V največji madridski dvorani so Španci vsako veliko tekmovanje končali razočarani. Foto: MMC RTV SLO
V največji madridski dvorani so Španci vsako veliko tekmovanje končali razočarani. Foto: MMC RTV SLO

Po požaru so na istem mestu zgradili novo dvorano, načrt zanjo pa sta naredila Enrique Hermoso in Paloma Huidobro. Gradnja je trajala tri leta in stala 124 milijonov evrov. Dvorana, ki za košarko sprejme 15.000 gledalcev, stoji v središču mesta v bližini parka Retiro. V dvorani so imeli koncerte tudi že številne največje svetovne glasbene zvezde.

V njej domujeta tudi oba največja madridska kluba - Real, za katerega sta igrala Marko Milić in Mirza Begić, in Estudiantes, kjer sta si kruh služila tudi Domen Lorbek in Samo Udrih. Študenti so do požara 14 let igrali v stari dvorani, zadnja štiri leta pa tudi v novi, kraljevi klub v novi domuje od leta 2011, v stari pa je igral le dve leti. V dvorani je bilo že nekaj zaključnih turnirjev španskega kraljevega pokala, pred šestimi leti pa tudi Final Four Evrolige, ki ga je z Matjažem Smodišem dobil CSKA. Madridska dvorana bo organizatorka zaključnega turnirja najboljših štirih moštev najmočnejšega klubskega tekmovanja stare celine tudi v prihodnji sezoni.

V Španiji je bilo leta 1986 že svetovno prvenstvo, prav v Palacio de Deportesu pa je bil finale, ki so ga dobile ZDA. Tedaj so Američani drugič postali najboljši na svetu. Drugo mesto je zasedla Sovjetska zveza, tretje pa Jugoslavija. Američani imajo tako priložnost, da na istem kraju znova postanejo svetovni prvaki, kar bi bil njihov peti naslov. MVP tedanjega prvenstva je bil Dražen Petrović. Španci so veliko pričakovali od tekmovanja, a ostali na petem mestu brez želenega odličja.

Je pa zdajšnja dvorana že gostila veliko košarkarsko tekmovanje. Pred sedmimi leti je bil v španski prestolnici najprej odigran drugi del EP-ja, a ta v Madrid Areni, ki sprejme dobrih 10.000 gledalcev, izločilni boji pa so bili v Palacio de Deportesu. V četrtfinalu je Slovenija doživela šokanten poraz proti Grčiji, ki je v zadnjih minutah naredila neverjeten preobrat, absolutni favorit tekmovanja pa je bila gostiteljica, a ji je načrte prekrižala Rusija, ki je slavila s košem J. R. Holdna v izdihljajih srečanja. Tako so Španci na treh dogodkih v madridski dvorani tekmovanje končali razočarani, saj so letos pričakovali vsaj boj za zlato medaljo, leta 2007 pa je za njih štel le naslov prvaka.

Iz Madrida