Memi Bečirovič niti sekunde igre ni ponudil Hasanu Rizviču, Jaki Klobučarju in Goranu Jagodniku. Vseh sedem igralcev na klopi je stalno spodbujalo svoje soigralce. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Memi Bečirovič niti sekunde igre ni ponudil Hasanu Rizviču, Jaki Klobučarju in Goranu Jagodniku. Vseh sedem igralcev na klopi je stalno spodbujalo svoje soigralce. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Slovenski navijač
Na tribunah je bilo spet več kot 4.000 slovenskih navijačev. Memi Bečirovič se je za glasno podporo spet zahvalil in jo opisal kot: ' ne le šesti, ampak sedmi igralec'. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič je prvo četrtino obsedel na klopi, nato pa v 28 minutah dosegel 15 točk. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar: 'Jaka Lakovič nam je pred tekmo rekel, da nismo storili še ničesar. Tudi to nam je pomagalo k zmagi.' Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič

Na tribunah je bilo nemalo presenečih obrazov, ko sta na začetku tekme na parket stopila Samo Udrih in Miha Zupan. Okrog štiri tisoč slovenskih navijačev, ki so spet pripravili peklensko vzdušje, pa je bilo še bolj navdušenih po tekmi, saj sta k drugi slovenski zmagi prispevala zelo opazen delež.

Slokar v obrambi igral premehko
Slovenski selektor Memi Bečirovič je razložil: "Skoraj vse tekme v zadnjem obdobju smo začeli slabo, zato sem se odločil za menjavo. Uroš Slokar je v obrambi igral preveč mehko, zato sem priložnost ponudil Zupanu, ki igra trše. Problem je bil tudi na mestu organizatorja - kadar smo začeli z Lakovičem in Dragičem, se je včasih pripetilo, da se nista mogla odločiti, kdo bo pobral žogo in organiziral hiter protinapad. S tem smo ostali brez nekaj lahkih košev. Odločil sem se, da na klopi pustim Lakoviča, ker na prejšnjih tekmah enostavno ni igral dobro. Mislim, da je ta odločitev pomagala, saj je pokazal najboljšo igro v Turčiji, in upam, da bo nadaljeval na podobni ravni."

Nachbar verjel, da se bo met odprl
Zupan je v 16 minutah dosegel osem točk, med drugim tudi dve trojki, Udrih pa je s pogumnimi prodori znal razbremeniti branilsko linijo. Občutno se je popravil met za tri točke. Proti ZDA je bil le 21-odstoten (5/24), tokrat pa je bil kar 50-odstoten (11/22). Pri izidu 52:52 so igralci v belem zadeli kar štiri zaporedne mete, Hrvati niso vedeli, od kod jim preti nevarnost, saj so zadeli štirje različni igralci (Dragič, Nachbar, Slokar, Zupan). Boštjan Nachbar je umirjeno razložil: "Ta serija je kar prišla, na prejšnji tekmi nam je šlo slabo, a že takrat sem vedel, da ni razloga za paniko, saj še vedno znamo metati z razdalje. Vsi smo bili samozavestni in trojke so kar padale."

Nižja peterka ustavila hrvaški met
Trojke so bile tudi hrvaško močno orožje, saj so jih zadeli prav tako 11 (od 20 poskusov). Južni sosedi so zadnjo četrtino začeli s serijo štirih trojk, Bečirovič pa se je pravilno odzval na to, saj je na parket poslal nizko, a hitro peterko (Lakovič, Dragič, Udrih, Nachbar, Zupan). Ob njej in agresivnejši obrambi hrvaški met ni bil več tako zanesljiv.

Slokar: Ni nas zagrabila panika
Primož Brezec
je po tekmi opozoril: "Nikakor si ne smemo dovoliti dobiti 44 točk v prvem polčasu. V drugem polčasu smo strnili igro obrambe, zato smo se lahko hitro odlepili." Uroš Slokar je bil kot po navadi umirjen: "Ne smemo postati preveč evforični, saj nas čakata še dve zelo pomembni tekmi. Ko so nas Hrvati v zadnji četrtini ujeli, nas ni zagrabila panika, saj smo vedeli, da nam je koncentracija padla le za kratek čas."

Dragič se je v drugem polčasu prebudil
Goran Dragič
v prvem polčasu ni bil na svoji ravni (iz igre je metal 2/6 in izgubil tri žoge), v nadaljevanju pa je bil glavni motor pri delnem izidu 12:2, po katerem je Slovenija povedla 64:55. Najprej je dosegel pet točk, nato pa še ukradel žogo prvemu hrvaškemu strelcu Roku-Leniju Ukiću (20 točk), v nasprotnem napadu pa je Nachbar zadel trojko. "Tekma je bila res živčna, saj je vsaki ekipi uspelo narediti nekaj daljših nizov, na koncu smo obdržali mirne živce, čeprav je res, da smo v zadnjih minutah zgrešili veliko prostih metov. S to zmago smo res naredili velik posel, a ne smemo spati na lovorikah, saj nas v sredo čaka neugodna Brazilija," je zadovoljno pripovedoval košarkar Phoenixa.

Popović v prvem polčasu ni igral
Hrvaški trener Josip Vranković je bil z igro svojih varovancev zadovoljen: "To velja predvsem za prvi polčas, v tretji četrtini smo imeli težave z osebnimi napakami, saj so imeli vsi naši centri po štiri osebne napake. S tem smo izgubili skok, posledično pa tudi tempo v igri." V prvem polčasu Marku Popoviću ni namenil niti sekunde igre. "Tekmo smo začeli izjemno dobro in nisem želel prekinjati ritma. V drugem polčasu pa sem ga poslal v igro, priložnost je izkoristil z obema rokama, saj je dosegel 17 točk," je še povedal Vranković.

V torek prost dan na prvenstvu
Slovenija tako ostaja v igri za drugo mesto v skupini B, ki si ga je zadala pred začetkom tekmovanja. V reprezentanci je mogoče opaziti izjemno vzdušje, saj so gledalci na klopi ves čas spodbujali kolege na parketu. Tega na tekmi proti ZDA nismo videli. V torek je v Carigradu prost dan, v sredo pa bo na sporedu obračun z Brazilijo. Zmaga bi skoraj zagotovo pomenila drugo mesto.

Iz Carigrada