Košarkarji Cedevite Olimpije bodo brez skupnega treninga odigrali dvoboj z Gran Canario. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Cedevite Olimpije bodo brez skupnega treninga odigrali dvoboj z Gran Canario. Foto: www.alesfevzer.com

Zaradi Olimpije je bilo v zadnjem tednu prelitega ogromno črnila. Zmaji so namreč od prejšnje nedelje v karanteni, potem ko so med srečanjem uvodnega kroga Lige ABA prejeli obvestilo, da je bil na dopoldanskem testiranju pozitiven eden izmed košarkarjev. Posledično so, tako kot tudi njihov tekmec v jadranski ligi Krka, morali v karanteno, ki se izteče s torkom. V tednu, ki so ga preživeli v osamitvi, bi morali odigrati dve tekmi. Obračun regionalnega tekmovanja s Primorsko so lahko prestavili, dvoboj 2. kroga Evropskega pokala Bursasporjem, ki je v Ljubljani (zaman) čakal na morebitno "pomilostitev" zmajev od ministrstva za zdravje, pa so za zeleno mizo izgubili z 20:0. V pravilih Evrolige in Evropskega pokala za novo sezono namreč piše, da ekipa lahko igra tekmo, če ima zdravih vsaj osem košarkarjev. Ker domače oblasti izvedbe tekme, ki bi morala biti v Stožicah v sredo, niso dopustile, je Olimpiji pripisan poraz.

Celotna ekipa je v zadnjem tednu prestala tri teste na covid-19. Vsakič so bili izvidi negativni. Ta trenutek je ekipa v optimalnem zdravstvenem stanju, brez okuženega igralca, z izjemo košarkarja, ki je že od dneva, odkar smo prejeli pozitiven izvid na testiranje, v samoizolaciji. Odzvali smo se na poziv NIJZ-ja in ravnali odgovorno. Iz tega razloga smo celotno ekipo v zadnjem tednu testirali trikrat. Ponavljam, vsi izvidi, ki smo jih po testiranju prejeli, so bili negativni

Davor Užbinec, direktor Cedevite Olimpije

Olimpija prva v Evropi izgubila zaradi okužbe

"Prišli smo v položaj, zaradi katerega smo brez boja izgubili obračun drugega kroga Eurocupa z Bursasporjem, dejstvo, da na tekmi ne nastopiš, pa ima lahko dolgoročne posledice z vidika sponzorskih sredstev, vloženih v klub, seveda pa je treba na takšne stvari gledati tudi s tekmovalnega vidika in se zavedati, da zaradi ukrepov države nismo imeli priložnosti, da stopimo na parket in se bojujemo za zmago. Na račun tega smo tekmo izgubili, s športnega vidika pa je to nedopustno," je dejal direktor ljubljanskega kluba Davor Užbinec.

"Kakšne posledice bo prineslo to, da so igralci zadnji teden preživeli oddaljeni od igrišč, bomo videli. Tveganje poškodb se absolutno poveča, to je dejstvo. Igralci so sicer po navodilih strokovnega štaba individualno trenirali, vemo pa, da se individualen trening ne more enačiti s trenažnim procesom, ki ga lahko celotna ekipa skupaj napravi v dvorani. Verjamem, da bo v torek naše moštvo na parketu Stožic napravilo vse, kar je treba, da zmaga, videli pa bomo, kakšne posledice bo vse skupaj pustilo na igralcih. Verjetno si lahko vsak posameznik predstavlja, kakšen strošek vsa testiranja predstavljajo za naš klub, ob tem, da teh testiranj v primerjavi z, na primer Srbijo, država ne financira. Naj se tu navežem tudi na primer naših torkovih tekmecev, ki so imeli pred časom en pozitiven primer znotraj ekipe. Igralca so poslali v samoizolacijo, celotna ekipa pa je odigrala tekmo Eurocupa, in celo zmagala," je povedal športni direktor Olimpije Sani Bečirović.

Tekma bo zaradi epidemioloških predpisov tokrat potekala za zaprtimi vrati stoženske dvorane. Foto: www.alesfevzer.com
Tekma bo zaradi epidemioloških predpisov tokrat potekala za zaprtimi vrati stoženske dvorane. Foto: www.alesfevzer.com

Če na celotno situacijo pogledamo iz ekonomskega vidika, se vsi skupaj zavedamo, da imamo obveznosti do naših sponzorjev in partnerjev, ter v končni fazi, obveznosti do naših igralcev. Če tekem ne igramo, obveznosti do sponzorjev in partnerjev ne moremo izpolniti, prav tako pa igralci ne morejo vrniti tega, za kar so, kot profesionalci, plačani. Naš klub vsem košarkarjem omogoča najboljše možne pogoje, da se osredotočajo zgolj in samo na igranje košarke, z ukrepi, ki smo jih sprejeli znotraj kluba, pa smo odgovorno pristopili tudi k položaju, v katerega nas je pahnila pandemija.

