Mike Krzyzewski in MVP turnirja Kyrie Irving ter kapetan ZDA James Harden. Foto: Reuters
Mike Krzyzewski in MVP turnirja Kyrie Irving ter kapetan ZDA James Harden. Foto: Reuters
Saša Đorđević je s svojimi varovanci presegel vsa pričakovanja, orli pa so v izločilnih bojih navdušili z izjemno igro. Foto: Reuters
Izjavi Hardna in Gaya po zmagi v finalu
Podelitev medalj in razglasitev najboljših

i prvaki, lovoriko pa so osvojili v velikem slogu, saj so s 129:92 v finalu ugnali Srbijo, ki je pripravila prijetno presenečenje.

ZDA so bile z naskokom najboljša reprezentanca turnirja. Pred prvenstvom so vsi govorili o finalu med Španijo in ZDA, a se je gostiteljem zalomilo v četrtfinalu proti Franciji, Američani pa so bili v izločilnih bojih iz tekme v tekmo prepričljivejši, vsakega nasprotnika jim je uspelo streti v le nekaj minutah, ko so dobro odigrali v obrambi in naredili hitro serijo. Američani so igrali izvrstno košarko, odlično obrambo, ki je posledično prinesla tudi dober napad, predvsem pa zelo kolektivno. Nihče ni izstopal, tako rekoč vsakdo pa je lahko v ekipi prevzel odgovornost in bil junak tekme. Veliko orožje ZDA je bila rotacija skoraj celotnega igralskega kadra.

"Čestitke Srbiji za odličen turnir, kar so dokazali tudi v uvodnih minutah tekme. Mislim, da je Cousins prinesel preobrat z nekaj potezami, ko smo tudi naredili razliko. Vsi so mu sledili. Harden in Irving sta imela izjemen strelski večer. S to ekipo je bilo užitek delati. Odlično so bili pripravljeni in ves čas ostali osredotočeni. Držali so se našega načrta in ga ves čas spoštovali. Ta načrt nas je pripeljal do naslova," je bil po tekmi zadovoljen Mike Krzyzewski, ki je osvojil zlato kolajno na četrtem zaporednem velikem tekmovanju. Američani so v finalu zadeli kar 15 trojk iz 30 poskusov in prepričljivo dobili skok s 44:32.

Izjemno vzdušje v ameriški ekipi
V finalu so bili Američani sijajni. Srbija je dobro začela in si v uvodnih minutah priigrala osem točk naskoka, a so svetovni prvaki odgovorili s serijo 14:0, ko so izkoristili manjšo nepozornost Srbov, nato pa jih ni bilo več mogoče zaustaviti in dosegli so drugo najvišjo zmago v finalih svetovnih prvenstev. Tudi najvišjo imajo v lasti Američani, ki so leta 1994 v finalu Ruse nadigrali s 137:91. ZDA so bile odlične v napadu, s 26 točkami pa je bil najboljši Kyrie Irving: "To je največji dosežek v moji karieri in vesel sem, da smo odigrali kot prava ekipa in skupaj osvojili to zlato medaljo. Kar se košarke tiče, je bilo to najlepše doživetje v moji karieri. Iz dneva v dan sem užival ob tem. Uspelo mi je s fanti, s katerimi smo razvili neverjeten odnos, kot bi bili bratje. Težko to opišem z besedami, a ta ekipa mi toliko pomeni. Nismo se dobro poznali, a vsi smo dali vse od sebe, da smo dosegli ta cilj. Vzpostavili smo odnos, ki je neverjeten. Za nami je res lepo potovanje."

Irving, ki je skozi celoten turnir odlično vodil ameriško igro, je bil izjemno natančen v napadu, saj je zadel vseh šest poskusov za tri, za dobre predstave skozi celoten turnir pa si je prislužil tudi naziv MVP: "Nekaj posebnega je bilo igrati z najboljšimi igralci na svetu. Takšne izkušnje še nisem imel. Biti del tega je nekaj posebnega. Želel sem dati vse od sebe, kar je od mene želel trener in kar so od mene želeli igralci. Vsa ekipa je delovala na ta način. Igrali smo s pravo strastjo. Biti na parketu skupaj s Fariedom, Davisom, Cousinsom in drugimi, ki jih občuduješ v ligi, je bilo nekaj posebnega. Vsako minuto te izkušnje sem želel čim bolj izkoristiti. Želel sem se ogromno naučiti in užival sem vsak dan posebej."

