Posebnost Južne Koreje je dejstvo, da prav vsi reprezentanti igrajo v domovini, zaradi česar so še večja neznanka. Foto: EPA
Posebnost Južne Koreje je dejstvo, da prav vsi reprezentanti igrajo v domovini, zaradi česar so še večja neznanka. Foto: EPA
Južna Koreja največja neznanka za Slovenijo

Proti Koreji slovenski košarkarji ne bi smeli imeti težav. Azijsko moštvo se je izkazalo za zelo skromno, brez težav so jih premagali tako Angolci kot tudi Avstralci. So slabo organizirano moštvo, ki veliko meče in hitro zaključujejo napade, in mu manjka kakovostnih košarkarjev. Poleg tega v Španiji igrajo še precej oslabljeni.

Pred vsemi tekmami selektor Dže Hak Ju pravi, da bodo dali vse od sebe, drugega mu ob pomanjkanju kakovosti tudi ne preostane. Korejci so sicer zelo zadržani, poleg tega pa večina reprezentance ne govori in ne razume angleško. Ju je sicer v Las Palmasu dejal, da se tu predvsem učijo od boljših reprezentanc in da poskušajo čim več odnesti od neprecenljive izkušnje: "Po 16 letih smo znova na svetovnem prvenstvu in od te izkušnje se želimo čim več naučiti, predvsem se želimo naučiti košarke od evropskih reprezentanc. Pričakovali smo, da se bomo lahko merili z Mehiko in Angolo, morda jih celo presenetili. Zavedamo se, da so Avstralija, Litva in Slovenija močnejše in od teh bi radi čim več odnesli."

Neznani igralci s podobnimi imeni
Korejski košarkarji vsi igrajo v domačih klubih in so velika neznanka. Veliko težavo povzročajo tudi podobni priimki. Še naturaliziranemu Američanu Jarodu Stevensonu so dali korejsko ime Te Džong Mun. Sicer je s 14 točkami v povprečju najboljši strelec Sun Hjung Kim, sledita pa Sung Min Čo in Džong Kju Kim.

"Potočnik jo gleda že tri dni. Ima kar precej dela, saj igrajo zelo nepredvidljivo. Imena so neznanka in zelo podobna za vse nas. Se precej muči. Imajo šest ali sedem igralcev, ki vsi igrajo. Dva organizatorja sta nosilca, tudi dva strelca sta dobra. Prav tako z razdalje mečeta krilni center in center. Veliko mečejo z razdalje. Če si pameten in koncentriran, jih lahko prisiliš v veliko napak. Prepričan sem, da bomo odigrali dobro tekmo in ne bomo prišli v situacijo, da bi morali biti nervozni," je v napovedi pred obračunom razkril Jure Zdovc.

Iz Las Palmasa

Južna Koreja največja neznanka za Slovenijo