Davor Užbinec

"Če bodo obveljali trenutni predpisi glede odločb o karanteni oziroma samoizolaciji, to pomeni, da se lahko položaj, v katerem smo se znašli pred tednom dni, nam, ali pa kateremu koli drugemu slovenskemu klubu, ponovi v najkrajšem mogočem času. V športnem smislu bodo takšni ukrepi pripeljali do tega, da slovenske ekipe, ne glede na panogo, v kateri nastopajo, dolgoročno ne bodo več konkurenčne evropskim tekmecem. To lahko zelo hitro vodi v zaton slovenskega vrhunskega športa," je poudaril Bečirović, Užbinec pa je dodal: "Država mora sprejeti ukrepe, ki športnim ekipam omogočajo, da v primeru pozitivnega primera znotraj ekipe, igralca ali igralko pošlje v samoizolacijo, preostali del ekipe opravi testiranje, in ob predložitvi negativnih testov, nadaljuje trenažni proces. To je praksa, ki dokazano deluje v Evropi in po svetu, in verjamemo, da lahko deluje tudi v Sloveniji. Spomnimo, do danes so imeli, od zvenečih imen, pozitivne primere znotraj ekip Anadolu Efes, Barcelona, Unicaja Malaga, Gran Canaria, CSKA, Khimki, Zenit in Asvel. Zagotovo sem na kakšno moštvo pozabil, pomembno pa je, da je bilo vsem ekipam omogočeno, da tekme odigrajo, v nasprotju z nami, ki smo imel v članski ekipi le en pozitiven primer, kot prvi v Evropi pa nato na tekmi nismo nastopili, in jo zato tudi izgubili."

Gran Canaria kljub okužbi premagala Nanterre

Gran Canaria je zelo kakovostna ekipa, ki v naši skupini v tej sezoni za zdaj še ne pozna poraza. Moštvo je prenovljeno, vodi ga nov glavni trener. Na vsakem igralnem položaju imajo Španci po dva dobra igralca. Čaka nas zelo težko delo, sploh ob položaju, v katerem smo bili v zadnjem tednu. Dali bomo vse od sebe in napravili vse, da pridemo do prve zmage v Eurocupu.

Jurica Golemac, trener Cedevite Olimpije

Zmaji bodo zdaj tako rekoč neposredno iz svojih stanovanj šli na tekmo proti Gran Canarii, ki bo v torek ob 18.30 v Stožicah. Po dveh porazih so se v Evropskem pokalu znašli v nezavidljivem položaju. Košarkarji Las Palmasa so v tem tekmovanju dobili obe letošnji tekmi. V uvodnem krogu so bili v Patrasu s 86:75 boljši od Promitheasa, v drugem pa so doma s 94:82 ugnali Nanterre. Proti pariškemu moštvu, ki je na domačem parket v prvem krogu premagalo Olimpijo, je klub s Kanarskih otokov, ki je imel primere okužb že poleti, igral po že potrjeni okužbi s koronavirusom. V španskem prvenstvu Granca ni začela tako uspešno in je trenutno 16. Najprej je sicer premagala Bilbao, zatem pa je doživela poraze v Burgosu, Zaragozi in nazadnje v nedeljo proti madridskemu Realu (65:90).

Gran Canaria, ki je pred dvema letoma celo igrala v Evroligi, ima širok izbor kakovostnih posameznikov. Najboljša strelca moštva sta ameriška centra Jacob Willey in Matt Costelo, prvi podajalec pa francoski organizator igre Andre Albicy. V rotaciji ima konkretno minutažo po devet ali celo deset igralcev. Izpostaviti velja še Italijana Amadea Della Valleja, Gruzijca Beko Burjanadzeja, Američana Frankieja Ferrarija, Nigerijca Stana Okoya, domačina Javierja Beirana in Johna Shurno. Ameriški krilni center je zaradi korenin prejel litovsko državljanstvo, v svoji karieri pa je eno sezono preživel v dresu zagrebške Cedevite.


