Jaka Lakovič je na ponedeljkovo srečanje z novinarji prišel z obvezanim prstom na desnici. 'Ni panike, to je nekaj običajnega. Važno, da so vsi prsti na levi v redu,' je v šali povedal. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Jaka Lakovič je na ponedeljkovo srečanje z novinarji prišel z obvezanim prstom na desnici. 'Ni panike, to je nekaj običajnega. Važno, da so vsi prsti na levi v redu,' je v šali povedal. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič je v Carigradu na šestih tekmah zadel 15 trojk. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

32-letnik v isti sapi opozarja: "Moramo biti skromni, saj na tem prvenstvu nismo favoriti. Če hočemo premagati katero koli reprezentanco, moramo biti 100-odstotno skoncentrirani, kar smo videli že na pripravljalnih tekmah. Če nismo in se ne držimo načrta, potem lahko izgubimo tudi z vsako reprezentanco."

Letos imajo dva dneva premora
Kje sam vidi največjo razliko v pripravi na četrtfinalno tekmo v primerjavi s pripravami na lanski polfinale na EP-ju na Poljskem? "Fizično se počutimo precej bolje, nihče od igralcev ni izčrpan. Morda so k temu vplivali tudi sami poteki tekem, saj smo veliko bolj sveži. Zdaj imamo dva dneva časa, da se dobro pripravimo na tekmo, na Poljskem pa smo polfinale igrali manj kot 24 ur po četrtfinalni tekmi, zdaj imamo glede tega veliko prednost. Upam, da bo vseh 12 igralcev pripravljenih za obračun," je vzporednice potegnil slovenski organizator igre.

Priprave pomagajo k stopnjevanju forme
Prvenstvo ni začel v tako dobri formi, zdaj pa je očitno, da se ta stopnjuje iz tekme v tekmo. So k temu pripomogle tudi izkušnje? "Verjetno, a o tem se niti preveč ne sprašujem ali obremenjujem. Iz izkušenj vem, da vsaka tekma predstavlja drugačno situacijo. Mogoče na eni tekmi nisi strelsko razpoložen, a dobro opravljaš druge zadolžitve, na drugi tekmi pa obratno ... Tako lani na EP-ju kot zdaj svojo formo stopnjujem. Mislim, da je to povezano z dobrimi pripravami na tekmo, s koncentracijo," je razložil ostrostrelec.

Pomagal mu je tudi psiholog
Lakovič je dodal, da v ozadju stoji predvsem dobra psihološka priprava: "Že na Slovanu sem delal s športnim psihologom Matejem Tuškom, pozneje sem to opustil zaradi igranja v tujini, a vedno mi je kvalitetno pomagal s pripravo na tekmo. Vedno, ko je bilo potrebno, je stal ob meni. To se še zdaj pozna."

Iz Carigrada