Faried izpostavil celotno moštvo
V prvo peterko je bil od Američanov uvrščen tudi Kenneth Faried, ki je navduševal s svojo energijo, borbenostjo in izjemnimi atletskimi sposobnostmi, ko je z atraktivnimi zabijanji na noge dvigal dvorane v Bilbau, Barceloni in Madridu: "Osvojili smo zlato. Le to šteje. Po to smo prišli v Španijo in uspelo nam je. Ne obremenjujem se s tem, da sem med petimi najboljšimi na tem turnirju, in tudi ne vidim se tako. Tu gre zasluga celotnemu moštvu. Moja želja je bila, da na najboljši način pomagam moštvu, da osvojimo to zlato. Zmagovala je celotna ekipa. Dejansko gredo zasluge celotnemu moštvu, tu ni dominiral oziroma izstopal en posameznik. Če je nasprotnik zaustavil enega igralca, je drugi prevzel odgovornost, če so zaustavili še njega, je bil naslednji na vrsti, ki je odigral odlično, in tako naprej. Tako smo nadaljevali in vsi izjemno kakovostni košarkarji, ki so v tej ekipi, smo poskrbeli, da nam je uspelo doseči ta cilj."

Blizu naziva najkoristnejšega posameznika turnirja je bil tudi Miloš Teodosić, ki je bil pravi vodja orlov in je igral sijajno. Ob njem in obeh Američanih sta bila v prvo peterko uvrščena še Španec Pau Gasol in Francoz Nicolas Batum: "Za nami je izjemen turnir. Igrali smo odlično. Ne bom govoril o finalni tekmi, kajti nismo pokazali pravega obraza, kot smo ga v izločilnih bojih. Pokazali smo, kako se bori za svojo državo, za ekipo in drug za drugega. Izvrstni smo bili skozi vse tekmovanje."

Naslednji srbski cilj so olimpijske igre
Srbija tako ostaja pri dveh naslovih svetovnega prvaka, ki ju je osvojila skupaj s Črno goro, tri jugoslovanske si večkrat tudi lasti, a so prav tako pomembno vlogo odigrali tedaj hrvaški košarkarji, pomemben kamenček v mozaiku treh naslovov svetovnega prvaka pa so dodali tudi Slovenci. Na srbski klopi je prvič sedel Saša Đorđević, ki je imel v uvodu nekaj težav, tudi na prvenstvu ni šlo gladko, a v izločilnih bojih so Srbi blesteli: "Tako sem ponosen na svoje igralce in vesel za njih. V veliko čast mi je bilo biti njihov trener. Zahvalil bi se jim za njihov trud, profesionalizem in trdo delo, ki so ga posvetili državi. Vse zasluge gredo njim, ki so ustvarili to kemijo in ekipo. Veliko jim dolgujem in vesel sem, da sem lahko pomagal osvojiti to srebro, ki je za nas kot zlato. Nihče ni pričakoval, da bomo tu, vendar smo iz tekme v tekmo rasli in prišli do finala. Razočarani smo po finalnem porazu, saj smo športniki in smo tekmovalni, a bi radi čestitali ZDA, ki so bile res najboljša ekipa tega prvenstva in si zaslužijo to zlato. V finalu smo nam 'izprašili riti'. Morda se na naših obrazih ne vidi, a smo zelo ponosni na to, kar smo naredili na tem prvenstvu."

"Proti ZDA smo igrali po 12 letih. Potrebujemo take tekme, saj se od obračuna z Američani veliko naučimo. Tako lahko vidimo, kaj moramo popraviti in na kakšen raven moramo spraviti našo obrambo, podaje, fizično pripravljenost … To je bil lep preizkus za nas. Naš cilj so olimpijske, kjer se bomo znova poskušali pomeriti z ZDA. Naši igralci bodo tedaj zrelejši," je še dodal morda celo najpriljubljenejši nekdanji srbski košarkar Sale Nacionale, ki s svojo neverjetno karizmo zdaj blesti tudi v selektorski vlogi.

Iz Madrida

Izjavi Hardna in Gaya po zmagi v finalu
Podelitev medalj in razglasitev najboljših