Jure Zdovc bo po uspešnem EuroBasketu 2009 zdaj Slovenijo prvič vodil še na svetovnem prvenstvu. Foto: Aleš Fevžer
Jure Zdovc bo po uspešnem EuroBasketu 2009 zdaj Slovenijo prvič vodil še na svetovnem prvenstvu. Foto: Aleš Fevžer

Proti ZDA pa se ni treba pripravljati. Malce bomo pogledali po minutaži, kdo še ni veliko igral. Dobro bo, da malo začutimo ameriško reprezentanco, saj nikoli ne veš, kajti lahko se z njimi kasneje srečaš.

Jure Zdovc
Domen Lorbek je odlično igral proti Litvi. Tudi težave z udarcem v mišico so preteklost. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija ugnala evropske podprvake

Po precejšnjih težavah, ki so jih imeli Slovenci med pripravljalnim obdobjem - po nepotrebni poti na Kitajsko, po turnirju v Kaunasu, ki je razkril marsikatero slabost, po omejevanju Gorana Dragića pri igranju in po odpovedi Erazma Lorbka - je sklepno dejanje priprav v Sloveniji z zmago nad izbrano vrsto s takim ugledom več kot dobrodošla spodbuda.

Lorbek MVP turnirja v Ljubljani
Prav za konec je Slovenija odigrala najboljšo tekmo, takršnega mnenja je tudi Domen Lorbek: "Na teh pripravljalnih tekmah rezultat ni v ospredju. Igro nam je uspelo dvigniti. Po mojem mnenju smo na tej zadnji tekmi pokazali najboljšo igro in najboljšo obrambo. Vidi se, da smo na pravi poti in da smo končno začeli verjeti v sistem. Ta zmaga je pomembna za samozavest in gremo lahko dobre volje na svetovno prvenstvo."

Lorbek je bil na zadnji tekmi odličen. Z 18 točkami je bil prvi strelec tekme - pri Litvi so trije dosegli po 15 točk – in bil na koncu tudi izbran za najboljšega posameznika (MVP) srečanja in stoženskega turnirja: "Mislim, da smo s to tekmo lahko zadovoljni. V igri ni bilo nekih večjih padcev. Prejeli smo 72 točk, kar pomeni, da je bila obramba zadovoljiva, in ta zmaga je lepa popotnica za odhod na svetovno prvenstvo. Na tem turnirju smo dobili igro po globini. Jure je zahteval, da spustimo žogo pod obroč, da začnemo igrati tudi pod košem, čeprav nimamo klasičnega centra, in to nam je uspelo."

Litva nastopila brez prvega centra
Kljub zmagi nad evropskimi podprvaki pa je treba ostati na realnih tleh, česar se zaveda predvsem selektor Zdovc. Slovenija ima še vedno težave, v igri se še pojavljajo nepotrebne napake. Litva tudi ni igrala v popolni postavi, saj je manjkal prvi center Jonas Valančiunas, pa so Zdovčevi varovanci vseeno prepričljivo izgubili skok – 28:38. V prvem polčasu, ko so bolje nadzorovali potek tekme (v drugem so popustili in so Litovci celo povedli, a nato znova preobrnili izid), so ujeli le eno odbito žogo manj kot Litva.

Litovce pred odhodom v Španijo čaka še dvoboj s Hrvaško v Zagrebu, do zdaj so dobili 12 tekem, poraz s Slovenijo pa je bil celo prvi. Tako kot poraz pred manj kot tednom dni v Kaunasu (80:76) ni odločal o ničemer, je tudi ta tekma – seveda kar se tiče izida – za pozabo. Odločal bo le izid obračuna 4. septembra, ko se bosta izbrani vrsti pomerili v Las Palmasu v zadnjem krogu skupinskega dela.

Na Gran Canarii dovolj časa tudi za trening
"Čestital bi fantom za zmago. Litva je igrala brez Valančiunasa, pa nič zato, morda bi z njim še lažje igrali. Probleme smo imeli s skokom, saj so Litovci visoki in pobirajo žoge nad obročem. Nismo dobro zapirali, in to je bil glavni problem. Ob koncu smo to nekako nadzorovali, se pod košem stepli in zmagali. Med tekmo smo naredili nekaj napak, ki jih ne bi smeli, te napake pa so spremenile potek tekme. Določene stvari igralci še naprej delajo s svojo glavo, ampak vseeno zmaga je zmaga. Lahko bi bilo tudi obratno, tako kot včeraj," je tekmo opisal Zdovc.

V nedeljo se Slovenija že seli na prizorišče skupinskega dela, kjer sledi še obračun z ZDA, vmes pa bo do sobote še dovolj časa za trening in popravo nekaterih stvari: "En teden je še časa. Vem, kaj moramo še narediti. Je še kar nekaj stvari, ki jih treniramo in jih sploh nismo igrali obrambi in napadu. Nekaj še skrivamo za prvenstvo. Na Gran Canarii bomo lahko tudi veliko trenirali. Zdaj ni bilo toliko časa za treninge. Taktično bomo morali ponoviti naša pravila v napadu in obrambi. Večkrat sem rekel, da je vse v glavi. Če je koncentracija prava in so glave prave, lahko hitro to spraviš na nivo."

Nikolić 12. potnik v Španijo
Litvo je Slovenija na dveh tekmah dobro spoznala, bila obakrat povsem enakovreden tekmec evropskim podprvakom, ki bodo v Španiji branili bron s prejšnjega svetovnega prvenstva, in bila tudi v Kaunasu blizu zmage: "Igrali smo doma, kar je velika prednost. Litva je prej igrala domače tekme doma, in to je prednost, s sodniki in vsemi drugimi dejavniki. Litva je močna ekipa. So čvrsti, trdi in izkušeni. Kaznujejo vsako napako. Zdi se mi, da igrajo z lahkoto. Tudi proti Braziliji so precej zlahka prišli zraven po zaostanku. So reprezentanca, ki bo krojila sam vrh."

Zdovc si je medtem že ogledal nekaj posnetkov Avstralcev, ki bodo na Gran Canarii prvi slovenski nasprotniki in ob Litvi tudi glavni konkurenti – vsaj na papirju – za prva tri mesta v skupini. Avstralijo je dobro spoznal tudi Zdovčev pomočnik Chris Thomas, ki je bil v zadnjih dneh na turnirju v Španiji. Po zadnji tekmi v Sloveniji je Zdovc določil končnih 12 potnikov na prvenstvo. Kot zadnjemu se je odpovedal Maticu Rebcu, prednost med obema mladima organizatorjema igre je dobil torej Aleksej Nikolić. Zdovc se je Rebcu zahvalil, organizator igre Helios Sunsov pa ostaja pripravljen, če bi se morda pojavile kakšne težave.

Proti ZDA pa se ni treba pripravljati. Malce bomo pogledali po minutaži, kdo še ni veliko igral. Dobro bo, da malo začutimo ameriško reprezentanco, saj nikoli ne veš, kajti lahko se z njimi kasneje srečaš.

Jure Zdovc
Slovenija ugnala evropske podprvake