Državni prvak Krka bo zaradi nenastopanja v evropskih tekmovanjih igrala v državnem prvenstvu. Foto: Aleš Fevžer
Državni prvak Krka bo zaradi nenastopanja v evropskih tekmovanjih igrala v državnem prvenstvu. Foto: Aleš Fevžer
Gregor Hafnar
Gregor Hafnar je v Domžalah nasledil Zmaga Sagadina. Foto: BoBo
Pedrag Milović
Predrag Milović ostaja na klopi Zlatoroga iz Laškega. Foto: BoBo
Goran Jagodnik
Goran Jagodnik bo tudi letos igral za Hopse. Foto: Aleš Fevžer

V prvem krogu so prosti prav Novomeščani, ki bodo tako Ligo Telemach začeli v sredo, 15. oktobra. Preostala moštva se bodo gledalcem predstavila v soboto: ob 19. uri Zlatorog Laško - Hopsi Polzela in Tajfun - Elektra Šoštanj, uro pozneje pa Portorož - Helios Suns.

Domžalčani, ki bi lahko tako kot Krka in Union Olimpija nastopali v regionalnem tekmovanju, vendar so se zaradi previsokih finančnih zahtev odpovedali tekmovanju, so kot prvi v Sloveniji ubrali 'ameriško' pot približevanja gledalcem. Dolgoletnemu pokrovitelju, podjetju Helios, ki je prešel v tuje roke, so dodali ime Suns ter izbrali novo maskoto - gospoda Penzla. Po odhodu Zmaga Sagadina je v njegove trenerske čevlje stopil nekdanji reprezentant Gregor Hafnar, ki bo imel na voljo precej mednarodno mešano zasedbo. Ekipo so okrepili Američani Austin Bragg, Kyle Casey ter Zena Upshaw, iz Avstralije pa prihaja Majok Majok Maker. V dres Heliosa sta se vrnila tudi Aljaž Korošec in Esmir Rizvić.

Krka je nesporni favorit prvega dela, v katerem se bo 11 moštev potegovalo za prvih pet mest, ki vodijo v ligo za prvaka. Preostalih šest moštev se bo preselilo v ligo za obstanek, ki bo potekala po istem sistemu kot v pretekli sezoni. Dve najboljši ekipi se bosta uvrstili v četrtfinale in imeli še teoretične možnosti za naslov prvaka, zadnjeuvrščena ekipa iz lige za obstanek se bo preselila v 2. SKL, četrto- in petouvrščeni pa čaka razigravanje z drugo in tretjo ekipo iz 2. SKL.

Razmerja moči se v primerjavi s prejšnjo sezono niso bistveno spremenila. Med kandidate za ligo za prvaka je treba poleg Heliosa in Krke uvrstiti Hopse, ki jih bo v novi sezoni vodil Vladimir Rizman, na parketu pa se bosta znova predstavila Samo Udrih in Goran Jagodnik. Zlatorog, ki je nekoliko pomladil ekipo, Rogaško, ki je sicer izgubila nekaj nosilcev igre, a jih nadomestila s preverjenimi košarkarji, ter Tajfun in Portorož, ki ob mešanici izkušenih in mladih igralcev ne skrivata visokih ambicij.

Tudi druga moštva so precej pomladila svoje zasedbe, se odpovedala tujcem in prihodnost položila v roke mladih, domačih košarkarjev. Tako bo letos v Ligi Telemach občutno manj tujcev, zaradi igranja Krke pa se obeta tudi nekoliko višje povprečno število gledalcev na tekmah. Ti bodo lahko tekme spremljali tako v dvoranah kot tudi prek spletnih prenosov, ki so na spletni strani Košarkarske zveze Slovenije zaživeli lani in so brez dvoma prijetna dopolnitev košarkarskega dogajanja v Sloveniji.

1. krog, sobota ob 19.00:
ZLATOROG LAŠKO - HOPSI POLZELA

TAJFUN - ELEKTRA ŠOŠTANJ

Ob 20.00:
PORTOROŽ - HELIOS SUNS

Torek, 21. oktobra, ob 20.00:
MARIBOR NOVA KBM - GROSBASKET

Sreda, 22. oktobra, ob 20.00:
ŠENČUR GOR. GRADBENA DRUŽBA - ROGAŠKA

KRKA je prosta.