Janez Rajgelj se je znašel v izjemno nehvaležni vlogi, saj še vedno ni jasno, ali bo Union Olimpija preživela ali ne. Nekaj pa je jasno: velikih okrepitev v Stožicah ne bo. Foto: MMC RTV SLO
Janez Rajgelj se je znašel v izjemno nehvaležni vlogi, saj še vedno ni jasno, ali bo Union Olimpija preživela ali ne. Nekaj pa je jasno: velikih okrepitev v Stožicah ne bo. Foto: MMC RTV SLO
Sašo Ožbolt in Jon-Robert Holden
Sašo Ožbolt se je že sprijaznil, da mu je klub dolžan ogromno denarja. Foto: Reuters
Dušan Djordjević
Dušan Djordjević se je preselil k novomeški Krki. Foto: EPA
Zoran Dragič
Zoran Dragič je najavil, da bo verjetno zapustil Slovan, v Union Olimpijo pa bo odšel le, če bodo razmere urejene. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Sani Bečirovič
Sani Bečirovič je bil prvi, ki je med sezono zapustil Union Olimpijo, sledili pa so mu še številni soigralci. Varovanci Jureta Zdovca so lahko osvojili slovenski pokal, prvenstva pa ne. Krka je bila močnejša. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko

Prihodnji teden bi se morale že začeti priprave na novo sezono, toda v najtrofejnejšem slovenskem košarkarskem kolektivu ni niti toliko igralcev, da bi bila na treningu mogoča igra dva na dva. Rajgelj je v sezoni 2007/08 nakazal pravo pot, kako se rešiti dolgov, toda zdaj je položaj še težji.


Kakšen je finančni položaj kluba in kako bi ga primerjali s sezono 2007/08, ko ste že bili direktor Olimpije?
Dolga je za okrog 4,5 milijona evrov, takrat ga je bilo za 5,5 milijona, načrtovali pa smo, da bi se klub po tej sezoni rešil vseh dolgov. Zdaj je ogromno novega dolga, ki "gleda še bolj krvavo" - takrat so bili dolgovi stari tudi do osem let. Odločitev o tem, kako bomo reševali težave, še ni bila sprejeta, bo pa morala biti čim prej.

Predsednika še nimate, kdaj bo skupščina?
Ne morem dati tega odgovora. Sam je ne morem sklicati, mora jo upravni odbor.

Kakšno ekipo lahko obljubite, kdo je sploh ostal od lani, kaj je novega?
Dušan Djordjević je danes prekinil pogodbo in odšel h Krki, ostali so le Ožbolt, Bavčić in Ilievski. Velikih igralskih okrepitev ne morem obljubljati. Cilj je sestaviti ekipo, ki bo: prvič - igrala, drugič - se borila. Če se le bori in ne igra, je rezultat lahko ponižujoč.

Bodo cilji podrejeni igranju v Evroligi?
Evroligo vidim kot tisto tekmovanje, kjer se mora Union Olimpija korektno obnašati. Le Evroliga je tista, ki zadovoljuje apetite navijačev in pokroviteljev. Vrhunski rezultat ni nujen, ampak moraš znati igrati in se boriti. Imamo pa težko skupino, velikih izidov ne smemo pričakovati.

Tudi v sezoni 2007/2008 je bilo podobno, a vam je precej uspevalo ...
Glede na proračun smo res vse vrhunsko naredili. Če ne bi bilo notranjih trenj, bi bilo še boljše. Ko zdaj gledam na vse, se mi zdi, da so tista trenja morala priti, saj družina ni bila najbolj posrečeno sestavljena in sodelovanje ni bilo najboljše. Ko pride do razkola, vsak vleče na svojo stran, posledice so bile vidne. Nisem kmet, zagovarjam pa zdravo kmečko logiko: če krave ob času, ki je predviden za hranjenje, hrane ne dobijo, mukajo. Donos je slab, mleka ni dovolj in denarja tudi ne.

Zagovarjate tezo, da bi morali igrati predvsem slovenski igralci?
Po možnosti da, zagovarjam pa zlasti tole: sredstva, namenjena za igralce, naj bodo plodno naložena. Nič nimam proti, če je igralec drag, naj le pokaže več na parketu, kot smo dali zanj. Če smo dali neko vsoto, recimo 100, in na parketu dobili 200, skačemo do stropa. Če smo dobili 500, toliko bolje. To nam je pred tremi leti uspelo z Goranom Dragičem. Hudič je, če daš 100, ven pa dobiš 70. Takrat dobim kurjo polt in ni mi pomembno, ali je to Franc Novak ali John Smith. Če Smith ni sposoben vračati, ampak se vsaj bori za 120, ga imam še vedno raje kot Novaka, ki se bori za 70. Te pojme imam razčiščene. Bojim se, da bo letos precej težav z iskanjem pravih igralcev, časa zmanjkuje, potrebovali bi ga tudi za osebnostno preverjanje košarkarja, da se lahko vklopi v moštvo.

Omenjate Gorana Dragiča. Boste njegovega brata Zorana pripeljali iz Slovana?
Ta želja je, ampak želja so tudi Smodiš, Lakovič, Erazem Lorbek ... sline se mi cedijo ob teh igralcih, kot če bi pomislil na sladoled. Z veseljem spremljam Zoranov napredek, pri Slovanu je strokovno dobro voden ...

Pred kratkim je v MMC-jevi klepetalnici dejal, da bi prišel, če bi bile razmere pri Unionu Olimpiji urejene.
Razmere še niso urejene, upam pa, da bodo in da se bo ponovilo tisto, kar nam je uspelo z Goranom. Na take fante se splača staviti, škoda, da se jih ne da klonirati.

Marko Milič?
Ne pride v poštev, ima pogodbo s Cremono.

Sašo Ožbolt je največji nesrečnik Tivolija. Životari in upa, da se bodo razmere le izboljšale. Kaj ste mu dejali, ko ste prišli v klub?
Nisem ga še poklical, ampak ga bom. Ko pogledam spisek dolgov, je zelo dolg. To je problematično, to se dogaja že drugič.

Že veste, kakšna bo cena vstopnice za ogled tekme Evrolige v Stožicah?
Pogovarjali smo se o tem, a odločitev še ni bila sprejeta. Menim pa, da je treba mlajše gledalce v dvorano pripeljati čim ceneje, da košarka dobiva nove vernike. Po drugi strani: če bomo dobri, zakaj ne bi tisti v prvi vrsti bogato plačal za ogled tekme?

Kar nekaj pomislekov je, kako polna bo dvorana. Menite, da bo pogosto razprodana?
Ta trenutek si tega ne upam trditi. Vse bi bilo drugače, če bi bila to zdrava Olimpija. Zamislite si tole ekipo: Milič, Rizvič, Vidmar, Zupan, Vesely, Preldžič. Ob dobrem vodenju bi bila dvorana lahko polna. A je vse propadlo. Vedno so nekateri mojstri znali poskrbeti, da se to ni zgodilo.