Đorđević je mlade igralce popeljal v sam finale SP-ja. Foto: EPA
Đorđević je mlade igralce popeljal v sam finale SP-ja. Foto: EPA
Đorđević je svojim igralcem omogočil ogled mestnega derbija - tekme med Realom in Atleticom. Foto: Twitter Nenad Krstić

Z vsem spoštovanjem do Američanov, "dream team" je bil le eden, oni to pač niso. Imajo tudi pomanjkljivosti.

Veselje Srbov po uvrstitvi v finale, kakšni pa bodo njihovi obrazi nocoj po tekmi z ZDA? Foto: Reuters

Kako pa sploh igrati proti strah vzbujajočim Američanom: "Z borbenostjo, prepričljivostjo, znanjem, upanjem, enotnostjo ..."

Tako pred velikim finalom proti ZDA razmišlja srbski selektor Aleksandar Saša Đorđević, ki se je nekaj ur po zmagi nad Francijo v polfinalu srečal z novinarji, da bi delil svoje vtise. Igralci so bili tokrat na novinarski koferenci odsotni, saj jim je Sale po slavju po uvrstitvi v finale SP-ja - v hotel so prišli okoli dveh zjutraj, drug za drugim pa so prepevali pesmi - dovolil nekoliko daljši spanec.

Nekdanji legendarni košarkar, ki je že v prvem selektorskem letu prispel v finale, je dejal, da bodo morali igrati na visoki ravni vseh 40 minut, da bi ob koncu tekme lahko iskali svoje priložnosti: "Naša naloga je, da odigramo najbolje, kar lahko, da iščemo najboljšo, popolno igro v finalu. Nimamo česa izgubiti, moramo igrati najboljšo mogočo košarko skozi celotno srečanje."

Nasprotnike je na kratko vzel pod drobnogled, dejal je, da je proti njim težko poiskati taktične rešitve, treba se je predvsem dobro psihološko pripraviti: "Nasprotnik je fenomenalen, celotna njihova organizacija je odlična, na njih gledamo z velikim spoštovanjem, ampak se jih ne bojimo. Njihov ritem je neverjeten, imajo toliko dobrih igralcev, da jih trener ves čas menjava, s tem pa ostaja tempo njihove igre ves čas na visoki ravni, tako da v drugem polčasu zmeljejo nasprotnike. Ne glede na njih moramo igrati svojo igro, točko po točko, tudi če bomo izgubljali za 10, 15 točk, ne smemo hiteti, saj ne obstaja koš za deset točk. Želimo igrati svojo igro, da bi v končnico tekme prišli z neko razumno razliko v koših. Potem pa bi lahko iskali svoje priložnosti z individualnimi akcijami posameznikov."

Kapetan ekipe Nenad Krstić je po tekmi s Francijo pokomentiral zadnjega nasprotnika na letošnjem SP-ju: "Oni so dream team, ampak ne takšen, kot je obstajal nekoč. Niso to igralci kot včasih. Gotovo niso nepremagljivi, čeprav je nehvaležno jim "groziti", saj trenutno igrajo najboljšo košarko. Naša samozavest je na visoki ravni, obljubljam, da bomo dali vse od sebe."

Ekipa nima česa izgubiti, tako da v tekmo vstopajo povsem razbremenjeni, morebitna zmaga pa jim bo prinesla slavo, ki so je bili deležni tudi košarkarji nekdanje Jugoslavije z Đorđevićem na čelu. Mladi orli so s svojimi neverjetnimi predstavami spet sprožili košarkarsko evforijo, Srbi po vsem svetu proslavljajo njihovo uvrstitev v finale SP-ja. Igralci, ki so nekdaj v živo v Beogradu ali pa prek televizijskih zaslonov spremljali prihod zlatih košarkarjev, ki so osvojili vse, kar se je osvojiti dalo, bodo tokrat ne glede na končni rezultat nasledili svoje predhodnike in z navijači proslavili zgodovinski uspeh.

Nocojšnja tekma bo priložnost za mlade igralce, da se predstavijo svetu in skušajo vsaj za malenkost bolj namučiti ekipo, ki je do zdaj mlela nasprotnika za nasprotnikom. Jim bo to uspelo? Novinar Fibe David Hein, ki že leta živi v Evropi in spremlja evropsko košarko, drugače pa prihaja iz ZDA, pripisuje Srbom 35-40 odstotkov za končno zmago. Na kratko opravi tudi analizo orlov, za katere pravi, da imajo odlične posameznike - Miloša Teodosića, enega najboljših evropskih organizatorjev, raznovrstnega Nemanjo Bijelico, ki lahko igra na več položajih, potem je tu odličen Bogdan Bogdanović z odličnimi fizičnimi predispozicijami, po njegovem mnenju pa moč Srbov leži tudi v robustnih srbskih centrih. Dva imata kakovost za NBA, Miroslav Raduljica in Nenad Krstić, omeni pa tudi Raška Katića, ki bo prišel še kako prav v boju z Američani pod košem, da naredi kakšen moški prekršek. Prav čvrsta obramba bo morala biti pri Srbih na visoki ravni skozi celotno tekmo tako kot na prejšnjih tekmah ali pa celo na višji, če se želijo zoperstaviti močnim Američanom.

Iz Madrida

Dolores Subotić

Z vsem spoštovanjem do Američanov, "dream team" je bil le eden, oni to pač niso. Imajo tudi pomanjkljivosti.