Boštjan Nachbar sicer ne mara statistike, a vseeno nekaj številk. Je najboljši slovenski skakalec (27), skupaj z Goranom Dragičem pa je izsilil največ osebnih napak (20). Drugi je po številu doseženih točk (70) in zadetih trojkah (10). Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Boštjan Nachbar sicer ne mara statistike, a vseeno nekaj številk. Je najboljši slovenski skakalec (27), skupaj z Goranom Dragičem pa je izsilil največ osebnih napak (20). Drugi je po številu doseženih točk (70) in zadetih trojkah (10). Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar ključ do sredne zmage vidi v umiritvi agresivne turške igre. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Odmevi po zgodovinskem uspehu košarkarjev

Slovenska košarkarska reprezentanca se je na 16. svetovnem prvenstvu uvrstila v četrtfinale, kjer se bo v sredo ob 20.00 pomerila z gostitelji turnirja. Kaj se je spremenilo? "Enostavno smo verjeli, da se nam bo odprlo. Tu gre velika zasluga trenerjem, predvsem Memiju Bečiroviču," obrazloži preporod slovenske igre.

Lahko bi že na začetku razpadli
A Nachbar opozarja, da bi šle lahko stvari povsem v drugo smer: "Lahko bi se nam zgodilo, da bi že na začetku prvenstva "razpadli". Bilo je kar nekaj kritik v Sloveniji, da to ni prava reprezentanca, da mi tega ne zmoremo, da nismo 'pravi' na pripravljalnih tekmah, da smo podpovprečna reprezentanca in podobno. Na neki način smo ravno zaradi tega pokazali naš pravi karakter, saj smo zaradi tega še bolj stopili skupaj. Eno je seveda verjeti, spet drugo pa to prikazati na igrišču. S fanti se že toliko časa poznamo, da sem enostavno imel pred prvenstvom dober občutek, vedel sem, da nam lahko uspe. Tekma s Hrvaško je bil prelomni trenutek tega prvenstva, saj smo dobili zalet in začeli igrati vse bolje."

Veterani prinašajo zanesljivost
Pri 30 letih je eden izmed nosilcev igre. "Moja vloga je iz leta v leto večja, pa ne govorim o statistiki, saj sebe ne vidim v taki vlogi. V tej ekipi je veliko talenta in kakovostnih strelcev, zato si točke, skoke in preostale statistične podatke dokaj enakomerno razporedimo. Je pa pomembno, da je v tej ekipi tudi nekaj 'veteranov', kot smo, denimo, jaz, Lakovič in Brezec, saj znamo prinesti zanesljivost, tisti ogenj! Takih stvari se ne moreš naučiti ali jih izsiliti, to enostavno pride. Tudi sam sem potreboval kar nekaj časa, da sem dozorel kot igralec, da sem lahko prišel do te vloge. Priznam pa, da uživam v vlogi ene izmed vodij te ekipe," Boki objasni svoj položaj.

Vsi so navajeni pritiskov ...
V sredo bo več kot 15.000 navijačev glasno spodbujalo Turke, ki zaradi tega igrajo kot v transu. "Treba se je zavedati, da imamo ekipo, ki je že igrala na podobnih tekmah, ne ravno na svetovnih prvenstvih. Ampak pritiski so tudi na evropskih prvenstvih, Evroligi, vsi smo že igrali kakšna finala ... Turnir je res povsem drugačen, a pritiski so podobni," pravi Nachbar.

... a so deloma že razbremenjeni
Ali osebno čuti velik pritisk? "Manj kot pred osmino finala, saj smo naš osnovni cilj že izpolnili. Izgubiti ne moremo ničesar, pridobimo pa lahko veliko. Z zmago bi se podali v boj za medalje, kar so le redki od nas pričakovali," je še povedal.

Občinstvo bencin za turško igro
Ga je turška igra presenetila? "Res igrajo fenomenalno, tako sem tudi sam presenečen. Vedel sem, da lahko pridejo tako daleč, a presenetili so me z igro, saj so izjemno agresivni v obrambi, hitro tečejo, imajo dober met. Imajo podporo navijačev, kar jim zagotovo daje krila. Vprašanje je, če bi na tak način igrali v kakšni drugi državi, saj je ta publika neke vrste bencin za njihov motor. Morali jih bomo umiriti, prebijati njihovo obrambo (mož na moža ali cono). Verjamem, da nam bo met stekel, kar je na teh tekmah izjemnega pomena. Če tekmo z izenačenim rezultatom uspemo pripeljati v končnico, bo pritisk padel na njih, saj so oni tisti, ki morajo zmagati. Oni so domačini in od njih se veliko pričakuje," je razkril svoja pričakovanja.

Upa na pošteno sojenje
Bi tehtnico na stran gostiteljev lahko premaknili sodniki? "Največja težava je sodniški kriterij, saj sodniki prihajajo iz vseh vetrov. Pred tekmo je težko vedeti, kakšen bo kriterij sojenja. Sami smo dobro izkusili, da je bil iz tekme v tekmo drugačen, predvsem kar se tiče osebnih napak. S sodniki se ne obremenjujemo, bolj je pomembno, da se čim hitreje prilagodimo na kriterij, ki bo veljal za to tekmo. Upam, da bodo sodniki pošteni, da ne bo prišlo do situacije, ko bodo Turki v naletu, dvorana bo norela, sodniki pa jim bodo dali dve, tri žoge, kar lahko pretehta," še meni Boštjan Nachbar.

Iz Carigrada

Odmevi po zgodovinskem uspehu košarkarjev