Ameriški trener Mike Krzyzewski je med Slovenci omenil Boštjana Nachbarja. Morda ga je prepričalo tudi tole atraktivno zabijanje. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Ameriški trener Mike Krzyzewski je med Slovenci omenil Boštjana Nachbarja. Morda ga je prepričalo tudi tole atraktivno zabijanje. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Mike Krzyzewski
Mike Krzyzewski je o ponedeljkovem obračunu med Slovenijo in Hrvaško dejal le: 'To bo res izenačena tekma. Ne upam si napovedati zmagovalca.' Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Stotice v slovenskem obroču le ni bilo

Ameriški selektor ni skrival navdušenja nad slovensko reprezentanco, v kateri je sam najbolj izpostavil Boštjana Nachbarja. Slovenski strokovnjaki in ljubitelji košarke so pred drugo tekmo dobro vedeli, od kod prihaja največja nevarnost Američanov - v fizični igri. Zvezdniki iz Lige NBA so svojo premoč v telesni predizposziciji dobro unovčili, saj so dobili skok kar s 50:33 (ob polčasu je bilo razmerje 30:15).

Občasno se lahko kosajo z ZDA
"Razliko je naredila njihova fizična igra, predvsem skok. Ko Američanom enkrat pustiš odprt teren, jih ni mogoče več zaustaviti. Na trenutke pa smo pokazali, da igramo v Sloveniji dobro košarko in se takrat lahko enakovredno kosamo tudi z NBA-zvezdniki," je bil zadovoljen Sani Bečirovič, ki je v 22 minutah dosegel osem točk.

Lakovič: "ZDA so premagljive"
Podobnega mnenja je bil tudi Jaka Lakovič: "Američani so kot posamezniki zelo neugodni, izjemno močni, vsak igralec pa lahko igra na več položajih. Vse reprezentance poznamo recept - igrati moramo počasi, a njihova agresivnost to enostavno onemogoča. V prvi četrtini smo naredili preveč napak, v drugi smo zaigrali bolje, spreminjali obrambo in zadeli nekaj lepih košev. A spet so prišle napake, hitro so naredili večjo serijo in tekma je bila končana. V napadu je proti njim treba igrati potrpežljivo, nekaj časa nam je to uspevalo, dolgo žal ne. Mislim, da so premagljivi. Toda dlje bodo igrali skupaj, bolj se bodo uigrali."

Na začetku nagajala trema
Selektor Memi Bečirovič pa je vzrok za slabši začetek našel v tremi: "V prvem polčasu se je pojavila trema, mlajši igralci so Američane preveč spoštovali. V drugi četrtini je trema popustila in vrnili smo se v igro. Odigrali smo dobro tekmo, zato se obračuna s Hrvaško ne bojimo."

Navdušenje nad slovenskimi navijači
V dvorani je bilo od 4 do 5 tisoč slovenskih navijačev. Slovenski košarkarji so bili navdušeni nad glasno podporo. Lakovič je tako ponosno pripovedoval: "Imamo le dva milijona prebivalcev, na obeh tekmah pa nas je spodbujalo skoraj pet tisoč ljudi. Po svetu vlada recesija, navijači pa nam tako zvesto sledijo. Občutek je res neverjeten. Rad bi se res zahvalil vsem našim navijačem - tako tistim, ki so glasno navijali na tribunah, kot tistim, ki za nas pesti držijo v domovini." Sani Bečirovič se mu je pri tem pridružil in dodal: "Pozivam vse navijače, naj nas tako spodbujajo, kot so nas danes. Res so naš šesti igralec - hvala vsem."

Že v prvi četrtini "hokejska" menjava
Na drugi strani selektor Krzyzewski ni bil pretirano ganjen ob res glasni zvočni kulisi. "Vsi naši košarkarji igrajo v dvoranah, kjer je hrup še glasnejši. Res pa je, da raje igramo v dvoranah, kjer so navijači, kot pa dvoranah, kjer je kot na pogrebnih mašah." Nekateri so bili presenečeni, da je že sredi uvodne četrtine zamenjal celotno peterkro. "Težava je v tem, da je bila to za moje fante šele peta skupna tekma, normalno je, da še niso uigrani, zato morajo vsi igrati veliko časa. Res pa je, da v dvobojih na izpadanje ne bom opravljal hokejskih menjav."

Slab met z razdalje
Eden slabših vidikov tokratne slovenske igre je bil met za tri točke - po 30 minutah je bil izjemno slab (2/18), na koncu pa je prilezel na (5/24). "Bilo je nekaj treme, fantom je zadrhtela roka, verjamem, da bo proti Hrvaški drugače," je odločen selektor Bečirovič. Ta je bil zadovoljen tudi s centri, Gašper Vidmar je v drugem polčasu nekajkrat nakazal svoj potencial. Splošen vtis je vsekakor spodbuden, saj je Slovenija dokazala, da se lahko bori za drugo mesto v skupini, ki si ga je pred začetkom turnirja tako želela.

Iz Carigrada

Stotice v slovenskem obroču le ni bilo