Arturas Karnišovas je sodeloval pri ubranitvi naslova svetovnega prvaka. Foto: MMC RTV SLO
Arturas Karnišovas je sodeloval pri ubranitvi naslova svetovnega prvaka. Foto: MMC RTV SLO
Arturas Karnišovas
Karnišovas se je šolal v ZDA, nato je največji pečat pustil pri Barceloni, igral pa je tudi za bolonjski Fortitudo in Olympiacos. Foto: EPA
Arturas Karnišovas
Leta 1996 je bil 204 centimetre visoki krilni košarkar izbran za najboljšega evropskega igralca. Foto: EPA

V štabu selektorja Mika Krzyzewskega je namreč tudi nekdanji sijajni litovski košarkar Arturas Karnišovas. Danes 43-letni Litovec se je po končani karieri ustalil v ZDA, kjer je kot oglednik deloval pri Houston Rocketsih, od lani naprej pa je član vodstva Denver Nuggetsov. Lani je tudi začel sodelovati z ameriško reprezentanco: "Lani se je vse skupaj začelo. Gledal sem EP v Sloveniji in lansko ameriško prvenstvo. Ogledal sem si naše nasprotnike. Tako smo začeli sodelovati. Pomagal sem ekipi pri pripravi na tekmo in nasprotnika. Nekakšna vloga skavta, a je to bila minimalna vloga. Štab in igralci so vsi izjemni. Privilegij in velika čast sta, da sem bil lahko del tega."

Američani ne le da so bili najboljši na parketu, ampak so izstopali tudi po organizacijski plati. Reprezentanca je pravi ustroj in neverjetno velik projekt, neprimerljiv z evropskimi izbranimi vrstami. Vsa delegacija je štela skoraj sto ljudi in pogoji za delo so bili neverjetni. Američani so tudi spali v z naskokom najboljših hotelih. Na primer v Las Palmasu so kar zakupili celotnega, čeprav so ga zasedli le četrtino, v Barceloni pa so recimo spali v hotelu, kjer je najcenejša soba stala več kot 2.000 evrov na noč, cene pa lahko narastejo tudi do 12.000 evrov.

Rotacija, obramba in individualna kakovost aduti ZDA
Toda vse je bilo podrejeno enemu cilju, kot je dejal Karnišovas. Američane je zanimala le zlata medalja: "Sem smo prišli po zlato medaljo in to nam je uspelo. Seveda ni bilo lahko. Videli smo, kako je Srbija igrala v polfinalu in kako igra že vse tekme v izločilnih bojih. Zelo so napredovali po skupinskem delu. Vsako tekmo so bili boljši in igrali so izvrstno košarko."

Karnišovas je eden izmed številnih svetovalcev in nekakšnih pomočnikov Coacha K-ja, o svoji vlogi za MMC pa je povedal: "Poznam veliko igralcev, saj je to tudi moje delo in poskušam ekipi pomagati po najboljših močeh." Nekdanji izvrstni krilni košarkar je še dodal: "Tudi mi smo napredovali iz tekme v tekmo. Nismo imeli toliko časa, a smo skupinski del izkoristili za pripravo na izločilne boje. Ni mogoča večja motivacija, kot je bila končna nagrada. Da, rotacija je bila naš velik adut. Tu sta potem še obramba in na splošno kakovost naših igralcev. Morali smo le ostati v enakem ritmu."

V 90. blestel v dresu litovske reprezentance
Za Karnišovasa je bilo prvenstvo nekaj posebnega, saj je ameriška reprezentanca igrala tudi v Barceloni, kjer je preživel štiri sezone pri Barci, v dresu katere je pustil odličen vtis, nastopil pa je tudi z Litvo na olimpijskih igrah leta 1992: "V Barceloni smo živeli blizu olimpijske vasi in na leto 1992 me vežejo zelo lepi spomini. Lepe imam tudi na štiri leta, ko sem igral za Barco. V Barceloni se je tedaj rodil tudi moj sin, z mano je bila tokrat družina in bilo je nekaj posebnega. Na EP-ju 1997 nam ni šlo po načrtih, tako da na koncu individualne predstave niso pomembne."

Leta 1992 so Litovci osvojili olimpijski bron, kar jim je uspelo ponoviti leta 1996 v Atlanti. Karnišovas je bil kar na dveh evropskih prvenstvih (1997, 1999) najboljši strelec reprezentance in eden najboljših na turnirju. Leta 1997, ko je bilo tekmovanje v Barceloni, je bil tudi izbran v peterko turnirja, a evropskega prvenstva zaradi neuspeha izbrane vrste nima v tako lepem spominu. Raje govori o evropskem prvenstvu leta 1995, kjer je Litva klonila šele v finalu pred Jugoslavijo. Blestela sta Šarunas Marčiulionis in Arvydas Sabonisa, ki sta bila celo prva strelca turnirja, Karnišovas pa je bil tretji najboljši litovski strelec in sedmi na celotnem turnirju.

Iz Madrida