Sašo Ožbolt je po tekmi zatrdil, da se je vse izplačalo in da to sploh ni nič ter da ne boli toliko. Verjame pa, da bo bolečina v prihodnjih dneh nekoliko močnejša. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Sašo Ožbolt je po tekmi zatrdil, da se je vse izplačalo in da to sploh ni nič ter da ne boli toliko. Verjame pa, da bo bolečina v prihodnjih dneh nekoliko močnejša. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Kenny Gregory
Kenny Gregory, ki je bil statistično najboljši pri Olimpiji, je drugič v karieri ugnal Panathinaikos. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kevinn Pinkney in soigralci so si zaradi izjemnih navijačev še toliko bolj želeli zmage. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Eden izmed glavnih junakov je bil nepričakovano Rečan Zoran Vrkić. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Veselje Damirja Markote, Saša Ožbolta in Vlada Ilievskega po koncu tekme. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Union Olimpija med le trojico neporaženih
"Drugega, kot da s pravim bojem dobimo tekmo, tudi nismo mogli pričakovati. Z borbenostjo smo nadomestili kakšno izgubljeno žogo in napako več. Kot sem že rekel pred tekmo, enostavno ne moremo razočarati take publike. Že v prejšnjih tekmah nam je publika pomagala do zmage. Ko pademo v igri, nas navijači znova ponesejo. Tako je bilo danes v prvi četrtini, ko smo nekoliko slabše začeli. Velik delež zmage gre nedvomno navijačem," je po tekmi dejal eden glavnih junakov Sašo Ožbolt.

Ožbolta nista ustavili niti razbiti ustnica in arkada
29-letni branilec je po grobem prekršku Mika Batista okrvavljen z razbito ustnico in arkado zapustil dvorano, a se je ljubljanski heroj vrnil na parket. V garderobi so ga na hitro "zakrpali" in Ožbolt, ki je ob koncu zbral devet točk, je prišel poklonit še zadnje atome moči na stoženski parket.

V vseh košarkarskih elementih so varovanci Jureta Zdovca, ki se zdaj lahko pohvali s prestižnim trenerskim skalpom najuspešnejšega evropskega klubskega stratega in svojega velikega prijatelja Željka Obradovića, parirali grškim zvezdnikom. Prav veliki Željko pa je po tekmi poudaril dejavnik, ki je bil morda odločilen - željo. Igralci so izpostavili dober del trenerskega štaba, ki je do potankosti preučil igro Paa.

"Odlično se razumemo in drug drugemo zaupamo"
"Bili smo odlično pripravljeni na Panathinaikos. Že nekaj let imajo praktično enako zasedbo. Vedeli smo, kako igrajo in kje so najmočnejši. Čeprav si dobro pripravljen, pa je na koncu vseeno treba tako tudi odigrati. Kljub dobri pripravi jih je vseeno težko ustaviti. Trenerska ekipa je odlično opravila svojo nalogo in nas enkratno pripravila na nasprotnika," je povedal Kenny Gregory, ki je tako kot Olimpija drugič v svoji karieri premagala Panathinaikos. Prvič mu je to uspelo z Efesom, lani pa je v dresu Paoka dvakrat moral premoč priznati serijskim grškim prvakom.

Američan je znova odigral pomembno vlogo. Še naprej pa predvsem veseli stalnost v njegovi igri. Tokrat je v statistiko vpisal 13 točk in pet skokov ter imel na koncu indeks 17, kar je največ med vsemi zmaji. Gregory se v Ljubljani odlično počuti, navdušen pa je tudi nad svojimi igralci in vzdušjem v sami ekipi: "Stvari se kar ponavljajo. Vedno znova nas čakajo te nore končnice. Nekako nam na koncu uspe priti do zmage. Smo skupina fantov, ki se odlično razumejo, in enostavno zaupamo drug drugemu. Pred prihodom v Ljubljano nisem vedel, kaj lahko pričakujem. Vedel sem, da je Olimpija imela nekaj težav, nisem pa vedel, kako so na to reagirali navijači. Danes so bili zares izjemni. To nam je dalo še dodatne energije."

