Poleg Ljubljane bodo prvi del evropskega prvenstva v košarki gostili še Koper, Celje in Jesenice. Foto: BoBo
Poleg Ljubljane bodo prvi del evropskega prvenstva v košarki gostili še Koper, Celje in Jesenice. Foto: BoBo
Prvi del evropskega prvenstva v košarki leta 2003 bo gostila tudi dvorana Zlatorog v Celju. Foto: RTV SLO

V prvem delu bodo prvenstvo gostile dvorane Zlatorog, Hala Tivoli, Bonifika in Podmežakla, drugi del prvenstva s končnico pa bodo gostile Stožice. S tem je KZS uporabil prvi rezervni načrt (načrt B) izvedbe EP-ja po tem, ko Novo mesto in Ptuj kot prvotno predvidena organizatorja nista izpolnila pogojev za sodelovanje v projektu.

Preberite še:
- Pismo Košarkarske zveze Slovenije ministru Žigi Turku (.pdf datoteka; velikost 200 kb)


KZS pričakuje enak znesek evropskih sredstev
Vodstvo KZS-ja in župani štirih mest prirediteljic prvega kroga EP-ja v košarki so torej v začetku avgusta podpisali pismo o sodelovanju pri izvedbi evropskega prvenstva, o tem pa so takoj obvestili tudi pristojnega ministra Žigo Turka in predsednika vlade Janeza Janšo. KZS in štiri občine zdaj vladi predlagajo, da čim hitreje sprejme ustrezen sklep o prerazporeditvi že zagotovljenih evropskih sredstev za rekonstrukcijo dvoran. Ob tem KZS pričakuje, da bo znesek evropskih sredstev enak, kot je predviden v prvotnem vladnem sklepu, občine pa zagotavljajo, da bodo evropska sredstva uporabila izrecno v skladu z ustrezno zakonodajo.

KZS: Odločitev je najracionalnejša
V torek je KZS pristojnemu ministrstvu poslal še posebno pismo, v katerem ministra Turka prosi, naj skliče čimprejšnji sestanek v trikotniku vlada-KZS-občine, na katerem bi določili izvedbo razdelitve evropskih sredstev za obnovo infrastrukture za potrebe evropskega prvenstva in se dogovorili o izpolnitvi drugih za to potrebnih pogojev. S tem dogovorom z občinami je KZS izpolnil svoj del naloge, torej da zagotovi prizorišča za izvedbo, da bodo poskrbeli za zagotovitev evropskih sredstev za prireditelje oziroma za izvedbo ustreznega sklepa vlade.

Na KZS-ju menijo, da je odločitev o organizaciji prvega dela EP-ja v košarki 2013 v navedenih štirih mestih najracionalnejša od vseh razpoložljivih. S tem so se izognili velikim stroškom lokalnih skupnosti in negotovostim pri gradnji novih dvoran - prav tako pa posegi v obstoječo infrastrukturo niso tako obsežni, saj so mesta za izvedbo prvega dela EP-ja pravzaprav že pripravljena.

V Celju se ne bodo prijavili na razpis
Pri KZS-ju so še poudarili, da Mestna občina Celje z dvorano Zlatorog izpolnjuje pogoje za organizacijo in se na razpis za sofinanciranje iz evropskih sredstev ni prijavila. S to rešitvijo se strinjajo vse tri občine, ki se bodo na ta razpis prijavile, kot tudi občina Celje. V kolikor bo prišlo do realizacije nove delitve sredstev skladno z omenjenim obvestilom, so občine Koper, Jesenice in Ljubljana pripravljene zagotoviti sredstva v enakih deležih za plačilo kotizacije oziroma sofinanciranje prvenstva, ki bi sicer odpadlo na Mestno občino Celje.