Nicolas Batum je bil s skoraj 15 točkami na tekmo prvi francoski strelec. Foto: Reuters
Nicolas Batum je bil s skoraj 15 točkami na tekmo prvi francoski strelec. Foto: Reuters

V boju za tretje mesto so galski petelini s 95:93 premagali Litvo in ji v dveh letih prizadejali drugi hud poraz, saj so jo lani v Ljubljani ugnali tudi v finalu EP-ja. Toda tedaj so imeli v ekipi še Parkerja, tudi Litovci pa so imeli na papirju močnejšo zasedbo. Francozi zapuščajo svetovno prvenstvo kot eni izmed glavnih junakov, saj so preprečili finale med Španijo in ZDA, ko so gostitelje v Madridu izločili v četrtfinalu in prekrižali načrte organizatorjem, ki so naredili vse za finale med zadnjima dvema svetovnima prvakoma.

"Pot smo začeli julija in naš cilj je bil uvrstitev med najboljše tri. Zelo sem vesel za to skupino mladih fantov, ki so dosegli zares velik izid. Prihodnje leto gostimo Eurobasket in nato je leto zatem pred nami še en velik cilj, ki ga predstavljajo olimpijske igre v Rio de Janeiru. Tudi v Braziliji bi radi posegli po medalji," je bil po uspehu zadovoljen Vincent Collet.

Prihodnje leto gostitelji evropskega prvenstva
Selektor je v izjavi nakazal, kaj so glavni cilji francoske reprezentance. Že po slavju na lanskem evropskem prvenstvu so v izbrani vrsti napovedali, da želijo čez dve leti na olimpijskih igrah poseči po medalji, a zdaj so tudi eni izmed organizatorjev skupine za prihodnji Eurobasket, gostili pa bodo tudi izločilne boje. Zato je dober izid tudi na velikem tekmovanju prihodnje leto še toliko pomembnejši. Collet je dejal, da se zaveda, koliko časa domači reprezentanci na EP-jih že ni uspelo narediti odmevnega izida, upanje pa mu lahko vliva tudi vrnitev alfe in omege te reprezentance Parkerja.

Ob vseh največjih uspehih Francije je sodeloval tudi Boris Diaw, ki je s Parkerjem najboljši prijatelj, letos pa je tudi osvojil šampionski prstan s San Antonio Spursi. Diaw je bil tudi letos kapetan reprezentance: "Vsi mladi fantje bodo polfinalni poraz lahko vzeli kot veliko izkušnjo. Mislim, da takega poraza še niso doživeli. To ostane v glavi in je zagotovo popotnica za naprej."

Batum prvo ime reprezentance
Prvi zvezdnik reprezentance je sicer Nicolas Batum. Košarkar Portlanda je izvrsten tako v obrambi kot v napadu, a je bil na začetku turnirja še nekoliko zadržan, zablestel pa je v polfinalu, ko je Srbiji nasul 35 točk, a je bilo tudi to premalo za zmago, v boju za tretje mesto pa je bil prav tako najboljši strelec, ko jih je dal 27.

Collet je letos nekoliko pomladil ekipo. V reprezentanco se počasi prebija generacija, ki je leta 2012 v Sloveniji osvojila drugo mesto na evropskem prvenstvu mlajših članov, čeprav tudi letos zraven ni bilo Lea Westermanna, vodje tiste ekipe, ki je poškodovan. Po težavah pod obročem je vskočil mladi Rudy Gobert, kot dober strelec z razdalje pa se je izkazal Evan Fournier. Oba sta sicer NBA-jevca. Pod obročem je odlično igral tudi nekdanji član Partizana, eno leto starejši Joffrey Lauvergne. Na položaju organizatorja igre je dober vtis pustil Thomas Heurtel.

Iz Madrida,