Simone Pianigiani je s Cedevito Olimpijo v ponedeljek dosegel prestižno zmago nad Partizanom, v sredo pa klonil pred Londonom. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič
Simone Pianigiani je s Cedevito Olimpijo v ponedeljek dosegel prestižno zmago nad Partizanom, v sredo pa klonil pred Londonom. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

Štiri zmage že zaostajajo zmaji za šestim mestom, ki še vodi v izločilne boje. Končnica se tako že pošteno oddaljuje, potem ko so jih v Londonu Lionsi ugnali s 101:95. V Anglijo so Ljubljančani odšli oslabljeni, toda tudi pri gostiteljih je manjkalo nekaj pomembnih členov. Srečanje je bilo sicer izenačeno, čeprav so Londončani imeli ves čas rahlo pobudo, na koncu obračuna pa so bili bolj zbrani in preprosto boljši. Slovenski prvaki so zadeli šest trojk več, in to s precej boljšim odstotkom od tekmeca (46 %), toda znova je bila njihova obramba na prenizki ravni, da bi lahko upali na uspeh. Praktično že vso sezono je to težava varovancev Simoneja Pianigianija, ki so po vseh defenzivnih parametrih med najslabšimi v tekmovanju. Za konec prve polovice rednega dela prihodnji teden v Stožice prihaja Paris, vodilni v skupini A.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Kaj lahko rečemo. 48 ur po dvoboju s Partizanom mislim, da smo odigrali še eno dobro tekmo. Igrali smo proti zelo dobri ekipi. Vedeli smo, da ima prednosti v atletskih sposobnostih in hitrosti igre. Mi smo tokrat imeli težave z visokimi igralci. Znova smo prevečkrat grešili v lahkih položajih. Priigrali smo si dobre položaje za met od samega začetka, a smo grešili. Zgrešili smo tudi nekaj prostih metov. Morda je bilo to zaradi utrujenosti. V drugem delu smo vseeno držali korak in pokazali enako raven kot zelo dobra domača ekipa. Odločala je ena posest, saj je končna razlika posledica osebnih napak. Odločale so malenkosti. Žal se ni razpletlo po naših željah. Igralci so razočarani. Zelo smo si želeli te zmage. Po 48 urah po taki tekmi nismo obupali proti močni ekipi, ki ima kakovost in veliko energije," je po porazu povedal Pianigiani.

Naštevanje istih vzrokov in težav

Osem tekem brez zmage je kar konkretno poigravanje z ugledom ljubljanskega in zagrebškega kluba, pa četudi je letos proračun manjši, so prioriteta mladi igralci in ima ekipa težave s poškodbami. Vse sicer v popolnosti ne drži. Res je, da je v rotaciji nekaj neizkušenih košarkarjev, ki igrajo zelo malo – jasno je, da si mora vsak mlad košarkar minute zaslužiti in ne morejo biti kar dane –, hkrati ekipa Cedevite Olimpije še zdaleč ni med najmlajšimi, največ časa pa na parketu prebijejo izkušeni igralci, ki štejejo več kot 30 let.

V soboto čaka zmaje nova zahtevna naloga, ko bodo v Ligi ABA gostovali v Podgorici. Budućnost je pred kratkim prevzel slovenski trener Andrej Žakelj, nekdanji pomočnik pri Olimpiji, ki je nov izziv v karieri uspešno začel, saj je v Eurocupu premagal Trento. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič
V soboto čaka zmaje nova zahtevna naloga, ko bodo v Ligi ABA gostovali v Podgorici. Budućnost je pred kratkim prevzel slovenski trener Andrej Žakelj, nekdanji pomočnik pri Olimpiji, ki je nov izziv v karieri uspešno začel, saj je v Eurocupu premagal Trento. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

