekel, kar se mi je zdelo nespoštljivo. Ujel sem se v trenutek in mu odgovoril. Izrekel sem nekaj stvari, ki jih ne bi smel," se je zagovorjal Noah, ki se je v besedni spopad zapletel v 1. četrtini tekme, na kateri je Heat prišel do vodstva z 2:1.

LIGA NBA - KONČNICA

ZAHOD, konferenčni finale

Četrta tekma:
OKLAHOMA (4) - DALLAS (3) - 1:3
* 105:112 (31:22, 28:32, 22:23, 20:24) - po 1. podaljšku
Durant 29 (9/22), 15 skokov in 9 izgubljenih žog, Westbrook 19 in 9 podaj, Ibaka 18 in 10 skokov, Sefolosha in Collison po 12, Harden 7, Perkins 6, Maynor 2; Nowitzki 40 (12/20), Terry 20, Kidd 17 in 7 podaj, Haywood 9, Marion in Barea po 7, Chandler 5, Stojaković 4, Stevenson 3.

VZHOD, konferenčni finale

Četrta tekma, torek:

MIAMI (2) - CHICAGO (1) - 2:1

V oddebeljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.