Pred odhodom v NBA k Spursom, s katerimi je letos osvojil šampionski prstan, se je Aron Baynes izkazal pri Unionu Olimpiji. Foto: Aleš Fevžer
Pred odhodom v NBA k Spursom, s katerimi je letos osvojil šampionski prstan, se je Aron Baynes izkazal pri Unionu Olimpiji. Foto: Aleš Fevžer

Avstralci so poleg Litve najtežji nasprotnik. Igrajo lepo in hitro košarko. So agresivni in napadalni. Imajo močno centrsko linijo. Jawai in Baynes sta dva orjaka. Exuma pred tem nisem videl igrati. Definitivno gre za dobrega igralca, saj je bil izbran v prvi rundi nabora.

Goran Dragić
Patty Mills
Avstralcem se bo poznala predvsem odsotnost poškodovanega Pattyja Millsa, ki je letos s Spursi postal prvak Lige NBA, bil pa je najboljši strelec zadnjih olimpijskih iger. Foto: EPA

Ameriški strokovnjak, ki je pomočnik Jureta Zdovca, je spremljal Avstralce, s katerimi se bo Slovenija pomerila v soboto ob 17.30, na dveh pripravljalnih srečanjih in po videnem povedal: "Avstralci so zelo močni. Imajo odlično ekipo. V tem obdobju, kar sodelujem z reprezentanco, sem videl malo ekip, ki imajo tako veliko kakovostnih igralcev. Enostavno lahko igra vseh 12. Po navadi sta v reprezentancah dva igralca, ki nista sposobna nositi veliko bremena, pri Avstraliji pa lahko tudi 12. pride v igro in da 20 točk. Njihova širina je zelo nevarna."

Visoki igralci hitro dobivajo osebne napake
Jasno je, da je Avstralija ena izmed najboljših treh reprezentanc v skupini D in edina poleg Litve, ki bi lahko Sloveniji povzročala težave, saj so preostale vendarle iz drugega kakovostnega razreda: "Imajo tudi dobro kombinacijo mladih in nekoliko starejših igralcev. Imajo nekaj izkušenih igralcev, ki so odigrali številne težke tekme in imajo za sabo že nekaj velikih tekmovanj, ter nekaj mladeničev, kot je Dante Exum, ki so zelo nadarjeni in se učijo od teh veteranov. Njihova mešanica izkušenj, mladosti, številnih kakovostnih igralcev in dobrih strelcev bo predstavljala veliko nevarnost za številne reprezentance."

Sodeč po pomanjkanju centimetrov in tudi kilogramov oziroma čvrstosti pri slovenskih visokih igralcih, bo velika pozornost namenjena robustnima centroma Nathanu Jawaiju in Aronu Baynesu, ki sta seveda izjemno nevarna, a imata obenem tudi pomanjkljivosti: "Mislim, da utegnejo imeti njihovi visoki igralci, ki so izjemno čvrsti in fizično močnejši, hitro težave z osebnimi napakami. To je lahko njihova slabost. Imajo štiri visoke igralce, a ob Jawaiju in Baynesu preostala dva nista tako močna. Lahko prodiramo pod koš, igramo 'pick'n'roll' in prisilimo visoke igralce, da visoko pokrivajo, ter se jih s tem prisilimo v osebne napake. S tem bi veliko pridobili."

Omić z Baynesom sestavljal centrsko navezo Olimpije
Predvsem Baynesa Slovenci dobro poznajo. Jaka Blažič in Klemen Prepelič sta z njim igrala pri Olimpiji, kjer sta Baynes in Alen Omić – edini pravi slovenski center – sestavljala centrski par zmajev: "Baynes napreduje ves čas. Neverjeten je pod obročem. Svojega znanja sicer v Ligi NBA še ni mogel pokazati, saj ni lahko biti menjava Duncanu, Diawu in drugim igralcem Spursov. Sposoben je zaključevati z levo ali desno roko. Ima dobro tehniko in ne smeš mu pustiti veliko prostora. Na eni tekmi, ki sem jo gledal med pripravami, je dal 18 točk, na drugi je imel 12 skokov. Zdaj, ko ni Boguta, bo ključen igralec."

Thomas je pohvalil tudi avstralskega selektorja Andreja Lemanisa, ki je učenec Bretta Browna, zdajšnjega trenerja Sixersov v NBA-ju: "Njihov selektor je odličen. Učil se je od Bretta Browna, ki je bil dolgo selektor in deluje zdaj pri Philadelphia 76ersih. Ima veliko znanja in njegove zamisli v obrambi so odlične. Jawai recimo letos ni veliko igral, kar se jim lahko pozna. Te visoke igralce je treba potegniti stran od obroča. Tam pa imajo potem težave."

Odsotnost Boguta in Millsa se bo poznala
Tudi Avstralija, ki je na prejšnjem svetovnem prvenstvu pred Slovenijo klonila v osmini finala (87:58), ne igra v popolni postavi. Pod košem bi še kako prav prišel center hrvaških korenin Andrew Bogut, s katerim je Thomas sodeloval pri Warriorsih: "Z Bogutom sva velika prijatelja. Tudi ta odsotnost se bo poznala. Pri Warriorsih je steber obrambe in zares je gospodar pod obročem. Naša ekipa se je zelo zanašala nanj. Rekli smo mu le, naj opravi svoje delo, in na vsaki tekmi se je izkazal. Njegova odsotnost se bo poznala, a Jawai in Baynes sta sijajna."

Še bolj pa se bo poznala odsotnost poškodovanega organizatorja igre Pattyja Millsa: "Izguba Millsa je velik udarec. To je jasno. Dobro ga poznam, saj nas je z Golden Statom v končnici razbil na tekmi pred dvema letoma. Zelo mi je bilo hudo, ko se je poškodoval, saj vem, kaj mu pomeni igrati za reprezentanco. Vsi ti igralci z veliko strastjo igrajo za reprezentanco. Ga lahko nadomestijo? Ne, a imajo igralce, ki lahko prevzamejo breme in poskušajo zapolniti vrzel. Tako dobrega igralca, ki je tako odličen strelec in pravi vodja, enostavno ne moreš zamenjati. Toda vseeno ima Avstralija dovolj širine na zunanjih položajih. Dante Exum bo igral več. Gre za zelo nadarjenega igralca."

Iz Las Palmasa,

Avstralci so poleg Litve najtežji nasprotnik. Igrajo lepo in hitro košarko. So agresivni in napadalni. Imajo močno centrsko linijo. Jawai in Baynes sta dva orjaka. Exuma pred tem nisem videl igrati. Definitivno gre za dobrega igralca, saj je bil izbran v prvi rundi nabora.

Goran Dragić