Miloš Teodosić se je odlično ujel že z Dudo Ivkovićem, zdaj pa sijajno navezo tvori tudi s selektorjem Sašo Đorđevićem. Foto: EPA
Miloš Teodosić se je odlično ujel že z Dudo Ivkovićem, zdaj pa sijajno navezo tvori tudi s selektorjem Sašo Đorđevićem. Foto: EPA
Po razpadu nekdanje skupne države je Srbija skupaj s Črno goro še dvakrat osvojila naslov svetovnega prvaka. To ji je uspelo v letih 1998 in 2002, ko je v Indianapolius v četrtfinalu šokirala ZDA. Foto: Reuters
Saša Đorđević, Nicolas Batum
Saša Đorđević in Nicolas Batum po koncu tekme. Francoski krilni košarkar je bil izjemen s 35 točkami, v drugem polčasu pa je dobro zaustavljal tudi Teodosića, a je bilo vse skupaj premalo za uspeh. Foto: Reuters
Miloš Teodosić je eden glavnih kandidatov, da postane najkoristnejši posameznik svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Srbski navijači: "Za nas ste prvaki"

90:85). Blestela sta Miloš Teodosić in Nicolas Batum.

Vsakemu je pripadel en polčas, a na koncu je bil uspešnejši srbski organizator igre. Teodosić, ki je moral zaradi poškodbe izpustiti lansko evropsko prvenstvo, je sijajno začel tekmo in poskrbel za hitro vodstvo orlov, ki je ob polčasu znašalo 14 točk, Teodosić pa je v prvem delu dal 18 točk, od tega tri trojke. V drugem polčasu ga je večino časa pokrival prav Batum, ki je na svojem položaju eden najboljših obrambnih igralcev na svetu. Košarkar CSKA-ja, ki je imel tudi letos pred prvenstvom nekaj težav s poškodbo, je bil kar nekaj časa neviden, a tri minute do konca tekme je izza črte zadel za 77:68, toda nepopustljivi Francozi so se vrnili v igro.

Zakaj bi bilo treba vse pokazati v skupini?
O odnosu s Teodosićem, ki je odlično igral že na prejšnjem svetovnem prvenstvu, ko je bil tudi uvrščen v peterko turnirja, in sami njegovi igri je v presežnikih govoril tudi Saša Đorđević: "Imava dober odnos kot trener in igralec, ko pa se končajo treningi in tekme, pa se dobro razumeva tudi zunaj igrišč. Miloš je izjemen igralec, trenutno zame brez dvoma MVP turnirja. On nas je pripeljal sem s svojim znanjem in vodstvenimi sposobnostmi, je naš vodja. Večkrat sem mu razlagal, kako pomembno je biti Miloš Teodosić, ne le kot igralec, ampak kot oseba, po kateri se zgleduje vse moštvo. Z vsako potezo vpliva na moštvo. Vodja mora ostati pozitiven in mora biti tak, kot je Teodosić, ki je tokrat igral fenomenalno. Že od prvega dne je tako osredotočen in neverjetno zagnan. Za tem odličnim igralcem je izjemna oseba in vesel sem, da imava tak odnos."

Legendarni srbski branilec je letos prvič v vlogi selektorja in že takoj mu je uspel veliki met. Čeprav v skupinskem delu Srbi niso navdušili, po prihodu v Madrid igrajo kot prerojeni in so visoko ugnali že Grke in Brazilce, zdaj pa so na kolena spravili še evropske prvake: "Zakaj je skupinski del tako pomemben? Zakaj je treba vse pokazati v skupini? Treba je priti le iz skupine, glavni pa so izločilni boji. Seveda smo poskušali dobiti vsako tekmo v skupini. Teden dni preden se je začelo v Granadi, sta začela trenirati Teodosić in Krstić, ki je imel težave s poškodbami. S tema smo spremenili sistem in počasi začeli graditi. V skupinskem delu zaradi urnika tekem nismo mogli trenirati. Krstić je bil precej zaskrbljen. Dejal je, da je le sedem dni do prvenstva, pa sem mu rekel, da jih je še 15, da se turnir začne sedmega. Takrat te potrebujem pravega. Zdaj ga imamo v najboljši izvedbi, zmagujemo in on je izvrsten igralec in odličen kapetan."