Ob začetku skupne poti klubov iz Zagreba in Ljubljane se je med cilji omenjala celo vrnitev v Evroligo, zdaj pa je le še tekmo z vodilnim Parisom Cedevita Olimpija oddaljena, da izgubi proti vsakemu tekmecu v Evropskem pokalu. Jasno je, da je s finančnega vidika konkretno zaostaja za najvišjim evropskim razredom, še vseeno pa so za slovenske razmere in stanja, v kakršnih je klub že deloval, to še vedno lepe številke. Če je zmanjšan proračun težava, bi tako pričakovali pri načrtovanju in sestavljanju ekipe bolj premišljene in smotrne poteze vodstva, ki še naprej plačuje dva košarkarja, ki ne igrata. Zato je manjši vložek zelo slab izgovor. Da gre še vedno za zajetne zmogljivosti vsaj za domače razmere, potrjuje tudi vložek v strokovni štab, saj naj bi Pianigiani za tri leta prejel milijon evrov.

Po porazih je italijanski strokovnjak praktično vsakič, ko je stopil pred novinarje, spregovoril o vzrokih oziroma kar izgovorih, zakaj ne gre. Od prej naštetih je vedno izpostavil, da je se igralci še spoznavajo in da igrajo na napačnih položajih, saj ima moštvo težave s poškodbami. V ponavljajočih se besedah smo do zdaj pogrešali vsaj nekaj samokritike, hkrati pa tudi konkretnosti pri odgovorih. Na primer na novinarskih konferencah je bil že vsaj trikrat povprašan o prihodnosti Seana Armanda, toda še vedno ne vemo, ali bo ostal v Ljubljani, ali bo še naprej prejemal lepo plačilo zgolj za treniranje in spodbujanje zmajev s klopi. Za zdaj vemo le, da je odločitev, da Američan, ki res ni navdušil na uvodnih tekmah sezone, ne igra, sprejeta zato, da bi več priložnosti dobili domači košarkarji.

Razvoj igralcev pred rezultatom?

Cedevita Olimpija v Londonu doživela nov poraz

Tudi v tujini pa je odmevala novinarska konferenca po prvi veliki zmagi sezone, ko je Pianigiani z varovanci z odlično predstavo v ponedeljek v Ligi ABA spravil na kolena evroligaškega Partizana. "Nisem tukaj, da premagamo Partizana, ampak da sledimo projektu in razvijamo igralce," je med drugim povedal v uvodni izjavi. Kakor koli naj bi bili v ospredju novega cikla Cedevite Olimpije mladi košarkarji, je to še vedno klub, pri katerem je v prvi vrsti glaven rezultat. Zagotovo se s tem strinja velika večina navijačev. Tudi z manjšim vložkom od tekmecev je bil ljubljanski kolektiv konkurenčen močnejšim na papirju, ne nazadnje pa gre za aktualnega slovenskega prvaka, najtrofejnejši klub v državi in tudi sicer klub z bogato zgodovino.

Ob koncu odgovora na vprašanje o izvrstni igri Jake Blažiča in njegovemu pristopu ter odnosu na parketu je Pianigiani povedal: "V Evropskem pokalu smo bili konkurenčni in bi si zaslužili kakšno zmago, toda tako je. Ne maram, ko kdo govori o naših igralcih in kako igrajo, saj vidim, kako delajo vsak dan. Kar se pa mene tiče, iskreno, vam nimam kaj razlagati, saj že več kot 20 let povsod osvajam lovorike. Da mi kdo govori kot na zadnji konferenci (po tekmi s Hamburgom, op. a.), ni korektno. Vseeno mi je. Da smo zaostajali za 25 točk … To se dogaja. Tudi Partizan kdaj zaostaja za 25. To je košarka. Imamo težave, bili smo brez dveh organizatorjev igre."

