Goran Dragič prisega na spanje in dobro igro v obrambi. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Goran Dragič prisega na spanje in dobro igro v obrambi. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Samo Udrih
Samo Udrih je na pripravah igral po 21 minut na tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Tunizija
Košarkarji Tunizije so imeli svoj trening tik pred slovenskim. Trening Afričanov je bil za sedmo silo odprt. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Zadnjih 15 minut treninga naj bi bilo namreč odprtih za sedmo silo, a se trdoživi Fibini funkcionarji niso dali prepričati, čeprav je Košarkarska zveza Slovenije že na začetku tega tedna napovedala drugače.

Vsi iščejo svoje priložnosti
Najstarejši član reprezentance Goran Jagodnik je po treningu mirno pripovedoval: "Trening je potekal povsem normalno. V tej dvorani sem bil že pred nekaj leti, vidim, da so jo lepo prenovili. Za zdaj je vse v redu, brez enega samega problema." Prva ovira je Tunizija, s katero se bo Slovenija pomerila v soboto ob 15.30. Jagodnik od tekme pričakuje le eno: "Seveda, zmago. Vemo pa, da je prva tekma najpomembnejša v prvem delu tekmovanja. Prav gotovo pa vsaka reprezentanca išče svoje priložnosti - enako bo gotovo veljalo tudi za Tunizijo. Na papirju so slabši od nas, a tu ne sme biti mesta za podcenjevanje, zato bomo šli v tekmo 100-odstotno in skušali zmagati na čim lažji način."

Bečirovič: "Forma se bo še stopnjevala"
Slovenski selektor Memi Bečirovič pa ima o pomembnosti prve tekme drugačno mnenje: "Mislim, da je pomembnejša zadnja tekma v skupini in nato tekme na izpadanje." S tem je povezano tudi načrtovanje forme. Bečirovič je tako v Kranjski Gori napovedal, da se bo forma postopoma dvigovala. So njegovi fantje dosegli raven, ki ga je sam pričakoval? "Tako je, forma se dviguje. Vse skupaj smo načrtovali tako, da se bo forma med prvenstvom še bolj stopnjevala. Razpored tekem je zelo ugoden. Začnemo proti Tuniziji, na tej tekmi smo nesporni favorit, sledijo pa močnejši tekmeci." Selektor je pokazal nekaj nezadovoljstva nad tem, da bo Slovenija prve tri tekme odigrala v popoldanskem času. "Vsi fantje raje igrajo v večernem terminu, tako bomo najbrž prikrajšani za dopoldanske treninge, saj si ne moremo privoščiti dolgotrajnih voženj, kar je samo izguba časa in energije. Temu smo prilagodili tudi zadnje treninge v Kranjski Gori, kjer smo trenirali v času prvih tekem."

Nachbar: Nikogar ne smemo podcenjevati
Boštjan Nachbar
pred prvo tekmo pričakuje: "Upam, da bodo tribune polne. Verjamem, da bo slovenskih navijačev največ, igrati pred polno dvorano je prav poseben užitek, in upam, da bo tako tudi tukaj." Tunizija sodi med tiste reprezentance na prvenstvu, ki jo slovenski ljubitelji košarke poznamo zelo slabo. "Nikogar ne smemo podcenjevati, tudi Tunizije ne. To je ekipa, ki bo igrala na turnirju brez pritiskov. Igralci so zelo nepoznani, kar pa je njihova moč. Tekmo moramo odigrati resno, ne smemo dovoliti, da pridejo do svoje igre. Smo favoriti, in to bomo pokazali na igrišču."

Dragič prisega na počitek
Dobro vzdušje na tribunah pričakuje tudi Goran Dragič: "Slišal sem, da bo v dvorani veliko slovenskih navijačev, zagotovo bo tako dobro vzdušje kot na Poljskem." Kakšne želje ima pred uvodno tekmo? Košarkar Phoenixa razmišlja: "Želje so takšne, da bi vsak košarkar dal od sebe 100 odstotkov. Vsi moramo stopiti skupaj in igrati kot ekipa. Četudi nam kdaj ne bo šlo v napadu, imamo z dobro igro vedno možnosti za zmago. Najpomembneje je, da vsi igramo dobro v obrambi." Starejši od bratov Dragič je razkril svoj recept med treningi: "Spanje in počitek (smeh). Vsi hočemo biti maksimalno spočiti."

Ker je Dragič s svojo formo, razigranostjo in lucidnostjo tisti košček slovenske sestavljanke, ki bi lahko izjemno pripomogel k njenemu uspehu, si lahko le želimo, da bo dovolj počival ...

Iz Carigrada,