Derrick Rose je edini košarkar v ameriški reprezentanci, ki je bil že MVP Lige NBA. Nagrado je prejel leta 2011. Foto: EPA
Derrick Rose je edini košarkar v ameriški reprezentanci, ki je bil že MVP Lige NBA. Nagrado je prejel leta 2011. Foto: EPA
Derrick Rose
Rose v povprečju na prvenstvu igra po dobrih 17 minut in dosega nekaj manj kot 6 točk na tekmo. Foto: EPA
Derrick Rose
Derrick Rose je prvi zares superzvezdnik Bullsov po koncu ere Michaela Jordana. Foto: Reuters

Letos bo izvrstni branilec dopolnil 26 let, a ima za sabo že pestro kariero. Zadnji dve leti je izgubil zaradi poškodbe kolena, predtem pa je kot najmlajši košarkar v zgodovini Lige NBA, ko je bil star le 22 let, prejel naziv najkoristnejšega igralca sezone. Skupaj z Michaelom Jordanom je tudi edini igralec Chicago Bullsov, ki je prejel naziv MVP-ja. Svetovno prvenstvo je po dveh letih mirovanja lepa priložnost, da se vrne v tekmovalni ritem: "To je lepa priložnost, kajti že zelo dolgo trdo treniramo, poleg tega pa smo imeli toliko težkih tekem proti najrazličnejšim nasprotnikom. S tem smo že v tekmovalnem ritmu in korak pred drugimi. Zame je to res velika priložnost. Glede na delo, ki sem ga vložil, bi rekel, da sem telesno najbolje pripravljen do zdaj."

Vsaka priložnost za zlato medaljo je velika čast
Rose je moral zaradi poškodbe izpustiti olimpijske igre leta 2012, a je sodeloval že na prejšnjem svetovnem prvenstvu, ko so ZDA osvojile četrti naslov svetovnega prvaka. V ameriškem moštvu so številni, ki se prvič srečujejo z mednarodno košarko na najvišji ravni, Rose pa je tako že med najizkušenejšimi, kot je povedal za MMC, pa je tudi on na začetku imel nekaj težav s prilagajanjem: "Sprva je težko, a po nekaj tekmah začutiš igro. V veliko pomoč so pripravljalne tekme. Na primer igra je bolj trda, bolj fizična, nimaš veliko priložnosti za protinapade, kajti takoj se naredi osebna napaka … To so zagotovo neprecenljive izkušnje."

Na prvenstvu je na sporedu le še ena tekma in ameriška ovira pred prvo ubranitvijo naslova je Srbija: "Srbija ima odlično zunanjo linijo. Izvrstno igra Teodosić. V polfinalu so igrali zelo agresivno, veliko prodirali in bili tudi pri metu. Trenutno so v res odlični formi. Vsaka priložnost za zlato medaljo je velik dosežek in v čast mi je, da jo lahko znova naskakujemo. To ni kar tako. Vesel sem, da sem tu. Četrtič ali petič sem v Madridu. Tu sem bil že z reprezentanco in Adidasom, da pa igram tu prvenstvo, je nekaj posebnega, saj imajo ljudje zelo radi košarko in šport na splošno."

Zlata medalja bi bila češnja na vrhu torte
Rose je še vedno eden najpopularnejših košarkarjev na svetu. Z igrami v dresu Bullsov je navdušil in to dokazuje tudi medijska pozornost, ki jo je deležen v Španiji, saj je eden izmed najbolj zaželenih sogovorcev. Podobno je med navijači. Na tekmah ZDA je verjetno mogoče opaziti prav največ dresov Bikov s številko 1. Igre na prvenstvu še zdaleč niso na ravni njegovih najboljših, a z nekaterimi predstavami je dokazal, da je na pravi poti, da se na to raven vrne: "Če pogledam nazaj in bi dal turnirju oceno, bi ga ocenil z odlično. Še posebej, če pomislim, čez kaj sem šel. Da sem si po dveh letih odsotnosti izboril mesto v izbrani vrsti, dokazuje, da se trdo delo obrestuje in to me navdaja s samozavestjo pred prihajajočo sezono."

191 centimetrov visoki v Chicagu rojeni organizator igre navdušuje s svojo eksplozivnostjo in mojstrskimi prodori, ki jih zaključuje z atraktivnimi polaganji ali zabijanji. Močan je tudi v igri pick'n'roll, njegova pomanjkljivost pa je met z razdalje, a to dobro nadomešča z drugimi kvalitetami, ki jih premore. Vsakič je deležen vprašanj o stanju kolen, a pravi, da se počuti odlično, tako da navijači Chicaga lahko z optimizmom pričakujejo novo sezono: "Za zdaj sem na prvenstvu dosegel vse, kar sem si zadal, in zlata medalja bi bila samo še češnja na vrhu torte. Moj cilj je bil, da pridem v ekipo. Tu so številni odlični mladi košarkarji, ki imajo za sabo izvrstni sezoni, medtem ko sem bil odsoten. Želel sem dokazati, da sem še vedno eden najboljših na svetu. Zame je že to, da sem v ekipi, veliko. Veliko tudi igram, dosegam nekaj točk, a glavno je, da pomagam ekipi. Mislim, da sem se dobro odrezal in sezono bom lahko začel s pozitivnimi mislimi, kajti vem, da grem v pravo smer."

Vse lovorike v vitrino v mamino klet
Američani v Španijo niso prišli z vsemi najboljšimi, a so za zdaj dokazali, da so kljub odpovedim še vedno strahovito močna zasedba: "Daleč od tega, da je to sanjsko moštvo. Tu sploh ni primerjave, ampak tudi to moštvo ima svojo identiteto in svoje kvalitete. V ekipi je veliko mladih košarkarjev, ki se želijo dokazati. Za zdaj nam uspeva tekmo dobiti po odlični tretji četrtini. Že v prvem polčasu poskušamo narediti vse, da bi si priigrali prednost, a nam nato to uspe šele v tretji četrtini. Vsako moštvo proti nam začne zelo agresivno in z ogromno motiva. Zato jih tudi težko stremo, ampak v drugem polčasu nam uspe stopnjevati ritem."

Kot pravi Rose, novinec leta 2009 v Ligi NBA, je svoj cilj tu že izpolnil. Zlata medalja, ki jo bo pospravil v mamino klet, kjer ima vse lovorike, med njimi tudi zlato medaljo iz Turčije, bo samo še nadgradnja njegovega okrevanja po poškodbi, že zdaj pa je poln optimizma, ker pravi, da zdaj ve, da je še vedno eden najboljših: "Dokazal sem si, da sem eden najboljših košarkarjev na svetu."

Iz Madrida