"Moj ugled ne more igrati"

Ko je začel govoriti o svojem nespornem ugledu, ki mu nihče ne oporeka, je sledilo vprašanje o taktiki, zakaj ni s cono, ki je bila tako učinkovita proti Partizanu, poskusil že proti Hamburgu. Pianigiani je, še preden je bilo vprašanje, ki ga je označil za provokacijo, do konca zastavljeno, z zelo povišanim tonom, še bolj kot na uvodu sezone, ko je bil povprašan o Zoranu Dragiću, začel: "Kaj hočete, da naredim? Naj jaz zadevam proste ali odprte mete. Smo brez dveh organizatorjev igre. Moj ugled ne more igrati. Moj ugled je tu zato, da dobro dela in gradi ta projekt. Nikomur nimam česa dokazovati. Tu sem, da delam."

Gostovanje v Londonu je bila 20. uradna tekma Cedevite Olimpije v letošnji sezoni. Ljubljanski košarkarji so dobili sedemkrat, 13-krat pa izgubili. Medtem ko so v Evropskem pokalu brez zmage prikovani na dno skupine, pa jim gre bolje v Ligi ABA, kjer so s šestimi zmagami v osmih krogih pri vrhu regionalne lestvice. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič
Gostovanje v Londonu je bila 20. uradna tekma Cedevite Olimpije v letošnji sezoni. Ljubljanski košarkarji so dobili sedemkrat, 13-krat pa izgubili. Medtem ko so v Evropskem pokalu brez zmage prikovani na dno skupine, pa jim gre bolje v Ligi ABA, kjer so s šestimi zmagami v osmih krogih pri vrhu regionalne lestvice. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

"Ni mi treba govoriti, kaj naj naredim. Dobro vem. Proti Hamburgu smo na začetku tretje četrtine dobili tri trojke zapored. Težava je bila, da nismo zadevali, oni pa so igrali zelo hitro in jim je vse šlo. Ko zaostajaš za 20, se ne moreš vrniti s cono, saj upočasniš igro. Uspelo nam je s pritiskom in hitro igro. V prvem polčasu smo zgrešili veliko polaganj in lahkih košev. Kaj naj naredim, če grešijo take mete? Ob polčasu smo zaostajali za šest, potem pa smo zaradi takih zgrešenih metov postali nervozni. Proti Partizanu smo zadevali in bili v igri. S cono nam je to uspelo. Vsaka tekma je zgodba zase in moraš se prilagoditi nasprotniku. Hamburg ima enak izkupiček kot Bayern ali Ulm. Nimajo težav, so sveži in imajo mlado ekipo. In imajo organizatorja igre. Lahko izgubimo take tekme. Ne gre zame, ampak za situacijo, v kakršni smo. Zaradi take lahko izgubimo šest ali sedem tekem zapored," je nadaljeval.

"Naša ekipa je popolnoma nova. Smo brez organizatorja igre. Bral sem intervju z odličnim trenerjem in dobrim prijateljem Spahijo. Za 30 so izgubili v Milanu, in je rekel, da je pogrešal nekaj igralcev. Nikoli pa ni bil brez organizatorja igre. V Benetkah smo jim bili 35 minut konkurenčni in blizu zmage, pa je naš proračun trikrat ali štirikrat manjši. Rekli smo, da smo izgubili, ker smo pogrešali nekaj igralcev. To je normalno. Koliko ekip je v Evroligi izgubilo za 30. Je Itudisova krivda, da Fenerbahče kdaj izgubi za 25 ali 30? Imajo širok kader kljub poškodbam. To je normalno. Mi nismo nikoli izgubili za 30, v redu, proti Zvezdi, ampak to je bilo na začetku. Preden sem vodil Sieno, sem v klubu deloval v mlajših selekcijah. Sedem lovorik sem osvojil z njimi v Italiji. Morda pa nekaj vem. Ne govorim zdaj, da sem, ko sem premagal Partizana, boljši od Željka. On je številka ena. Izgubil je proti Igokei in proti nam. To je normalno. Takšen je šport," je še med drugim povedal Pianigiani.