Več kot 13 tisoč gledalcev je bilo še do dolgo po koncu tekme navdušenih nad veličastno predstavo košarkarjev Uniona Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer Foto:
Več kot 13 tisoč gledalcev je bilo še do dolgo po koncu tekme navdušenih nad veličastno predstavo košarkarjev Uniona Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer Foto:
Sašo Ožbolt
Trenutek, ko so Stožice ponorele: Sašo Ožbolt je obležal na tleh, potem ko ga je nešportno pohodil Mike Batiste. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Košarkarji Uniona Olimpije so po sedmi tesni zmagi na osmih izenačenih tekmah že postali predvidljivi. Ne znajo odigrati kakšnega mirnega srečanja. Sezonsko vstopnico bodo gledalcem začeli odsvetovati kar zdravniki. Dramatične tekme si sledijo, Olimpija se pobere tudi po velikem zaostanku. Kljub zmagam se je v preteklih tednih še pojavljalo veliko dvomov o Olimpijinem moštvu, da ni strelcev od daleč, da fantje skupaj niso enakovredni, da je imela Olimpija srečo in podobno.

To že meji na znanstveno fantastiko
Ob vseh težavah preteklih tednov in let, pozni sestavi ekipe, pa finančnem razkoraku med vrednostjo Olimpijinega moštva in tekmeci nobeni Olimpijini zmagi ne bi smeli gledati v zobe. Ljubljanski klub mora imeti veliko znanja in iznajdljivosti, da sploh lahko drži korak s tekmeci, da je kolikor toliko konkurenčen, to, da premaguje velikane evropske košarke, pa meji na znanstveno fantastiko.

Boj do zadnje sekunde
Kaj je odločilno za Olimpijine zmage v končnicah, za preobrate v skoraj izgubljenih tekmah? Na srečo pozabite. Ta ne pride sama k tistim, ki čakajo z rokami v žepu. Ob vsej kombinatoriki in sistemu igre, ki ga ima pač vsako moštvo, letošnjo zasedbo ljubljanskega evroligaša krasi predvsem nepopustljivost. Za Olimpijo tekma ni izgubljena dokler ... dokler ne zmaga.

Konec kompleksa izgubljenih končnic
Tudi ob debelem minusu fantje garajo. Ne spustijo se v divjanje in igranje za svojo statistiko, sistem ne razpade. Za uspeh pa je potrebna vrhunska obramba. Union Olimpija si s čvrsto obrambo priigra nove priložnosti, ko lahko popravi prejšnje napake. Ob tem pa je moštvo zelo borbeno, odločno in samozavestno. Takšne samozavesti v končnicah tekem v zadnjem desetletju in pol nepretrganega igranja v Evroligi ne pomnimo, pa tudi v večini drugih slovenskih klubov in reprezentanc ne.

Kdo je torej najboljši?
Pred tekmo s Panathinaikosom smo mislili, da v Stožice prihaja najboljše moštvo skupine, zdaj pogled na lestvico tega ne potrjuje več. Na vrhu je Union Olimpija, edino neporaženo moštvo v skupini, na drugem mestu sta Panathinaikos in Efes Pilsen z edinim porazom prav proti Olimpiji, na dnu moskovski CSKA. Narobe svet. Uživajmo v trenutkih zmagoslavja, dokler traja.

Franci Pavšer, Športna zgodba, Val 202. Fotografije: Sandi Fišer