Velika zmaga, ki je zasluga navijačev
Pod obročem je po najboljših močeh najnevarnejšega košarkarja Panathinaikosa Batista zaustavljal Kevinn Pinkney. 27-letni košarkar, ki je bil s 16 točkami prvi strelec domače zasedbe, veliko zaslug za uspeh pripisuje izjemni atmosferi: "Vedel sem, da nas čaka izjemna tekma. Nismo še naredili veliko. Vesel sem evforije in navdušenja ljudi, a mi imamo v načrtu še veliko zmag. Danes so navijači zmagali za nas. Ves čas so nas 100-odstotno spodbujali, tudi ko nam ni šlo. Zaradi neverjetnih navijačev smo si še toliko bolj želeli zmage."

"To je velika zmaga. Trdo delamo na treningih in zaslužili smo si to. Panathinaikos je velika ekipa, ki ogromno pomeni v Evropi, a mi smo garali do konca. Od sebe smo dali solze in kri, kar se vidi na Saševem dresu. Vse, kar je bilo potrebno," je še dodal Pinkney.

"Zdaj smo pravi heroji!"
Najuspešnejši slovenski košarkarski klub je bil konec lanske sezone v katastrofalnem stanju. Javno se je govorilo o popolnem propadu, usoda pa ni bila jasna niti na začetku sezone. Tega se zaveda tudi Damir Markota, ki je upravičeno nove slovenske junake označil kar za heroje: "Sama tekma je bila prava norišnica. Najlepše je, da tako tekmo dobiš po podaljšku. Vsem smo pokazali, kaj zmoremo. Dokazali smo mestu, klubu in vsem navijačem, da lahko. Glede na to, kaj se je vse govorilo o Olimpiji še pred, recimo, dvema mesecema. Mislim, da smo zdaj pravi heroji."

"Švedžo" je odigral svojo najboljšo tekmo v Evroligi. Tako kot Gregory je na terenu prebil več kot 35 minut in ob desetih točkah je ujel še šest odbitih žog, štirikrat pa je uspešno podal soigralcem. Hrvaški košarkar pravi, da se zmaji ne bojijo nikogar: "Pred nami je še veliko tekem in lahko si le želimo, da bo čim večkrat tako lepa atmosfera. Res, da je padel veliki Panathinaikos, a vsi igramo košarko in vsi smo iz mesa in krvi. Nikogar ne smeš podcenjevati in obenem se tudi ne nikogar bati, še posebej, če za tabo stoji 13 tisoč ljudi."

Vlado je vedel, da bo zadel
Več kot 40 minut igranja je za Vladom Ilievskim. Odlično je vodil igro zeleno-belih in izvajal Zdovčeva navodila. Podelil je šest podaj in prispeval 11 točk, najpomembnejši ob izteku rednega dela s polrazdalje za podaljšek: "Občutek je vsekakor lep. Sašu sem celo rekel, zakaj mi ni podal, ko sem bil sam na trojki, saj sem bil prepričan, da bom zadel. Tudi tako se je na koncu dobro izšlo. Vsa ekipa je bila na visoki ravni in seveda tudi podpora naših navijačev je bila izvrstna. Še enkrat bi rekel hvala navijačem. Upam, da smo se jim z zmago oddolžili za to. Zdaj lahko le upamo, da bo čim večkrat tako."
Pravi Zdovčev adut pa je bil tokrat Zoran Vrkić. Hrvaški krilni košarkar, ki ima s klubom podpisan le dvomesečni dogovor, je odlično izkoristil svoje minute. Dosegel je nekaj pomembnih košev. Ob devetih točkah je pobral še sedem skokov in srečanje končal s statističnim izračunom 15.

Union Olimpija med le trojico neporaženih