Ko se je ustavilo Teodosiću, je nadaljeval Bogdanović
Srbija ne igra z vsemi najbolj zvenečimi imeni, saj so ekipo krojile poškodbe, nekaterim pa se je Đorđević odpovedal, a ob izkušenih je – tako kot je to za srbsko reprezentanco v navadi – tudi nekaj izjemno obetavnih igralcev. Selektor je po polfinalni zmagi izpostavil Bogdana Bogdanovića, ki je prevzel odgovornost v ključnih trenutkih: "Čestitke fantom, vse zasluge gredo njim in naj uživajo do sobotnega treninga. V prvem polčasu smo bili zelo osredotočeni, podobno kot na prvih dveh tekmah tu v Madridu. Fantje so med sabo ustvarili neverjetno energijo in pravi ekipni duh, za kar sem si prizadeval od prvega dne, in s tem lahko potem narediš tako stvar. Vse zasluge gredo njim, kot sem že rekel. Velika čast je biti njihov trener in jih voditi, od prvega dne se tudi sam učim od njih. Francija je v drugem polčasu igrala odlično. Ko so zaustavili Teodosića, je prevzel Bogdanović in s svojo samozavestjo končal tekmo. Prevzel je odgovornost in zato je gospod Bogdan Bogdanović. To je velika stvar za našo domovino, za srbsko košarko, predvsem pa sem vesel za svoje varovance in njihove družine ter svojo družino, ki lahko uživa v teh trenutkih."

22-letni Bogdanović, ki je lani debitiral na velikem tekmovanju, ima za sabo odlično sezono pri Partizanu, formo pa drži tudi na svetovnem prvenstvu. Proti Franciji je prispeval 13 točk, od tega deset v zadnji četrtini, ko je v končnici dal sedem točk zapored. "Čestital bi vsem soigralcem. Odlični smo bili v prvem polčasu, v zadnji četrtini pa smo nekoliko popustili, ko so Francozi igrali sijajno. Dosegali so trojko za trojko. Res neverjetno. Imeli smo dober strelski večer, najboljšega na prvenstvu. V tistih kriznih trenutkih smo želeli le ostati pri svoji igri. Padli smo v igri in nismo bili več tako osredotočeni. Ko smo se dogovarjali, smo si rekli, da lahko zmagamo samo zaradi obrambe, ne zaradi napada in uspelo nam je," je dejal Bogdanović, ki je bil po tekmi kar nekoliko v šoku in se ni najbolje počutil.

Premalo tudi Batumovih 35 točk
Francija se je v zaključku tekme povsem približala. Popoln napad se ji je skoraj obrestoval. V zadnji četrtini so namreč evropski prvaki dosegli kar 39 točk, od tega devet trojk, predtem pa so zbrali skupaj le 46 točk. Osmoljenec tekme je Thomas Heurtel, ki je v zadnjih desetih minutah vpisal osem od svojih 12 točk, a 17 sekund pred koncem zgrešil pomemben prosti met, nato pa zapravil še naslednji napad, ko je želel sam prevzeti odgovornost.

Sijajno tekmo je sicer odigral Batum, ki je bil po zapravljenem in posiljenem metu jezen na Heurtela. Batum je v zadnji četrtini dosegel kar 17 točk, skupaj pa jih je vpisal 35. "Po izjemni igri proti Španiji, ko smo bili vso tekmo odlični v obrambi, smo tokrat slabo začeli. Smo razočarani, kajti v četrtfinalu smo pokazali, kaj zmoremo. Tokrat pa nam preprosto ni šlo. Steklo je šele v drugem polčasu, a na svetovnem prvenstvu si tega ne smeš dovoliti. To je treba čim prej pozabiti, saj nas že kmalu čaka boj za bronasto medaljo," je povedal Batum.

Francija ima za pripravo manj kot 18 ur
Francozi so v zadnji četrtini igrali res izjemno, trojke so zadevali drugo za drugo, a kot je dejal Vincent Collet, za uspeh je treba igrati dobro v obeh polčasih: "Čestitke Srbiji, ki je odigrala odlično tekmo. Tako v napadu kot v obrambi smo slabo začeli srečanje. Dovolili smo preveč lahkih košev, v napadu pa igra ni stekla in žoga je slabo potovala. V drugem delu smo se vrnili v igro in imeli celo priložnost, da ujamemo Srbijo. V drugem polčasu smo pokazali pravi obraz in pravi karakter, a Srbija je tudi pod pritiskom igrala odlično. Če ni zadel Teodosić, je pa Bogdanović ali pa so žogo poslali pod obroč, kjer je bil Raduljica. Na tako velikem tekmovanju, kot je svetovno prvenstvo, je treba igrati dobro v obeh polčasih, mi pa smo le v enem."

Francozi bodo že v soboto ob 18.00 odigrali tekmo za tretje mesto proti Litvi, ki tudi brani bron iz Turčije. Selektor se je po tekmi vprašal, kako lahko že tako zgodaj igrajo, saj se je polfinale končal šele v petek nekaj pred polnočjo: "Smo v zelo težkem položaju. Tekme je bilo konec tako rekoč ob polnoči, za tretje mesto pa igramo že ob šestih popoldne naslednji dan. Ne spomnim se, kar sem igral na svetovnih in evropskih prvenstvih, da ne bi bila polfinala na isti dan. Zame je to nekaj novega, kajti ekipe bi morale igrati isti dan, da bi imele enake možnosti. Za pripravo imamo manj kot 18 ur."

Iz Madrida

Srbski navijači: "Za nas ste prvaki"