Emil Tedeschi in Tomaž Berločnik sta bila zadovoljna s potekom skupščin v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Emil Tedeschi in Tomaž Berločnik sta bila zadovoljna s potekom skupščin v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

Tako Rimac kot Murić sta bila v zagrebški Cedeviti prejšnjo sezono. Petrol Olimpija in Cedevita sta dogovor o združitvi oznanili na začetku junija. Združeni klub bo v prihodnji sezoni nastopal v slovenskem prvenstvu (izpustil bo prvi del Lige Nove KBM), Ligi ABA in Evropskem pokalu, v katerem bo tekmece v skupinskem delu dobil na petkovem žrebu.

Dan se je v Stožicah začel s skupščinama obeh klubov, ki sta bili za zaprtimi vrati. Na hitro so, kot pravijo, opravili s formalnim delom. Najprej aplavz ob soglasni odločitvi za spojitev v eni stoženski sobi, sledil je še v drugi, ki je bila tako blizu, da so ga slišali v prvo. Potem ko sta kluba – Cedevita je že pred kratkim postala ljubljanski klub s sedežem na Kolinski ulici 1 – soglasno potrdila spojitev, je sledila še ustanovna skupščina novega.

Na ustanovni seji skupščine novega kluba so člani izvolili upravni odbor Cedevite Olimpije, ki ga sestavljajo Igor Mervič, Damjan Kralj, Emil Tedeschi ml., Zoran Stankovič, Jurij Žurej, Enzo Smrekar, Andrej Slapar, Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi.

Berločnik in Tedeschi po skupščini zelo zadovoljna

Na njej so tudi formalno potrdili direktorja Davorja Užbinca in športnega direktorja Sanija Bečirovića. Sestavili so nov upravni odbor, prvi predsednik Cedevite Olimpije je postal do zdaj prvi mož Petrola Olimpije Tomaž Berločnik, Emil Tedeschi, ki je bil na čelu Cedevite, hkrati pa je ustanovitelj in predsednik zdaj največjega pokrovitelja Atlantic Grupe, je prvi podpredsednik, po dveh letih in pol pa naj bi se v vlogah zamenjala. Podpredsedniki so postali še Andrej Slapar, Damjan Kralj in Igor Mervič, ki so do zdaj sestavljali upravni odbor Olimpije.

Edo Murić je za zagrebško Cedevito igral od decembra lani. Foto: www.alesfevzer.com
Edo Murić je za zagrebško Cedevito igral od decembra lani. Foto: www.alesfevzer.com

"Vse je potekalo v zelo dobrem vzdušju. Skupščini sta brez glasu proti potrdili spojitev. V tem duhu je potekala tudi nova skupščina. Vsi navzoči so potrdili vse sklepe, ki smo jih imeli. Imamo nov upravni odbor. Zadnji mesec se intenzivno odvijajo stvari. Zdaj nas čaka trdo delo, da sestavimo čim boljšo ekipo. Okostje mora biti seveda slovensko. Ne smemo pa pozabiti, da moramo imeti zelo kakovostne tujce, ki pa jih ni tako preprosto poiskati, da bodo sodili v moštvo ne samo po kakovosti," je po koncu skupščine v Stožicah povedal Berločnik.

"Zadovoljen in ponosen sem, da sta obe skupščini soglasno potrdili združitev in da je zatem konstitutivna skupščina novega kluba minila v zelo odprtem, prijateljskem, optimističnem in pozitivnem vzdušju. Vse, kar sva s predsednikom Berločnikom napovedala pred enim mesecem na novinarski konferenci, se je uresničilo," je v Stožicah povedal Tedeschi. Nato pa dodal: "Nestrpno čakamo petkov žreb Evropskega pokala. Upamo, da bomo dobili atraktivno skupino, in verjamemo, da bomo konkurenčni in se bo v Stožicah gledala vrhunska in kakovostna evropska košarka. Obetamo si, da bo tudi občinstvo to prepoznalo v čim večjem številu. Sledi tudi razpored Lige ABA in v prihodnjem tednu bo že jasnih več stvari." Potrdila sta tudi zavezo za delo z mladimi tako v Ljubljani kot v Zagrebu.

Kmalu znane nove okrepitve

Torej, Cedevita Olimpija ima uradno prvega košarkarja. 27-letni Murić se po petih letih vrača v domovino. Ljubljančan je tedaj iz Krke prestopil k Partizanu, nato je zaigral še za Banvit, Anadolu Efes in za Zielono Goro. Pred selitvijo k temu klubu je bil tik pred prihodom k Petrolu Olimpiji, a je nato prišla ponudba iz Poljske. V Ljubljani je igral za Parklje, kjer je začel kariero, dres Olimpije pa je nosil njegov starejši brat Dino, ki je bil tudi kapetan zmajev. Edo je odigral pomembno vlogo ob pohodu Slovenije na evropski vrh.

Berločnik in Tedeschi z direktorjem Davorjem Užbincem in športnim direktorjem Sanijem Bečirovićem. Foto: www.alesfevzer.com
Berločnik in Tedeschi z direktorjem Davorjem Užbincem in športnim direktorjem Sanijem Bečirovićem. Foto: www.alesfevzer.com

Kot je dejal Berločnik, se Ljubljančani pogovarjajo še z nekaterimi člani zlate slovenske reprezentance, hkrati pa tudi z drugimi prostimi slovenskimi košarkarji. V državnem prvenstvu je po pravilih KZS-ja namreč kvota osmih igralcev s slovenskimi potnimi listi. Obenem iščejo tudi kakovostne tujce, ki bodo pomenili dodano vrednost. Skoraj zagotovo bosta člana novega kluba dozdajšnja igralca Cedevite Filip Krušlin in Andrija Stipanović. V kratkem naj bi bili znani novi kamenčki v igralskem mozaiku ljubljanskega kluba.

Mesto glavnega trenerja je torej zasedel Rimac. 44-letni Zagrebčan je od lanskega oktobra vodil Cedevito, ko je nasledil Sita Alonsa, sezono pred tem pa je bil pomočnik Jureta Zdovca. Najtrofejnejši slovenski košarkar se je februarja vrnil na Olimpijino klop, vodstvo novega kluba pa je prednost dalo Rimcu. Slaven je dve leti treniral Cibono in z njo pred petimi leti presenetljivo osvojil Ligo ABA. Nekdanji branilec hrvaške reprezentance je igral za številne klube, med drugim za Cibono, Olimpio Milano, Tofaš, Joventut, AEK in Cedevito.