Skupina D, 3. krog, torek ob 18.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – GRAN CANARIA

Ob 19.00:
BURSASPOR – PROMITHEAS PATRAS

NANTERRE 92 – DOLOMITI E. TRENTO

Lestvica: Trento in Gran Canaria po 4, Bursaspor in Nanterre po 3, Patras in Cedevita Olimpija po 2 točki.


Na seznamu so slovenski košarkarji, ki igrajo na najvišji ravni, reprezentančni kandidati in obetavni slovenski košarkarji, ki že igrajo v članski konkurenci.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Nejc Barič (Krka)

karantena




Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

karantena

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

konec sezone

Žiga Dimec (Cedevita Olimpija)

karantena

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)

konec sezone

Goran Dragić (Miami Heat/ZDA)

6. finala: Miami – Lakers 93:106

5. finala: Lakers – Miami 108:111

4. finala: Miami – Lakers 96:102

19

/

/

5 (2/4 za dve, 0/4 za tri)

/

/

5

/

/

2

/

/

Zoran Dragić (Baskonia/ŠPA)

5. krog DP: Burgos – Baskonia 91:89

2. krog EL: Zvezda – Baskonia 90:78

9

1

3 (1/2 za dve, 0/1 za tri)

0 (0/1 za tri)

0

0

2

0

Gregor Glas
(Dnyamic/SRB)

3. krog DP: Pirot – Dynamic 79:75

33

22 (4/7 za dve, 1/8 za tri)

5

2

Alen Hodžić (Cedevita Olimpija)

karantena

Gregor Hrovat (Cholet/FRA)

4. krog DP: Cholet – Asvel 73:82

20

2 (1/5 za dve, 0/1 za tri)

2

1

Martin Krampelj (brez kluba)

/

/

/

/

/

Jan Kosi (Krka)

karantena

Miha Lapornik (Heroes Den Bosch/NIZ)

2. krog DP: Den Bosch – Groningen 88:89

35

17 (1/6 za dve, 3/9 za tri)

4

2

Jurij Macura (Koper Primorska)

3. krog DP: Primorska – Triglav 77:70

31

20 (10/13 za dve, 0/4 za tri)

8

0

Blaž Mahkovic (Helios Suns)

3. krog DP: Rogaška – Helios 73:72

29

22 (8/11 za dve, 1/3 za tri)

3

2

Blaž Mesiček (Split/HRV)

/

/

/

/

/

Jordan Morgan (Unics Kazan/RUS)

2. krog EC: Unics – Bahčašehir 89:88

10

4 (1/5 za dve)

4

0

Edo Murić (Cedevita Olimpija)

karantena


Aleksej Nikolić (Partizan/SRB)

poškodovan

Alen Omić (JL Bourg-en-Bresse/FRA)

2. krog EC: Bourg – Joventut 77:84

20

6 (2/3 za dve)

5

1

Klemen Prepelič (Valencia/ŠPA)

5. krog DP: Valencia – Unicaja 66:71

2. krog EL: Real – Valencia 77:93

21

19

10 (3/5 za dve, 1/1 za tri)

5 (2/4 za dve)

1

1

1

3

Anthony Randolph (Real Madrid/ŠPA)

5. krog DP: Gran Canaria – Real 65:90

2. krog EL: Real – Valencia 77:93

/

10

/

4 (1/3 za dve, 0/2 za dve)

/

2

/

1

Matic Rebec (Rouen Metropole/FRA 2. liga)

1. krog DP: Nancy – Rouen 76:69

40

7 (1/2 za dve, 1/7 za tri)

2

10

Luka Rupnik (Nymburk/ČEŠ)

8. krog DP: Nymburk – Pardubice 105:59

7. krog DP: Nymburk – Opava 100:87

22

28

5 (1/2 za dve, 1/3 za tri)

10 (2/4 za dve, 2/5 za tri)

6

6

7

6

Žiga Samar (Fuenlabrada/ŠPA)

5. krog DP: Tenerife – Fuen. 91:87

12

4 (2/3 za dve, 0/1 za tri)

1

4

Žan Mark Šiško (Bayern München/NEM)

2. krog EL: Alba – Bayern 72:90

17

6 (3/3 za dve, 0/1 za dve)

2

2

Miha Škedelj (Krka)

karantena

Jan Špan (Gipuzkoa San Sebastian/ŠPA)

5. krog DP: Gipuzkoa – Zaragoza 70:67

24

0 (0/5 za dve, 0/3 za tri)

0

1

Gašper Vidmar (Reyer Venezia/ITA)

3. krog DP: Venezia – Pesaro 72:90

2. krog EC: Partizan – Venezia 95:73

/

12

/

8 (3/4 za dve)

/

4

/

0